Θα γιορτάσουμε το Πάσχα, αλλά μας λείπει η… Ανάσταση
Ενυπόγραφα

Θα γιορτάσουμε το Πάσχα, αλλά μας λείπει η… Ανάσταση

Πλήρωναν ΕΝΦΙΑ για τα δάση στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου του, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις πρώτες 100 ημέρες θητείας της διοίκησής του. Δικαιολογημένα θα λέγαμε, αφού τα αυξημένα έξοδα για το τέλος ταφής, αλλά και την ενέργεια, από τη μία και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού για τους ΟΤΑ από την άλλη, δένουν τα χέρια πολλών δημοτικών αρχών. Ο κ. Μάριος Ψυχάλης αναφέρθηκε, μάλιστα, και σε κάποιες συμβολικές κινήσεις στις οποίες προχώρησε προς την κατεύθυνση περιστολής των δαπανών.

Ωστόσο, ίσως εκείνο που λείπει να είναι τελικώς οι ουσιαστικές κινήσεις και κυρίως η αύξηση της υπευθυνότητας όσων διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Για παράδειγμα, μας προξένησε εντύπωση η αναφορά του δημάρχου ότι ο Δήμος επί χρόνια πλήρωνε ΕΝΦΙΑ για τα δάση του, ενώ χρεωνόταν ως οικιακός καταναλωτής τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιούσε για το δημοτικό κολυμβητήριο, χωρίς κανένας αρμόδιος να πάρει μυρωδιά!

Και όσο κι αν ο δήμαρχος έσπευσε να υπερασπιστεί τις υπηρεσίες, όταν σπαταλώνται ασκόπως χρήματα των δημοτών, κάποιος θα πρέπει να απολογείται…

Όχι «χατίρια», αλλά δίκαιη αντιμετώπιση των ΜΜΕ, ζήτησε ο Κ. Τσιαμπάς

Σταθερό πλαίσιο χρηματοδοτήσεων των συλλόγων της πόλης, με δικαιοσύνη, αντικειμενικότητα και διαφάνεια, ζήτησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Όραμα για την Αγία Παρασκευή κατά τη 2η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Και ο Κώστας Τσιαμπάς δεν έμεινε σε αυτό, αλλά αναφέρθηκε και στα τοπικά ΜΜΕ, ζητώντας από τη δημοτική αρχή όση «πίτα» προϋπολογίζει για δημοσιεύσεις και διαφημίσεις να τη διανέμει ισάξια σε όλα τα μέσα, χωρίς «χατίρια», που δημιουργούν εξαρτήσεις.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης άκουσε θετικά την πρόταση και είπε ότι αποτελεί και δική του αντίληψη ότι τα τοπικά μέσα θα πρέπει να ενισχύονται για να προβάλλουν τις δραστηριότητες στην πόλη, ενώ πρόσθεσε ότι για τη δική του διοίκηση η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν σταθερές αξίες.

Εμείς να σημειώσουμε ότι ο Κ. Τσιαμπάς είναι ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος που έχουμε ακούσει να θέτει τόσο ξεκάθαρα το θέμα αντιμετώπισης των ΜΜΕ από μια δημοτική αρχή, ζητώντας επιτέλους να μπουν κανόνες. Ελπίζουμε και ο Γ. Μυλωνάκης να είναι ο πρώτος δήμαρχος που θα εφαρμόσει στον συγκεκριμένο τομέα την ισονομία στην πράξη…

Διαφορετικών ταχυτήτων οι αντιδράσεις στον νέο ΝΟΚ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προσπάθησε με την τροπολογία που έφερε να μειώσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Αυτοδιοίκηση ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), αλλά μάλλον δεν τα κατάφερε. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αν και βρίσκει την τροπολογία να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, θεωρεί ότι απέχει πολύ από το να λύσει το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών οι δήμαρχοι κινούνται σε… πολλαπλές ταχύτητες, που καθορίζονται από τον βαθμό του προβλήματος που αντιμετωπίζουν στις περιοχές τους. Άλλοι βγαίνουν πιο μπροστά, βλέποντας ότι υπάρχουν πολλοί που σπεύδουν να εκμεταλλευθούν το «bonus» των τετραγωνικών, χτίζοντας υπερ-μεγέθη κτήρια, ενώ άλλοι το πηγαίνουν χαλαρά, αφού προς το παρόν δεν βλέπουν συνωστισμό στις Υπηρεσίες Δόμησης. Για να μην μιλήσουμε για τις περιπτώσεις δημάρχων που μια χαρά θα έβλεπαν τον οικοδομικό οργασμό στην περιοχή τους…

Αυξάνει η εγκληματικότητα, καταρρέει το αίσθημα ασφάλειας

Αιματηρές συμπλοκές έξω από νυχτερινά κέντρα, διακίνηση ναρκωτικών -ακόμη και από ανήλικους- σε πάρκα και πλατείες, ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές βρίσκονται σχεδόν σε καθημερινή βάση και στο αστυνομικό δελτίο των Βορείων Προαστίων, δείχνοντας ότι η εγκληματικότητα έχει πλέον επεκταθεί για τα καλά. Από την άλλη, η αστυνόμευση αποδεικνύεται ότι υπολείπεται των συμβάντων, είτε λόγω υποστελέχωσης, είτε λόγω κακής κατανομής των δυνάμεων.

Δεν ξέρουμε αν φταίει το μνημονιακό παρελθόν μας που έχει αποδυναμωθεί το προληπτικό και κατασταλτικό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, αλλά το σίγουρο είναι ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών τείνει στο μηδέν. Κι αυτό μόνο ευοίωνο δεν είναι…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet