Ναι στη μονιμοποίηση, αλλά από… διαφορετικούς δρόμους
Πολιτική

Ναι στη μονιμοποίηση, αλλά από… διαφορετικούς δρόμους

Τα εργασιακά είχαν την… τιμητική τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της Τρίτης 24 Μαΐου 2016. Τόσο το θέμα του ΟΑΚΑ (Στο πλευρό των εργαζομένων του ΟΑΚΑ το Δ.Σ. Αμαρουσίου), όσο και το ψήφισμα που έφερε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, απασχόλησαν το Σώμα, αλλά και ανέδειξαν τις διαφορετικές… οπτικές της κάθε παράταξης.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής ανέπτυξαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη συνέχιση της «αντεργατικής πολιτικής» των προηγούμενων κυβερνήσεων και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εστιάζοντας κυρίως στο πρόβλημα με το «πάγωμα» των προσλήψεων και την αντικατάστασή τους με «ελαστικές» μορφές εργασίας. Ζήτησαν δε από το Δημοτικό Συμβούλιο «να λάβει την πολιτική απόφαση» και να προχωρήσει στη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων του Δήμου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σε αυτήν ακριβώς τη φράση οφείλεται και το γεγονός ότι το ψήφισμα ουδέποτε πέρασε με ομοφωνία, καθώς υπήρξε διαφωνία από πλευράς διοίκησης, αλλά και μείζονος μειοψηφίας.

Ενότητα: Ναι στη μονιμοποίηση, αλλά υπό όρους…
Λευτέρης Μαγιάκης
Λευτέρης Μαγιάκης

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής Λευτέρης Μαγιάκης υποστήριξε ότι «οι εργαζόμενοι είναι η ψυχή του Δήμου», αλλά αρνήθηκε να συμπεριληφθούν στη διεκδίκηση για μονιμοποίηση οι ωρομίσθιοι και οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ενώ σημείωσε ότι οι όποιες προσλήψεις θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικώς μέσω ΑΣΕΠ.

Από την ίδια παράταξη, ο κ. Πέτρος Κούκουζας κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι επιθυμεί να κρατά «ομήρους» τους εργαζόμενους, «γι’ αυτό και στα χρόνια που διοικεί, αν και μπορούσε, δεν προχώρησε στην ανανέωση των συμβάσεων όσων εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Επίσης, σημείωσε ότι κατανοεί την ανάγκη για μόνιμη απασχόληση, με ικανοποιητικό μισθό, αλλά αυτό δεν αναιρεί τον στόχο για «αξιοκρατία, διαφάνεια και ίσες ευκαρίες».

Μαρούσι η Πόλη μας: Δεν περισσεύει κανείς
Κώστας Βλάχος
Κώστας Βλάχος

Ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας συντάχθηκε εξ αρχής με τις θέσεις του Σωματείου Εργαζομένων, ζητώντας να υπάρξει ομόφωνη απόφαση που να δηλώνει τη διάθεση διεκδίκησης της μονιμοποίησής τους.

Όπως είπε ο κ. Κώστας Βλάχος, οι εργαζόμενοι του Δήμου είναι «δοκιμασμένοι για χρόνια» και «δεν περισσεύει κανείς».

Λαϊκή Συσπείρωση: Τολμήστε τώρα τη μονιμοποίηση
Θανάσης Φωτόπουλος
Θανάσης Φωτόπουλος

Η τοποθέτηση της μείζονος μειοψηφίας και ιδιαίτερα η φράση του επικεφαλής της Ενότητας Ανατροπής και Έργο για το Μαρούσι ότι θα πρέπει να «ανακυκλώνονται» οι άνεργοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, «πυροδότησε» αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Θανάση Φωτόπουλο, να λέει ότι «πλέον έπεσαν οι μάσκες».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια», ζήτησε μονιμοποίηση για όλους τους εργαζομένους, χωρίς «αστερίσκους» και κάλεσε τη διοίκηση «να λάβει το θάρρος να στείλει πίνακα με τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στην κυβέρνηση κι ας την απορρίψει εκείνη».

Για Ένα Νέο Μαρούσι: Μόνο με ΑΣΕΠ η μονιμοποίηση εργαζομένων
Δορύλαος Κλαπάκης
Δορύλαος Κλαπάκης

Ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης, εκ μέρους του συνδυασμού Για Ένα Νέο Μαρούσι, καταφέρθηκε κατά όλων των κομμάτων, κατηγορώντας τα ότι ευθύνονται για διορισμούς χιλιάδων εργαζομένων, που οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά χρέη, καλώντας τους εργαζομένους «να πάψουν να είναι έρμαια των πολιτικών», απαιτώντας διαφανή κριτήρια στις προσλήψεις.

Αφού τάχθηκε υπέρ του ΑΣΕΠ, ζήτησε να απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να επαναπροσληφθούν, με διαγωνισμό, μόνο όσοι καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες του Δήμου.

Εκτός των Τειχών: Καλή η αξιοκρατία, αλλά προέχει η ζωή
Τάσος Σπυρόπουλος
Τάσος Σπυρόπουλος

Για «ταφόπλακα» στα εργασιακά και «συνθήκες γαλέρας» σε ό,τι αφορά την απασχόληση έκανε λόγο ο επικεφαλής της κίνησης Εκτός των Τειχών, ζητώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

Ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο» να βάζουν κάποιοι εξαιρέσεις στην απασχόληση, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε εναντίον της αξιοκρατίας, αλλά στις σημερινές συνθήκες θεωρούμε ισχυρότερο το δικαίωμα στη ζωή».

Μαίρη Διακολιού: Όχι στις ευέλικτες μορφές εργασίας
Μαίρη Διακολιού
Μαίρη Διακολιού

Από πλευράς της, η ανεξάρτητη πλέον δημοτική σύμβουλος Μαίρη Διακολιού δήλωσε αντίθετη σε κάθε μορφή ευέλικτης σχέσης εργασίας και ζήτησε από τη διοίκηση να «δεσμευθεί πολιτικά» για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων του Δήμου.

Μάλιστα, ζήτησε αυτό να γίνει και εκτός ΑΣΕΠ, αφού θα πρέπει να επιδειχθεί ευαισθησία απέναντι σε εργαζόμενους «που έχουν δουλέψει τόσα χρόνια για τον Δήμο».

Διοίκηση: Δίκαια αιτήματα, αλλά δεν νομοθετούμε εμείς…
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης

Η διοίκηση, διά στόματος του δημάρχου Γιώργου Πατούλη, αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων και συντάχθηκε υπέρ της μόνιμης απασχόλησης των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «δεν νομοθετεί», επιμένοντας στο ψήφισμα να διατυπωθεί με σαφήνεια ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων του.

Στις διαμαρτυρίες ορισμένων εκ των παριστάμενων εργαζομένων, αλλά και παρατάξεων, ο κ. Γ. Πατούλης ξεκαθάρισε ότι η διοίκησή του προτιμά να είναι «ουσιαστική» και να μην «πουλά φρούδες ελπίδες», ζητώντας ταυτόχρονα ένα ομόφωνο ψήφισμα, προκειμένου να διεκδικηθεί αποτελεσματικότερα το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Τελικώς το αίτημα του δημάρχου δεν εισακούσθηκε, το ψήφισμα που πέρασε κατά πλειοψηφία αναφερόταν σε διεκδίκηση μονιμοποίησης όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ σε ψηφοφορία μπήκε (με αποχή των μελών της διοίκησης) και αυτούσιο το ψήφισμα των εργαζομένων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet