Μας μαύρισαν τις ψυχές και συνεχίζουν…
Ενυπόγραφα

Μας μαύρισαν τις ψυχές και συνεχίζουν…

Μαυρίζει η ψυχή μας, αλλά λύσεις δεν βλέπουμε

Μαυρίζει η ψυχή σου αντικρίζοντας την εικόνα καταστροφής που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τη Βορειοανατολική Αττική. Εκατό χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη, σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της μέσα στην επιχείρηση που εργαζόταν.

Όπως πάντα θα ανοίξει ένας νέος κύκλος αναλύσεων επί αναλύσεων, από ειδικούς και μη, ανάμεσα στα δύο γνωστά στρατόπεδα: όσων θα υποστηρίζουν ότι έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, αλλά  η φωτιά ήταν πρωτόγνωρη και εκείνων που θα μιλούν για εγκληματικές αμέλειες και λάθη.

Και το κύριο ερώτημα μάλλον θα μείνει και πάλι αναπάντητο: Ακολουθούμε το σωστό δόγμα Πολιτικής Προστασίας; Εάν οι επενδύσεις στην καταστολή δεν μπορούν να αποτρέψουν τέτοιου μεγέθους καταστροφές, όπως αυτή που ζήσαμε πριν από λίγες ώρες, μήπως να στραφούμε πιο σοβαρά στην πρόληψη;

Στον Δήμο Πεντέλης είχαν «ελέγξει» την πυρκαγιά λίγο πριν την καταστροφή…

«Χάρη στην άμεση κινητοποίηση όλου του μηχανισμού του Δήμου, καταφέραμε να ελέγξουμε μια πυρκαγιά από τον Βαρνάβα με τεράστιο θερμικό φορτίο και έκταση 30 χιλιομέτρων, που ξέσπασε στις 15.46 το μεσημέρι της Κυριακής 11/8 , ήρθε από την πλευρά του Πεντελικού στον Δήμο μας και στις 4.53 προσέγγισε τον οικιστικό ιστό(…) Συνεχίζουμε τη μεγάλη αυτή μάχη. Είμαστε στις επάλξεις για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων, ώσπου να αντιμετωπισθεί πλήρως το σκληρό και δυστυχώς, συχνό για την Πεντέλη φαινόμενο».

Αυτά ανέφερε επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης, με την υπογραφή της δημάρχου Νατάσσας Κοσμοπούλου, λίγες ώρες πριν οι πύρινες φλόγες τυλίξουν τον Δήμο και προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές, που οδήγησαν στην ένταξή του σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης…

Ελλιπής ενημέρωση, μειωμένη κατανόηση των πραγματικών συνθηκών, απουσία εμπειρίας; Ό,τι και να συνέβη, το «πομπώδες» της ανακοίνωσης και η εσφαλμένη αποτύπωση της πραγματικότητας, εφησύχασε τους πολίτες, λίγο πριν τη μεγάλη καταστροφή. Κι αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό για το επίπεδο ετοιμότητας του Δήμου.

Σ. Ρούσσος: Πολιτική Προστασία ή από το κράτος ή από τους δήμους

«Ξέρετε ποιο είναι το εύκολο μπαλάκι; Να έχεις 700 πυροσβέστες και 50.000 αστυνομικούς. Αυτό είναι το εύκολο μπαλάκι. Να μην υπάρχει η Πολιτική Προστασία, οργανωμένη ως κρατικός θεσμός, κάτω από την ευθύνη ενός υπουργείου, με τους υπαλλήλους της, με τα μέσα της και με τους με τους μόνιμους υπαλλήλους, με την εκπαίδευση(…) Αυτά τα ζητήματα (σ.σ. αντιμετώπιση των πυρκαγιών) δεν μπορεί να χειρίζονται με συμβασιούχους, δεν μπορούν να τα χειρίζονται οι δήμοι. Χρειάζεται μια κρατική δομή, η οποία με έναν ιεραρχημένο τρόπο να το κάνει. Η άλλη λύση είναι να τα παραχωρήσουμε στους Δήμους ή στις Περιφέρειες, να δώσουμε τα χρήματα, να δώσουμε το μόνιμο προσωπικό, να δώσουμε τα μέσα και να δομηθεί σε τοπικό πλέον επίπεδο το ζήτημα της πολιτικής προστασίας. Ή τον έναν δρόμο ή τον άλλον να τραβήξεις αποδεκτό. Αυτή τη στιγμή δεν ακολουθούμε κανένα δρόμο».

Οι παραπάνω δηλώσεις του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου (ναι, έφθασε κι εκεί η πυρκαγιά!) δίνουν μια ενδιαφέρουσα διάσταση στο θέμα. Ο ίδιος είχε μιλήσει και πάλι για τα προβλήματα της Πολιτικής Προστασίας και κατά τις προηγούμενες χιονοπτώσεις, που απέκλεισαν τον Δήμο. Ωστόσο, τίποτα δεν άλλαξε και μάλλον δεν θ’ αλλάξει.

Γ. Σγουρός: Θέλουν άβουλη και άχρωμη την Αυτοδιοίκηση

Ο λόγος που δεν θα αλλάξει είναι, ίσως, αυτός που προβάλλει ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. «Αφήσατε γυμνούς τους Δήμους και τις Περιφέρειες με τον συγκεντρωτισμό σας. Αντί να δοθούν κονδύλια και αρμοδιότητες στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, επιλέξατε να μεταφέρετε τα κονδύλια στην Πολιτική Προστασία, όχι για να προλάβετε την όποια φυσική καταστροφή, αλλά για να την αντιμετωπίσετε αφού αυτή ξεσπάσει», σημειώνει ο κ. Σγουρός και προσθέτει:«Αποτελεί πάγια πολιτική θέση μία άβουλη, άχρωμη και χωρίς ουσιαστικό ρόλο Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Πόσο πιο σαφές να το κάνει ο πρώην περιφερειάρχης; Το μόνο που, ίσως, λησμόνησε είναι ότι τα παραπάνω αποτελούν πάγια, διαχρονική κυβερνητική πολιτική. Γιατί σε μερικούς τομείς αυτό το κράτος έχει συνέχεια…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet