Είναι θέμα προτεραιτοτήτων κ. δήμαρχε Κηφισιάς
Πρόσωπα

Είναι θέμα προτεραιτοτήτων κ. δήμαρχε Κηφισιάς

Η συζήτηση για τις εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας, το οποίο κλείνει επ’ αόριστον, λόγω σοβαρών πολεοδομικών προβλημάτων, υπήρξε θυελλώδης (Θυελλώδης συνεδρίαση για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας -VIDEO).

Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, το βράδυ της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2015, είχε από νωρίς γεμίσει ασφυκτικά από γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου, που ζητούσαν εναγωνίως λύσεις για την επόμενη μέρα. Και, όπως ήταν φυσικό, ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος βρέθηκε εν μέσω των «διασταυρούμενων πυρών» των συγκεντρωμένων στην αίθουσα και των συμβούλων της μειοψηφίας.

Και υπήρξαν πολλές στιγμές που οι τόνοι της φωνής ανέβηκαν επικίνδυνα, ενώ οι κατηγορίες -δίκαιες και άδικες- έπεφταν «βροχή» κατά του δημάρχου. Εκείνος, ωστόσο, προσπάθησε, με τον ήπιο τρόπο που τον διακρίνει, να κρατήσει όσο γινόταν χαμηλότερους τόνους στην εκφορά του λόγου του, δίνοντας πολλές φορές τόπο στην οργή… Εξάλλου, εξαρχής είχε δηλώσει ότι κατανοεί την αγωνία και την αγανάχτηση των γονιών και γνωρίζει ότι ο ίδιος θα γίνει στόχος όλων των επιθέσεων.

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Γ. Θωμάκος, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, ίσως και λόγω της δικηγορικής ιδιότητάς του, προσπαθούσε να εξηγήσει στους ανήσυχους γονείς τη θεσμική διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί, προκειμένου η όποια απόφαση ληφθεί να μην κινδυνεύει να καταστεί άκυρη. Ωστόσο, του διέφυγε κάτι σημαντικό˙ απέναντί του είχε γονείς, δημότες του, οι οποίοι ζητούσαν από τον δήμαρχο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να μπει μπροστά, για να τους λύσει ένα πρόβλημα που είχε να κάνει με την ασφάλεια των παιδιών τους. Είχε μπροστά του πολίτες που, ακόμη και στον Δήμο Κηφισιάς, έχουν εξοντωθεί από τα σκληρά οικονομικά μέτρα και ζουν καθημερινά υπό τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που βάζουν οι δανειστές της χώρας, όπως εύστοχα ανέφερε ένα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων. Άρα, ήταν αποφασισμένοι να θέσουν κι αυτοί τα δικά τους, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που θα επέτρεπαν στα παιδιά τους το αυτονόητο˙ να έχουν ένα σχολείο για να κάνουν μάθημα.

Αναμφίβολα, ο δήμαρχος Κηφισιάς είχε δίκιο όταν επικαλείτο τις νόμιμες διαδικασίες. Μόνο που σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης χρειάζεται ο επικεφαλής να λαμβάνει και επώδυνες αποφάσεις, που ξεπερνούν το στενό θεσμικό πλαίσιο, ιδιαίτερα όταν αυτές σχετίζονται με την ασφάλεια και τη μόρφωση έστω κι ενός παιδιού.

Ίσως αυτό είναι και το μοναδικό σημείο που ο κ. Γ. Θωμάκος, ο δήμαρχος που έκανε πράξει τη συμμετοχικότητα, μέσω των πρωτοποριακών συνοικιακών συνελεύσεων που εφάρμοσε, να έπρεπε να επανεξετάσει. Ότι, δηλαδή, έχει εκλεγεί, πρώτα απ’ όλα, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δημοτών και της πόλης του και, μερικές φορές, ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζούμε, η στωικότητα να μην δίνει πάντοτε την καλύτερη λύση…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet