Τα Βόρεια της Αττικής τίμησαν τους Ήρωες του έπους του 1940
Περιφέρεια Αττικής

Τα Βόρεια της Αττικής τίμησαν τους Ήρωες του έπους του 1940

Στα γαλανόλευκα σήμερα, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, όλη η Ελλάδα και φυσικά ο Βόρειος Τομέας Αθηνών. Σε κάθε έναν από τους 12 Δήμους της περιοχής προγραμματίστηκαν όλες αυτές τις μέρες πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες και κορυφώθηκαν με τις μαθητικές παρελάσεις, που μας γέμισαν όλους με υπηρηφάνεια και αισιοδοξία για το μέλλον των επόμενων γενιών.

Ακολουθούν οι κυριότερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Βόρειο Τομέα Αθηνών για να τιμηθούν οι ήρωες του έπους του 1940:

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε πανηγυρικό κλίμα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Σε κλίμα λαμπρότητας αλλά και έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις  του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μυλωνάκη, εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, της Περιφέρειας, των Σωμάτων Ασφαλείας, επικεφαλής των παρατάξεων, αντιδημάρχων, αλλά  και εκπροσώπων φορέων.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση στην οποία συμμετείχαν σχολεία της Αγίας Παρασκευής, η Φιλαρμονική του Δήμου, το Λύκειο Ελληνίδων Αγίας Παρασκευής, τα Σώματα Ελληνικού Οδηγισμού και Ελλήνων Προσκόπων, αλλά και το Μουσικοκινητικό Εργαστήριο για ΑΜΕΑ Αγίας Παρασκευής.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, προς τιμήν της επετείου. Παρόντες ήταν επίσης ο επικεφαλής της παράταξης Νίκη Πολιτών Γιάννης Σταθόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης Αγία Παρασκευή η Πόλη μου Βασίλης Σάρκουλας, ο επικεφαλής της παράταξης Όραμα για την Αγία Παρασκευή Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, αντιδήμαρχοι, σύσσωμη η δημοτική ομάδα της διοικούσας παράταξης και πλήθος πολιτών.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της κεντρικής πλατείας Αγίας Παρασκευής και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο «Γυναίκα της Πίνδου».

Ο κ. Μυλωνάκης και οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Δήμου παρακολούθησαν μαθητική παρέλαση και αμέσως μετά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας Αγίας Παρασκευής, συναυλία της Φιλαρμονικής «Τραγούδια του έπους του ΄40».

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια, καμαρώσαμε σήμερα τα νιάτα της πόλης μας να παρελαύνουν, τιμώντας αυτή την ιστορική επέτειο για το έθνος μας. Τα παιδιά είναι η ελπίδα μας και οφείλουμε να τους διδάξουμε, κυρίως με τις πράξεις μας, πως με ενότητα, πίστη και ομοψυχία, γίνονται και τα αδύνατα, δυνατά. Όπως μας δίδαξαν οι ηρωικοί πρόγονοί μας, οι οποίοι με τη στάση ζωής τους αποτελούν τόσα χρόνια μετά πρότυπο και φωτεινός φάρος ελπίδας. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής επετείου. Ότι οι αξίες της εθνικής ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης είναι αδιαπραγμάτευτες και πως όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, είναι ανίκητοι. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά στην πατρίδα μας».

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της εθνικής επετείου στα Βριλήσσια

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα και με τη μαζική συμμετοχή πολιτών τα Βριλήσσια μας τίμησαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Το πρωί τελέστηκε η δολοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Βριλησσίων, παρουσία του δημάρχου Βριλησσίων Γιάννη Πισιμίση, σύσσωμης της δημοτικής αρχής, εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων της πόλης μας, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εντός του Ιερού Ναού ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων Χρήστος Κάππας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων της Πλατείας Ηρώων. 

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου κορυφώθηκε με τη μεγάλη μαθητική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε επί της οδού Αναλήψεως. Οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι σύλλογοι της πόλης παρέλασαν σε άψογους σχηματισμούς, υπό τα εμβατήρια που παιάνιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Βριλησσίων, υπό τις οδηγίες του αρχιμουσικού Νίκου Βασιάδη. Συντονιστές της παρέλασης ήταν οι Κωνσταντίνος Κατσίμπας και Αγγελική Καπουρνιώτη. Τον συντονισμό του συνόλου των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο είχε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Χρήστος Γούναρης

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Κατάθεση στεφάνων σε Εκάλη, Ν. Ερυθραία

Με την κατάθεση στεφάνων στα μνημεία Πεσόντων Εκάλης και Νέας Ερυθραίας άρχισαν το πρωί της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου, παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά, οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Κηφισιάς για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η ανεξάρτητη Βουλευτής Αθηνά Λινού, αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς, εκπρόσωποι πολιτιστικών & αθλητικών συλλόγων, εκπρόσωποι Ενώσεων και πολίτες της Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης.

Στην πλατεία Κέννεντυ της Εκάλης, η τελετή άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Γεώργιο. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων του αντιδημάρχου Οικονομικών & Δημοτικής Ενότητας Εκάλης Πέτρου Σφηκάκη. Στη συνέχεια στεφάνι κατέθεσαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εκάλης και της Σχολής Μάνου, από την οποία μάλιστα δύο μαθητές απήγγειλαν και ποίημα. Εκ μέρους του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Εκάλης, στεφάνι κατέθεσε η κ. Ελευθερία Ανδρεοπούλου, καθώς και ο Αθλητικός Όμιλος Εκάλης. Σύντομους χαιρετισμούς απηυθύναν στο τέλος ο κ. Σφηκάκης και η κ. Λινού, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στους ήρωες της εποποιίας του 1940 και στην κληρονομιά που άφησαν στις επόμενες γενεές με την θυσία τους για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Στην αντίστοιχη εκδήλωση της Νέας Ερυθραίας, ο πατέρας Αθανάσιος τέλεσε στο Ηρώο της πόλης την επιμνημόσυνη δέηση.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, στον χαιρετισμό του, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους, αναφερόμενος στην Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για μία «ήμερα τιμής και μνήμης για τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας». Απευθυνόμενος στους μαθητές τόνισε πως «η αυτοθυσία των προγόνων μας αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για το πως πρέπει να προστατεύουμε τα ιερά και τα δίκαια και να θυσιαζόμαστε για αυτά» και τους ζήτησε να γιορτάζουν τη σημερινή ημέρα, όπως και αυτή της 25ης Μαρτίου, ως μέρα τιμής και παραδείγματος για τη συνέχεια του ελληνικού κράτους.

Η τελετή συνεχίστηκε με την κατάθεση στεφάνου και τον χαιρετισμό του αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Ν. Ερυθραίας Δημήτρη Ανδρεαδάκη. Στην ομιλία του ο κ. Ανδρεαδάκης χαρακτήρισε την 28η Οκτωβρίου 1940 ως «ένα μεγάλο ορόσημο για το έθνος μας» και έκλεισε τονίζοντας πως «το φως που εκπέμπει η Ελλάδα σε όλο τον πλανήτη δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ».

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης μαθητές σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας, αλλά και τα παιδάκια του Παιδικού Σταθμού Σοφία Γκίκα». Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών από Ενώσεις, Σωματεία, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους, τα ΚΑΠΗ Κηφισιάς, την Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Δασοπυροσβεστών και φορέων Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας.

Το Τοπικό Τμήμα Κηφισιάς του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, αντί για στεφάνι, είχε καταθέσει χρηματικό ποσό για τους Πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς στο Ξυλόκαστρο.

Και οι δύο εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων και τον Εθνικό μας Ύμνο.

ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.

Με την πόλη σημαιοστολισμένη, οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και υπερηφάνειας κορυφώθηκαν ανήμερα της εθνικής επετείου με τη δοξολογία Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες του 1940. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια  του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης Κατερίνα Λεμπέση, ενώ στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη νεοσύστατη Φιλαρμονική του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Στη συνέχεια στη Λεωφόρο Ειρήνης, στην Πεύκη, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, καθώς και πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ» ολοκληρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα, με παραδοσιακούς χορούς από τη Χορευτική Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, τον Σύλλογο «Τα Χρώματα της Παράδοσης» και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Λυκόβρυσης. Μάλιστα στον προαύλιο χώρο υπήρχαν και γιορτινά εδέσματα, τα οποία προσφέρθηκαν σε όλους τους πολίτες.

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μάριος Ψυχάλης δήλωσε σχετικά: «Η 28η Οκτωβρίου έχει σημαδέψει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ως η ημέρα της αντίστασης, ως η ημέρα του μεγάλου ΟΧΙ, ως η ημέρα που ο λαός μας αντιστάθηκε απέναντι στον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό.  Το παράδειγμα της γενιάς του ΄40 αποτελεί οδηγό για όλους μας, θυμίζοντας μας ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε αυτό που μοιάζει αδύνατο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη συλλόγων και φορέων, αθλητές των σωματείων της πόλης μας και σε όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Χρόνια πολλά, Ζήτω η Ελλάδα!».

Τις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους η ανεξάρτητη βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών Αθηνά Λινού (εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων), η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ελευθερία Μωραϊτάκη (εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής), η διοικητής του Α.Τ. Πεύκης – Λυκόβρυσης Δάφνη Τέγου, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Έφη Χαλάτση, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης και πλήθος συμπολιτών μας.

Σημειώνεται ότι τελετάρχης ήταν η καλλιτεχνική διευθύντρια των Δομών του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης Εύη Χλωρού, ενώ αλυτάρχης ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του 1ου Λυκείου Πεύκης Βασίλης Καραούλης.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Το Μαρούσι σημαιοστολισμένο τίμησε με λαμπρότητα τους ήρωες του Έπους του ’40

Με μεγαλοπρέπεια, όπως αρμόζει στον ηρωισμό των Ελλήνων του Έπους του ’40,  που αγωνίσθηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της τιμής και της αξιοπρέπειας του έθνους, το Μαρούσι γιόρτασε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με τη γαλανόλευκη να κυματίζει περήφανα στην πόλη. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν ανήμερα της εθνικής επετείου με τη συμμετοχή του δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως και του αν. υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, της αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών Λουκίας Κεφαλογιάννη, μελών της διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, του κλήρου, των τοπικών Αρχών, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης και πλήθους κόσμου.

Μετά το πέρας της δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Κορυφαία στιγμή η μαθητική παρέλαση μαθητών/τριών Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων της πόλης, πολιτιστικών συλλόγων και παιδιών του οδηγισμού και του προσκοπισμού, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου να παιανίζει πατριωτικά εμβατήρια και τραγούδια. Πλήθος κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος για να καμαρώσει τους νέους και τις νέες, έδωσε το θερμό χειροκρότημά του.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίουκατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας επισήμανε ότι «ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά, η ημέρα αυτή αποτελεί όχι μόνο μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία του ελληνικού έθνους, αλλά και μια καινούργια σελίδα δόξας και μεγαλείου στην ελληνική ιστορία» και πρόσθεσε: «Μας θυμίζει τους θριάμβους στους οποίους οδηγεί η ομοψυχία και ενότητα ενός λαού ανεξάρτητα μεγέθους και αντιπάλου. Το ηρωικό έπος του 1940 είναι αδιαφιλονίκητα η πυξίδα εκείνη που φωτίζει τον δρόμο της ιστορικής μοίρας του γένους των Ελλήνων. Ήταν τότε που η Ελλάδα, ενωμένη και περήφανη, γέμισε τη χώρα δάφνες και δόξα. Ήταν τότε που η ψυχή νίκησε την ύλη. Η ψυχή που έδινε τα πάντα για την Ελλάδα».

«Το βροντερό ΟΧΙ» σημείσωσε ο κ. Αμπατζόγλου, «που ακούγεται, ηχεί σαν πίστη στο Θεό, σαν σεβασμός στα ιδανικά της φυλής, σαν χρέος στον κόσμο μας, αλλά και ως απαίτηση του πολιτισμού.  Στα αυτιά μας αντηχεί ακόμα η κραυγή ΑΕΡΑ που έβγαινε από τα στήθη των μαχητών μας που έμοιαζε με έκρηξη ηφαιστείου…». Αναφερόμενος δε στη σημερινή εποχή υπογράμμισε: «Η σημερινή και επαναλαμβανόμενη κάθε τέτοια μέρα εκδήλωση είναι γιορτή των Ελλήνων. Είναι η γιορτή του ελεύθερου πνεύματος, η γιορτή που κάνει κάθε Έλληνα να σκεφτεί, να αναλογιστεί τις δυνάμεις του έθνους του, και να απαιτήσει τα δικαιώματά του.
Η 28η Οκτωβρίου αγγίζει τις καρδιές και τον νου των Ελλήνων, καθώς αποτελεί το ηθικό, πνευματικό, αλλά και υλικό ορόσημο στην πολυχιλιετή ιστορία μας. Δείχνει ότι αξίζει να πολεμάς για αξίες, ιδέες, πρόσωπα και τόπο που αγαπάς, όπως και να αγωνίζεσαι υπέρ βωμών και εστιών, ρισκάροντας το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που στην πραγματικότητα έχει ο κάθε άνθρωπος -τη ζωή του. Σήμερα, αυτή την επετειακή ημέρα, οφείλουμε νοερά όλοι να γονατίσουμε ευλαβικά μπροστά στους αμέτρητους νεκρούς μας, που όπως ορθά επισημαίνει ο ποιητής μας Κώστας Ουράνης, “οι νεκροί μας πεθαίνουν μόνο όταν τους λησμονούμε”. Γι’ αυτό η θυσία τους, το μεγαλείο και η δόξα τους, θα μείνουν αιώνια στη μνήμη μας. Οι πράξεις τους θα είναι ο φάρος που θα παραδειγματίζει τις επόμενες γενιές, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδας μας, την Πατρίδα των Πατρίδων, πάντα μεγάλη και ελεύθερη… Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, στη διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος αντάλλαξε ευχές με τους πολίτες για την εθνική επέτειο. Την εκδήλωση διάνθισε με επετειακές ερμηνείες η Μικτή χορωδία «Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αιμίλιου Γιαννακόπουλου.  

Τους Έλληνες του ηρωικού Έπους του 1940 τίμησαν η μαθητική κοινότητα και οι σύλλογοι και φορείς της πόλης του Αμαρουσίου

Φόρο τιμής απέτισαν στους Έλληνες του ηρωικού Έπους του 1940 η μαθητική κοινότητα και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, την παραμονή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στο Μνημείο Ηρώων της πόλης του Αμαρουσίου. Αντιπροσωπείες όλων των δημόσιων γυμνασίων και λυκείων, των ιδιωτικών σχολείων και των επαγγελματικών λυκείων, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του Ελληνικού Οδηγισμού, μαζί με τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς και βαθμοφόρους κατέθεσαν στέφανα στο Μνημείο Ηρώων με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης & Σχολικών Μονάδων Ελένη Λέκκα στην ομιλία της για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου υπογράμμισε: «…Τα σχολεία μας πανηγυρικά γιορτάζουν και ζωντανεύουν στιγμές θριάμβων στα παιδιά μας, που έχουν ανάγκη και δικαίωμα να νοιώσουν περήφανα για τη γενιά που τα έφερε στον κόσμο. Αυτή η ημέρα διδάσκει σε μας και στις επερχόμενες γενιές πως ο φόβος δεν έχει θέση σε τούτο το λαό όταν υπερασπίζεται την τιμή και τη λευτεριά του. Ας αναλογιστούμε το μεγαλείο, την υπερηφάνεια και το κουράγιο που επέδειξε τότε σύσσωμος ο Ελληνικός λαός. Η Ελλάδα καλείται και πάλι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών. Προκλήσεις σύνθετες και διαρκώς μεταβαλλόμενες. Προκλήσεις, η διαχείριση των οποίων απαιτεί συναίνεση, ενότητα και ομοψυχία. Στην εθνική αυτή προσπάθεια, όταν η πατρίδα μας θα μας χρειαστεί, όλοι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου -Ζήτω το Έθνος».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Με τις παρελάσεις σε Παπάγο και Χολαργού ολοκληρώθηκε ο λαμπρός εορτασμός

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Παπάγου – Χολαργού για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με τις παρελάσεις στις Κοινότητες Παπάγου και Χολαργού.

Ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κοινότητας Παπάγου, στις οποίες επίσης παραβρέθηκε η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη. Στην Κοινότητα Χολαργού ο δήμαρχος εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή δημάρχου Αθανάσιο Βαλυράκη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησαν στην Αγία Σκέπη η κ. Ελένη Κορναράκη, φιλόλογος-θεολόγος του 1ου Λυκείου Παπάγου και στην Παναγία Φανερωμένη Χολαργού η κ. Ελένη Βλαχογιάννη, φιλόλογος του 2ου Λυκείου Χολαργού.

Τελετάρχες των παρελάσεων ήταν οι κ.κ. Ευτυχία Μοσχάκη, Φάλυ Παπανικολάου, Βάνα Κατσούλη και Μιχάλη Τράκα.

Τιμή και μνήμη στους Ήρωες της πατρίδας μας

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού πραγματοποίησε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ήρωες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Σε αυτό το πνεύμα έλαβε χώρα μια συγκινητική τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων, με τη συμμετοχή παιδιών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, των μαθητών των σχολείων καθώς και των συλλόγων της πόλης.

«Η κατάθεση στεφάνων, ως πράξη τιμής και μνήμης, υπογραμμίζει τη σημασία της ιστορικής συνέχειας και ενώνει γενιές Ελλήνων κάτω από τη σκέπη των αξιών που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Με δέος και σεβασμό, τα παιδιά και οι νέοι της πόλης μας απέτισαν φόρο τιμής σε όσους έδωσαν το ύψιστο τίμημα για την ελευθερία, δείχνοντας έμπρακτα πως η μνήμη τους παραμένει ζωντανή» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος δήλωσε: «Η ιστορία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε το παρόν και το μέλλον μας. Οφείλουμε στα παιδιά μας να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτών που πολέμησαν για να μπορούν εκείνα να ζουν ελεύθερα. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της αυτοθυσίας και του πατριωτισμού».

Κατάθεση στεφάνου από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Χολαργού – Παπάγου

Με αίσθημα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Χολαργού – Παπάγου τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Πεσόντων Χολαργού. Το στεφάνι κατέθεσαν η αντιπρόεδρος Κατερίνα Τούτουζα, και η έφορος του Συλλόγου Βίκυ Μυλωνά – Κεχρή, εκπροσωπώντας όλα τα μέλη και αποτίοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές του έπους του ’40.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Παπάγου – Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλου, μελών της δημοτικής αρχής, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων, καθώς και σχολείων της πόλης. Τελετάρχης ήταν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Βάνα Κατσούλη.

«Ο Σύλλογος, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Φίλιππο Τακόπουλο, παραμένει σταθερά προσηλωμένος στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη των αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Χρόνια Πολλά σε όλους, με την ευχή να αντλούμε έμπνευση από το ήθος και τα ιδανικά των ηρώων μας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Το Χαλάνδρι τίμησε την 28η Οκτωβρίου 1940

Τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δικαιοσύνη τίμησε πλήθος κόσμου που συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χαλανδρίου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με κορύφωση τη μαθητική παρέλαση.

Μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τάνια Καραγιάννη, τον Πρέσβη της Παλαιστίνης Yssef Dorkhom, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι στο Φως Χάρη Ρώμα, τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων Αγαπάμε το Χαλάνδρι και Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023, τον εκπρόσωπο του Α.Τ. Χαλανδρίου και τους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων της πόλης.

Κατάθεση στεφάνων έγινε και στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης.

«Το έπος και οι ήρωες του ’40 μας έδειξαν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας» τόνισε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο δήμαρχος Χαλανδρίου, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα που τα θύματα πάνε να ξεχαστούν, ενώ ο κόσμος γύρω μας όλο και περισσότερο θυμίζει τη δεκαετία πριν το ’40 και την ώρα που παλιοί και νέοι εφιάλτες τριγυρίζουν στη γειτονιά μας, σκορπώντας μίσος, εξαθλίωση και θάνατο, είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ότι πολλές φορές η ιστορία απειλεί να επαναλαμβάνεται. Γι’ αυτό και τα ΟΧΙ του σήμερα οφείλουν να στέκουν ορθά απέναντι στον πόλεμο, αλληλέγγυα σε κάθε σημαία λευτεριάς για κάθε καταπιεσμένο και μαχόμενο λαό.

Το έπος του 40, η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, οι μάρτυρες και οι ήρωες αυτού του τόπου, έδειξαν ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας. Τότε και για πάντα: Με την ελευθερία και την δικαιοσύνη».

Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet