«The Rocky Horror Picture Show» στο Cine Δράση
Πολιτισμός

«The Rocky Horror Picture Show» στο Cine Δράση

Η ταινία «The Rocky Horror Picture Show» προβάλλεται την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018 στις 20:15 στην αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (ΤΥΠΕΤ, Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια) από το Cine Δράση της Δημοτικής Κίνησης Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Λίγα λόγια για την ταινία από το Cine Δράση

«Ένα από τα 10 πιο σημαντικά musical όλων των εποχών!» –  The Guardian
«Φρέσκο, ζωντανό, απόλυτα φανταστικό» – What΄s on Stage.
«Το αριστούργημα του Richard O’Brien είναι γεμάτο ακαταμάχητα pop τραγούδια και τους πιο εξωφρενικούς και συναρπαστικούς χαρακτήρες που θα δείτε ποτέ στη σκηνή!» – The Times.
«Ένα πραγματικά προσφιλές αριστούργημα που μπορούν όλοι να απολαύσουν» – Daily Standard.

Όπως προκύπτει και από τα παραπάνω σχόλια η ταινία «The Rocky Horror Picture Show» είναι ένα από τα πλέον θρυλικά μιούζικαλ στην ιστορία του κινηματογράφου και ίσως η πιο «πειραγμένη» ανάγνωση του μύθου του Φρανκενστάιν. Πρόκειται για μεταφορά του ομότιτλου ροκ μιούζικαλ από το θέατρο στην μεγάλη οθόνη, όπου το διεστραμμένο χιούμορ, η χαρακτηριστική μουσική με μερικά από τα πλέον αξέχαστα τραγούδια, οι απερίγραπτες αισθητικά εμφανίσεις, οι ανεπανάληπτες ερμηνείες και οι παρακμιακές καταστάσεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το φιλμ κατέχει το ρεκόρ της ταινίας με τη μακροβιότερη πορεία στις αίθουσες, καθώς μέχρι και σήμερα οι οπαδοί της διοργανώνουν προβολές που συνοδεύονται με συζητήσεις, χορούς, πάρτι όπου συμμετέχουν όλοι οι θεατές. Στη χώρα μας παίζεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι στα θερινά σινεμά και στις ανοιχτές προβολές του Athens Open Air Festival, ενώ τον Οκτώβρη του 2014 μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στην σκηνή του Rex, από τον Κωνσταντίνο Ρήγο με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Περιληπτικά, η πλοκή του Rocky Horror Picture Show, είναι η παρακάτω: Ένα καθωσπρέπει νιόπαντρο ζευγάρι, ο Μπραντ και η Τζάνετ, μένει με το αυτοκίνητο του στη μέση του πουθενά εξαιτίας μιας φοβερής καταιγίδας. Στην απελπισμένη τους προσπάθεια να βρουν βοήθεια θα καταλήξουν σε μια κοντινή απομονωμένη έπαυλη, έναν πύργο που αποτελεί την κατοικία του φιλήδονου, τρελού εξωγήινου επιστήμονα Dr. Frank Ν. Furter από τον τρανσέξουαλ πλανήτη της Τρανσυλβανίας.

Η πεμπτουσία του Rocky Horror είναι ο Tim Curry στον ρόλο του σατανικού εξωγήινου επιστήμονα που επιδιώκει να φτιάξει «έναν άντρα, ξανθό και μαυρισμένο, για να τον “ξαλαφρώνει” από την ένταση». Ήταν ο πρώτος κινηματογραφικός του ρόλος και παρόλο που τον είχε ενσαρκώσει για δύο χρόνια στο θέατρο, παίζοντας τον στην ταινία έβαλε περισσότερα στοιχεία, μετατρέποντας τον εαυτό του σε ένα αιώνιο καλτ, ερωτικό σύμβολο. Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Curry στο φιλμ είναι η επιτομή του ερωτισμού, ένας χαμαιλέοντας, φορέας μιας διάχυτης σεξουαλικότητας που σε πνίγει με τη γλυκύτητα του. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας που ενσαρκώνει: ελκυστικός, ερωτικός, τρομακτικός, παρανοϊκός, θλιμμένος, ανασφαλής και τελικά προδομένος, δεν θα μπορούσε να αποδοθεί από κανέναν άλλον, τόσο που σήμερα θεωρείται ότι μεγάλο μερίδιο από την επιτυχία της ταινίας οφείλεται ακριβώς στον απελευθερωμένο τρόπο που αποδίδει τον ήρωά του.

Το φιλμ προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 25 Σεπτεμβρίου του 1975 στο Westwood Theater του Λος Άντζελες. Ήταν η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του θεατρικού «The Rocky Horror Show» που έγραψε ο ηθοποιός Richard O΄Brien, παιζόταν από το 1973 και είχε αποσπάσει το Βραβείο Evening Standard για το Καλύτερο Μιούζικαλ.

Ο O΄Brien πρωταγωνιστεί στην ταινία στον ρόλο του Riff Raff και συνυπογράφει το σενάριο. Επειδή χρονικά βρισκόμαστε στο μεταίχμιο όπου, τουλάχιστον στην ΗΠΑ, η τηλεόραση άρχιζε να σηκώνει κεφάλι και να κρατά τους θεατές στο σπίτι αδειάζοντας τις κινηματογραφικές αίθουσες, η ταινία πολύ σύντομα κατέληξε στα ράφια των βίντεο κλαμπ. Σχεδόν αμέσως όμως ξαναβρήκε το δρόμο για τις αίθουσες. Όλα ξεκίνησαν από μια ομάδα πιστών οπαδών της που έκαναν κάθε εβδομάδα μεταμεσονύκτιες προβολές- προσκύνημα στην αίθουσα Waverly Theater της Νέας Υόρκης, όπου παιζόταν. Για τα επόμενα 42 χρόνια, οι προβολές αυτές θα μετατραπούν από ένα μυστικό για λίγους που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, σε μεγάλες επιτυχημένες εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της προβολής οι φαν κάνουν σχόλια, επευφημούν τους αγαπημένους τους ήρωες κοκ. Οι δραστηριότητες τους αυτές δημιουργούν ένα ολόκληρο λεξικό από δικά τους αστεία, τα οποία τόσα χρόνια μετά λειτουργούν σαν παράλληλο σενάριο.

Μεγάλη Βρετανία, 1975. Διάρκεια: 100΄. Σενάριο: Richard O΄ Brien, Jim Sharman. Σκηνοθεσία: Jim Sharman. Πρωταγωνιστούν: Tim Curry, Susan Sarandon, Barrie Bostwick.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet