«The Florida Project» στο Cine Δράση Βριλησσίων
Πολιτισμός

«The Florida Project» στο Cine Δράση Βριλησσίων

Η ταινία «The Florida Project» προβάλλεται την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 στις 20:15 στην αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (ΤΥΠΕΤ, Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια) από το Cine Δράση της Δημοτικής Κίνησης Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Λίγα λόγια για την ταινία από το Cine Δράση

To πολυβραβευμένο «The Florida Project» του Sean Baker είναι ένα φιλμ συναρπαστικό, βαθιά συγκινητικό, μαγικά ρεαλιστικό σαν πολύχρωμο παραμύθι. Θεωρήθηκε η καλύτερη ταινία του 2017. Κατέκτησε 63 Βραβεία και είχε συνολικά 123 υποψηφιότητες, έχοντας στο κέντρο της προσοχής του μια απλή ιστορία για μία μητέρα που ζει μόνη με την κόρη της, σε μία ταξικά διαμορφωμένη κοινωνία που τις στερεί ευκαιρίες και δυνατότητες. Αυτή δεν συμβιβάζεται με τα λίγα, θέλει τα πάντα για τον εαυτό της και την κόρη της.

«The Florida Project» ονομαζόταν ένα από τα μεγάλα φιλόδοξα σχέδια της Disney για κατασκευή θεματικού πάρκου στην περιοχή στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Ακριβώς στη σκιά της φαντασμαγορικής Disney World, ανάμεσα στα πολυτελή θέρετρα, υπάρχει ένα συγκρότημα κτηρίων το «The Magic Castle» ένα από τα φτηνά μοτέλ που στην Αμερική της κρίσης έχουν γίνει το τελευταίο καταφύγιο των ανθρώπων που δε μπορούν να εξασφαλίσουν μόνιμη κατοικία. Ανθρώπων αθέατων που βρίσκονται ένα βήμα πριν καταλήξουν άστεγοι και επιβιώνουν με ευκαιριακές και «ευτελείς» για τον πολύ κόσμο μικροδουλειές. Το «αμερικάνικο όνειρο» βρίσκεται ακριβώς δίπλα τους αλλά αυτοί δεν έχουν καμία ευκαιρία ή δυνατότητα να το αγγίξουν.

Ανάμεσά τους η εξάχρονη Μούνεϊ και η μητέρα της, η Χέλι. Η πιτσιρίκα ζει μια φυσιολογική παιδική ζωή, κάνει παρέα με τα άλλα παιδιά που κατοικούν στο συγκρότημα και μαζί περνούν ένα ανέμελο καλοκαίρι με αυτοσχέδια παιχνίδια, σκανταλιές, αταξίες και κολπάκια που κάποτε διασκεδάζουν τους μεγάλους, βάζοντας χρώμα στις μουντές ζωές τους, αλλά πιο συχνά σκορπίζουν χάος γύρω τους φέρνοντας τους σε δύσκολη θέση. Η Χέλι επιδίδεται σε διάφορες, όχι πάντα σύννομες «επαγγελματικές δραστηριότητες» για να μπορεί να φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο την κόρη της και να εξασφαλίζει μέρα με την μέρα, βδομάδα με την βδομάδα την παραμονή τους στο συγκρότημα. Συχνά τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα που η νεαρή γυναίκα, παρόλο που επιστρατεύει τον επαναστατικό της χαρακτήρα και την ευφυΐα της, δεν τα καταφέρνει.

Διαχειριστής του συγκροτήματος είναι ο Μπόμπι, ένας ώριμος άνδρας ο οποίος καλείται να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κτιρίου και να βάζει σε τάξη τα πράγματα, επιπλήττοντας τα παιδιά για τις σκανδαλιές τους και προστατεύοντας αυτά και τους μεγάλους από διάφορους κινδύνους. Ο Μπόμπι ακροβατεί ανάμεσα στον έξω κόσμο και το περιφραγμένο, ταπεινό μοτέλ, εκτελώντας τα καθήκοντα του με όση ανθρωπιά του επιτρέπεται, χωρίς να αποβαίνει εις βάρος του χώρου που εργάζεται. Κάποτε οι συμπεριφορές των παιδιών θα φέρουν σε δοκιμασία τις σχέσεις των κατοίκων του συγκροτήματος. Οι μεγάλοι θα κληθούν να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις, αλλά θα μπορέσουν άραγε να τις αντιμετωπίσουν με την αναγκαία ωριμότaητα;

Ο Sean Baker και ο συν-σεναριογράφος του Chris Bergoch έγραψαν ένα απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο. Ο Baker σκηνοθετεί χωρίς κλισέ, επιθετικότητα ή διδακτισμό, αλλά με ευαισθησία και αγάπη οικείους, καθημερινούς χαρακτήρες, καταγράφοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια τη ζωή ενός κομματιού της Αμερικής του Τραμπ που φλερτάρει με το περιθώριο. Το ιδιαίτερο ύφος του, η διαρκής αγωνία του να μιλήσει για την πιο σκληρή πραγματικότητα με όρους σχεδόν ποιητικούς, αλλά όχι ωραιοποιημένους και η ικανότητα του να ανακαλύπτει την ομορφιά ακόμα και σε ένα βιομηχανικό σκηνικό που ρημάζει από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία τον έχρισαν έναν από τους πιο συναρπαστικούς, ανεξάρτητους, νεορεαλιστές σύγχρονους Αμερικανούς σκηνοθέτες.

Απέσπασε φυσικές ερμηνείες τόσο από τους επαγγελματίες, όσο και από τους ερασιτέχνες ή πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς που είναι και οι περισσότεροι στην ταινία του. Η μικρή Brooklynn Prince είναι απολαυστική στον ρόλο της Μούνεϊ, του κοριτσιού που απολαμβάνει τις χαρές μιας ζωής που δεν είναι άνετη ούτε ασφαλής, αλλά την προτιμά από οτιδήποτε θα είχαν να της προσφέρουν οι κοινωνικοί λειτουργοί. Ο μόνος αναγνωρίσιμος ηθοποιός είναι ο Willem Dafoe που στον ρόλο του Μπόμπι κάνει μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της πλουσιότατης καριέρας του, αποσπώντας πολυάριθμες υποψηφιότητες και βραβεία. Ο διευθυντής φωτογραφίας Alexis Zabe κινηματογραφεί υπέροχα παστέλ πλάνα εντείνοντας την αίσθηση παραμυθιού που υπάρχει διάχυτη στην ταινία.

Το φιλμ συγκίνησε κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ του Sundance (2017) όπου πρωτοπροβλήθηκε, έλαμψε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες και συγκίνησε στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

HΠΑ, 2017. Διάρκεια: 111΄. Σκηνοθεσία: Sean Baker. Σενάριο: Sean Baker, Chris Bergoch. Πρωταγωνιστούν: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Christopher Rivera, Valeria Cotto, Mela Murder, Josie Olivo.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet