Video

Ανοιχτή σύσκεψη κατοίκων Μελισσίων για τα προσφυγόπουλα: Όταν όλοι μιλούσαν και ουδείς άκουγε…

Με εντάσεις, διακοπές, επεμβάσεις αγανακτισμένων πολιτών, που προσπαθούσαν να αφαιρέσουν -ακόμη και εμπράκτως- τον λόγο από εκείνους που δεν επιθυμούσαν να ακούσουν, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (18 Οκτωβρίου 2019) το μεσημέρι η ανοιχτή σύσκεψη κατοίκων και φορέων που είχαν προγραμματίσει τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αμ. Φλέμινγκ», «Σισμανόγλειο» και Παίδων Πεντέλης. Σύσκεψη που είχε ως σκοπό να ενημερώσει για τη θέση των εργαζομένων απέναντι στη φιλοξενία προσφυγόπουλων στην πτέρυγα Μπόμπολα του Νοσοκομείου «Αμ. Φλέμιγνκ».

Επετεύχθη ο παραπάνω σκοπός; Μάλλον όχι, αφού η πλειονότητα των πολιτών που προσήλθαν στη συνάντηση δεν το έκαναν προκειμένου να ακούσουν και να ενημερωθούν, αλλά για να μιλήσουν… Κάποιοι δε εξ αυτών για να κραυγάσουν, καταλύοντας κάθε έννοια διαδικασίας και δημοκρατικού διαλόγου.

Εξ αρχής, από την αρχική τοποθέτηση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αμ. Φλέμινγκ», Δημήτρη Περίχαρου, κατέστη σαφές ότι οποιαδήποτε άποψη δεν συμφωνούσε με μερίδα των συγκεντρωμένων, θα αντιμετωπιζόταν με «γιούχα» και αποδοκιμασίες. Είτε αυτό αφορούσε πολίτες, που το μόνο που ζητούσαν ήταν «να ξεκουμπιστούν οι λαθρομετανάστες από τα Μελίσσια», είτε αφορούσε εκείνους που κάθε εκδήλωση δισταγμού τη «βάφτιζαν» ως «ρατσιστική και φασιστική συμπεριφορά», ουσιαστικά επρόκειτο για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: ένα νόμισμα που, όπως και να πέσει, θα αποκαλύψει το ίδιο θλιβερό πρόσωπο μιας κοινωνικής πραγματικότητας που τίποτε καλό δεν προοιωνίζεται.

Κάπου εκεί, ακόμη κι αν υπήρχαν νηφάλιες φωνές, που θα μπορούσαν να προτείνουν κάτι το διαφορετικό, χάθηκαν μέσα στον θόρυβο, υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας και της κλούβας των ΜΑΤ, που «παραμόνευε» ένα στενό παραπάνω, μήπως και τα πράγματα… ξεφύγουν. «Ευτυχώς» δεν ξέφυγαν με τρόπο που να χρειαστεί την κατασταλτική ισχύ της επίσημης Πολιτείας. Ξέφυγαν με τρόπο που μάλλον επιθυμεί κάθε κατασταλτική εξουσία, δηλαδή με το να διαχωρίσει την κοινωνία μεταξύ της, έτσι ώστε να είναι ευκολότερα «διαχειρίσιμη»…

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ επέλεξε συνειδητά να δημοσιεύσει το μεγαλύτερο μέρος της βιντεοσκόπησης που έκανε από την εκδήλωση, μοντάροντας μόνο κάποια κενά για την οικονομία του χρόνου. Κι αυτό γιατί πιστεύει ότι οι κάτοικοι του Δήμου Πεντέλης (και όχι μόνο, αλλά αυτό ας το κατανοήσει ο καθένας μόνος του), πριν μπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γράψουν ο καθένας αυτό που τον εκφράζει, θα πρέπει να αφιερώσουν μία ώρα από τη ζωή τους για να ακούσουν όλες τις διατυπωμένες απόψεις στην προαναφερόμενη συγκέντρωση. Γιατί είναι απόψεις που καταγράφονται και αποτυπώνουν ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

Κι αν δεν το εκφράζουν, τότε έχουν υποχρέωση όσοι αισθάνονται ότι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω τους πληγώνει σε ανθρώπινο επίπεδο, τότε ίσως έχουν υποχρέωση αυτό να το καταστήσουν δυναμικά σαφές. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του «Ε» θα είναι ανοιχτός να καταγράψει αυτές τις διαφορετικές απόψεις, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι θα εκφρασθούν επωνύμως, χωρίς κραυγές και συνθήματα…

Για την… ιστορία και όση σημασία μπορεί να έχει αυτή, στη συγκέντρωση εντοπίσαμε -πλην των εκπροσώπων των Σωματείων Εργαζομένων- τη δήμαρχο Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά (έκανε παρέμβαση, η οποία καταγράφεται στο βίντεο), τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, Λουκά Μακρή (βίντεο), τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Μπροστά Μαζί, Λευτέρη Κοντουλάκο (βίντεο) και Πεντέληθεν, Γιώργο Κατσικογιάννη, τους αντιδημάρχους Νατάσσα Κοσμοπούλου, Βλάσση Σιώμο, Άγγελο Παλαιοδήμο και Άντα Μπούσουλα και τους δημοτικούς συμβούλους Νίκο Τόλιο, Φωτεινή Μαρκαντώνη, Βασίλη Μπούρα και Ηλία Τσουχνικά.

Όσο για το αύριο, κρατάμε τις προειδοποιήσεις τόσο των Σωματείων Εργαζομένων, όσο και της δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις, με κλεισίματα δρόμων και άλλες παρεμβάσεις, έως ότου «κάνει πίσω η κυβέρνηση».

Στη σύσκεψη συμμετείχε και η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) Βριλησσίων – Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής, η οποία στη συνέχεια εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet