Στο Διεθνές Συνέδριο «Εγκέλαδος 2019» ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης
Περιφέρεια Αττικής

Στο Διεθνές Συνέδριο «Εγκέλαδος 2019» ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Τη θέση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών που θα συμβάλλουν στην καλύτερη προστασία των πολιτών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών διατύπωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Συνέδριο «Εγκέλαδος 2019» με θέμα «Σεισμοί: Πρόληψη, Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών και έργα Υποδομής».

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι: «Ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας το οποίο θα θωρακίζει τη χώρα και τους πολίτες, χρειάζεται να βασίζεται σε ένα μοντέλο αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων. Περιφέρειες και Δήμοι μπορούν να έχουν συγκεκριμένο ρόλο και σε ζητήματα πρόληψης και διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Η στενή συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και με τις εθελοντικές ομάδες μπορούν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα».

Να υλοποιηθούν ειδικά προγράμματα πρόληψης και στα σχολεία

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα την ενίσχυσης, εκπαίδευσης και υποστήριξης εθελοντικών ομάδων ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν ειδικά προγράμματα πρόληψης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει καταθέσει στην πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένη πρόταση για την υλοποίηση ενός αποτελεσματικού συστήματος, τόσο της διαχείρισης καταστροφών, όσο και της συνολικής πολιτικής προστασίας που έχει ανάγκη η χώρα. Για να γίνει αυτό απαιτούνται μια σειρά από προϋποθέσεις όπως η αναγνώριση, η ανάλυση και εκτίμηση των κινδύνων, η κατάρτιση ενός κεντρικού επιχειρησιακού σχεδίου, ειδικό πρόγραμμα αντισεισμικού ελέγχου και επιχειρησιακά σχέδια σε κάθε Δήμο.

Το συνέδριο οργανώνεται από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών ΙΔΑΦΚ με τη συμμετοχή εκπροσώπων κρατικών φορέων, ανωτάτων δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, συμμετέχει η Ομάδα Εκτάκτων Αναγκών της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, η οποία θα συμβάλει στη διεξαγωγή άσκησης πεδίου και στη διασύνδεση εθελοντικών ομάδων με ασύρματη επικοινωνία.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την προεδρεία των καθηγητών Γ. Σταυρουλάκη και Μ. Χάλαρη. Στην πρωινή συνεδρίαση εκτός από τον Γιώργο Πατούλη πραγματοποίησαν ομιλίες η αναπληρώτρια καθηγήτρια Σεισμολογίας, Βασιλική Κουσκουνά-Τσιμπίδου, ο πρώην διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος και η υπεύθυνη σπουδών του ΕΚΔΔΑ, Μιράντα Δανδουλάκη. Στις εθελοντικές ομάδες που παρακολουθούν τις εργασίες είναι και ένας μεγάλος αριθμός από τους δήμους της Αττικής.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Γ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους εθελοντικών ομάδων, καθώς και με τον συνάδελφό του δήμαρχο Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet