Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού
Κόσμος

Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού

Χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται το βράδυ της Τρίτης σε πολλές πόλεις της Γαλλία, φωνάζοντας «όχι» στον αντισημιτισμό, μετά τα αλλεπάλληλα επεισόδια που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα εναντίον Εβραίων στη χώρα, με πιο πρόσφατη τη βεβήλωση 80 τάφων σε ένα κοιμητήριο στην Αλσατία.

Στο Παρίσι, στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, ανάμεσα στο πλήθος ήταν ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και οι πρώην πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

«Ο αντισημιτισμός είναι μάστιγα, είναι μια επίθεση στη δημοκρατία», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως «δεν είναι ένα εβραϊκό ζήτημα, είναι θέμα για όλον τον γαλλικό λαό».

Νωρίτερα, αφού επισκέφθηκε το κοιμητήριο του Κατσενέμ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και οι πρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στο Παρίσι.

Οι γαλλικές αρχές και ο πολιτικός κόσμος κάλεσαν τους Γάλλους να κινητοποιηθούν και να διαδηλώσουν παντού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατακόρυφη αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα (+74% το 2018).

«Σήμερα πρέπει να πούμε φτάνει πια, να πούμε ότι δεν είναι όλα επιτρεπτά και όταν βλέπουμε αυτές τις πράξεις να πολλαπλασιάζονται είναι ώρα να αντιδράσουμε όλοι μαζί, με τον καλύτερο τρόπο», σχολίασε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, που μετείχε επίσης στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση.

Το «παρών» έδωσαν επίσης η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η πρόεδρος της περιφέρειας του Παρισιού, Βαλερί Πεκρές, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιάν Ρουσέλ και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος LREM.

«Φτάνει πια με τους αγκυλωτούς σταυρούς, με τις προσβολές», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Λοράν Βοκιέ, αναφερόμενος στη βεβήλωση του κοιμητηρίου στην Αλσατία και στη φραστική επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο ο φιλόσοφος Αλέν Φινκελκρότ, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων».

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, DPA

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet