Ενότητα: Τελευταία προτεραιότητα του Δήμου Αμαρουσίου η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων
Κοινωνία

Ενότητα: Τελευταία προτεραιότητα του Δήμου Αμαρουσίου η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων

Ως «τελευταία προτεραιότητα» της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου χαρακτηρίζει την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στον Δήμο Αμαρουσίου η παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι.

Η παράταξη, με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο Αμαρουσίου τον Λευτέρη Μαγιάκη, σημειώνει:

Η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων τελευταία προτεραιότητα της διοίκησης Πατούλη επί 12 χρόνια

Το θέμα της Ασφάλειας και Υγιεινής στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου». Με βάση δικά της στοιχεία 45 εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία πενταετία και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, μερικοί εξ αυτών σοβαρά.

Αποτέλεσμα της αναλγησίας, της αδιαφορίας, της ατιμωρησίας των υπευθύνων, της έλλειψης ουσιαστικών κρατικών ελέγχων. Αλλά και της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω έλλειψης έμπειρου προσωπικού στους Δήμους από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.

Στον Δήμο Αμαρουσίου έχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες του Σωματείου των Εργαζομένων για έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας, έκθεσης σε επιβλαβείς χημικούς και βιολογικούς παράγοντες, πλημμελούς συντήρησης του εξοπλισμού, μη καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων και επικράτησης τριτοκοσμικών συνθηκών στις εγκαταστάσεις της Καθαριότητας και των Συνεργείων του Δήμου.

Παρά και τις δικές μας παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο το επίπεδο Υγιεινής και Ασφάλειας στον Δήμο Αμαρουσίου παραμένει πολύ χαμηλό με δυσμενείς συνέπειες για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζόμενων, ιδιαίτερα αυτών στην Καθαριότητα και τα Εξωτερικά Συνεργεία.

Αντίθετα με τις προβλέψεις του Ν. 3850/2010 ο Δήμος δεν διαθέτει  Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου και Εγχειρίδιο Υγιεινής και Ασφάλειας.

Τηρεί κρυφό από το Σωματείο και το Δημοτικό Συμβούλιο το Βιβλίο Ατυχημάτων και το Βιβλίο Υποδείξεων του Τεχνικού Ασφαλείας που οφείλει να τηρεί με βάση τον Νόμο, παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί πολλές φορές να τα προσκομίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται και από τον Νόμο 3850/2010.

Ενώ διαθέτει, λόγω των υψηλών δημοτικών τελών, ένα αποθεματικό ύψους 30 εκατ. ευρώ δεν έχει βελτιώσει στο ελάχιστο τις κτιριακές υποδομές που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους.

Δεν τους εκπαιδεύει  σε θέματα Ασφάλειας της Εργασίας, όπως επιβάλλεται από τον Νόμο και ιδιαίτερα τους συμβασιούχους που οι περισσότεροι δεν έχουν εμπειρία.

Εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ενώ η διοίκηση Πατούλη διαθέτει τα οικονομικά μέσα, λόγω υψηλών δημοτικών τελών, για να υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο Υγιεινής και Ασφάλειας για τους εργαζόμενους δεν το υλοποίησε.

Έδωσε προτεραιότητα σε άλλους τομείς και αδιαφόρησε για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζόμενων.

Είναι ένας ακόμα λόγος για τους Μαρουσιώτες να καταδικάσουν την πολιτική Πατούλη στον Δήμο, αλλά και όσων την στήριξαν επί δώδεκα χρόνια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet