Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα… στο Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής στη συζήτηση για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό
Πολιτική

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα… στο Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής στη συζήτηση για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό

Κανονικό… μεροκάματο έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αγίας Παρασκευής στη συνεδρίαση της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου 2019, στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου. Χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρες ώρες προκειμένου τελικώς να φθάσουμε στην κατά πλειοψηφία ψήφιση των δύο θεμάτων, μέσα από μια διαδικασία που ανέδειξε πόσο μακριά βρισκόμαστε ακόμη από τη συναίνεση που θα επιχειρήσει να επιβάλλει το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές…

Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη

Τα δύο θέματα «έρχονταν» από πέρσι, καθώς δεν είχε καταστεί εφικτό να «περάσουν» με την πρώτη, αλλά αυτό δεν άλλαξε σε τίποτε τον βαθμό δυσκολίας για τη διοίκηση στο να πείσει τα μέλη της μειοψηφίας να τα ψηφίσουν. Και όχι μόνο αυτά.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της προέδρου των Παιδικών Σταθμών Αγίας Παρασκευής (ΠΑΙΣΔΑΠ), Μαργαρίτας Δημητρίου – Καβρουδάκη, η οποία ψήφισε τον προϋπολογισμό με «βαριά καρδιά», αφού – όπως ομολόγησε η ίδια – σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να παραιτηθεί από πρόεδρος του Νομικού Προσώπου και από την παράταξη του δημάρχου.

Ο λόγος είναι μια σημαντική διαφορά στο ποσό της επιχορήγησης που προβλέπουν οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου για το Ν.Π. και σε αυτό που οι οικονομικές υπηρεσίες των ίδιων των ΠΑΙΣΔΑΠ θεωρούν ότι θα χρειαστεί για τη λειτουργία τους. Μια διαφορά που, πάντως, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι εάν προκύψει, θα καλυφθεί στο μέλλον.

Είχαμε λάθος ημερήσια διάταξη;

Η συζήτηση μπορεί να ξεκίνησε πολύ… γλυκά, καθώς τα κεράσματα έδιναν και έπαιρναν, μιας και ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους βρίσκονταν αρκετοί Βασίληδες και Γιάννηδες, που γιόρταζαν τις προηγούμενες μέρες, αλλά τελικώς δεν εξελίχθηκε το ίδιο. Μάλιστα σε κάποιο σημείο νομίζαμε ότι είχαμε λάβει λάθος ημερήσια διάταξη, αφού αυτή που είχαμε αναφερόταν σε συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, ενώ αυτό που παρακολουθούσαμε ήταν δημόσιος απολογισμός της θητείας της διοίκησης, αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου.

Έτσι, γίναμε θεατές μιας πολύωρης ανούσιας αντιπαράθεσης για το ποιος έκανε τα περισσότερα έργα στην πόλη, με αρκετές «μπηχτές», «καρφώματα», προσωπικές αιχμές μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Ταυτόχρονα, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι οποίοι έχουν την ευθύνη συγκεκριμένων τομέων δράσης, προέβησαν σε απολογισμό της θητείας τους, που μόνο λόγω των επερχόμενων εκλογών μπορεί να εξηγηθεί…

Σφοδρά «πυρά» από μειοψηφία
Ανδρέας Γκιζιώτης
Γιάννης Μυλωνάκης
Σωτήρης Ησαΐας

 

 

 

 

 

Από εκεί και πέρα, η διοίκηση δέχθηκε σφοδρά «πυρά» από τη μειοψηφία, η οποία την κατηγόρησε ότι ενώ είχε τις πλέον ιδανικές συνθήκες (φιλική κυβέρνηση, φιλική Περιφέρεια, μεγάλο χρόνο θητείας) δεν κατάφερε να παρουσιάσει ούτε ένα μεγάλο έργο, από αυτά που χαρακτηρίζουν κάθε δημοτική θητεία.

Από τις χαρακτηριστικές σκηνές της συνεδρίασης ήταν οι επισημάνσεις του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέα Γκιζιώτη, ότι «οι αφηγήσεις της διοίκησης για τα έργα της μάλλον δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τους δημότες», του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Αλλάζουμε, Γιάννη Μυλωνάκη, ότι «ο δήμαρχος προσπαθεί να μας πείσει πως όταν βγούμε από την αίθουσα συνεδριάσεων, θα δούμε μια άλλη πόλη από αυτή στην οποία ζούμε», αλλά και η ανάγνωση από πλευράς του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Σωτήρη Ησαΐα του τι έλεγε η παράταξη του δημάρχου το 2008 για τον δεύτερο προϋπολογισμό που είχε φέρει η τότε διοίκηση του Βασίλη Γιαννακόπουλου…

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…
Βασίλης Ζορμπάς

Επίσης, σκληρή ήταν η κριτική από τα έδρανα της μειοψηφίας για έργα που εγγράφονται και επανεγγράφονται σε τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό, χωρίς ουδέποτε να υλοποιούνται, αλλά και για την παντελή έλλειψη πνεύματος συναίνεσης από πλευράς διοίκησης.

«Σα να σταμάτησε ο χρόνος», «συζητάμε ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα», «σα να μην πέρασε μια μέρα», ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές ατάκες συμβούλων της μειοψηφίας.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο ήταν αυτό που επισήμανε ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος, Βασίλης Ζορμπάς, ότι από τη στιγμή που θα επιστρέψει ο προϋπολογισμός στον Δήμο, η διοίκηση θα έχει κάτι λιγότερο από δύο μήνες στη διάθεσή της για να παράξει το όποιο έργο…

Δήμαρχος: Είμαστε περήφανοι, ο λαός θα κρίνει…
Γιάννης Σταθόπουλος

Από πλευράς διοίκησης, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρχαν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, τόσο λόγω του γενικότερου οικονομικού κλίματος και του πολύπλοκου θεσμικού πλαισίου, όσο και λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Από εκεί και πέρα, απέρριψε τις κατηγορίες για μη ύπαρξη έργου από πλευράς της δημοτικής αρχής, αναφέρθηκε εκτενώς σε παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην πόλη, κατηγόρησε τη μειοψηφία για «ισοπεδωτική κριτική» και απουσία προτάσεων και τελικώς, δήλωσε «περήφανος» για το έργο της διοίκησής του, το οποίο και θα κρίνει ο λαός της Αγίας Παρασκευής σε λίγους μήνες.

Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 η διοίκηση του Δήμου εξέδωσε δελτίο Τύπου και έδωσε στη δημοσιότητα την εισήγηση του δημάρχου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet