Μνήμες σκληρές, χαμένες πλατείες και μια μπίλια που περιμένουμε να δούμε πού θα κάτσει
Φωτογραφία: pexels.com/Pavel Danilyuk
Ενυπόγραφα

Μνήμες σκληρές, χαμένες πλατείες και μια μπίλια που περιμένουμε να δούμε πού θα κάτσει

Με (επι)δέξιο τρόπο φροντίζει ο Σωτήρης Ησαΐας να κρατά ανοικτό το παράθυρο της πιθανότητας να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αγίας Παρασκευής στις εκλογές του 2023. Στα μέσα καλοκαιριού ο πρώην δημοτικός σύμβουλος προέτρεπε όσους βιάζονται να προεξοφλήσουν τη μη κάθοδό του να κάνουν υπομονή. Πριν λίγες ώρες ανακοίνωσε την παραίτησή του από τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ., επικαλούμενος επαγγελματικό και ακαδημαϊκό φόρτο…

Το μαρτύριο της σταγόνας ή αναγνωριστικές κινήσεις για να βολιδοσκοπήσει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος; Την απάντηση μόνο ο ίδιος μπορεί να δώσει και μάλιστα σχετικά σύντομα, αφού ουσιαστικά μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

***

Και μιας ο λόγος για την Αγία Παρασκευή, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς παραδέχθηκε και δημοσίως αυτό που κυκλοφορούσε ως πληροφορία. Ότι, δηλαδή, η πολύπαθη πλατεία Άη Γιάννη είναι αδήλωτη στο Κτηματολόγιο.

Πώς το ανακάλυψαν; Τους ζητήθηκε ο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) από την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της εξεταζόμενης χρηματοδότησης του Δήμου, προκειμένου αυτός να προχωρήσει στην ανάπλαση της πλατείας. «Τον ψάξαμε στα γραφεία, στα υπόγεια, στην ταράτσα, αλλά δεν τον βρήκαμε πουθενά», όπως γλαφυρά το περιέγραψε ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τι θα γίνει τώρα; Από πλευράς χρηματοδότησης τίποτα. Το… πουλάκι πέταξε. Μόνη λύση να προχωρήσει η ανάπλαση είναι με ίδιους πόρους του Δήμου. Πού θα τους βρει; «Ε, κάπου θα τους βρούμε», όπως -και πάλι χαρακτηριστικά- ανέφερε ο κ. Ζορμπάς.

Αρκεί κι αυτούς να μην τους ψάχνουν στις… ταράτσες και τα υπόγεια.

***

Ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής περιόδου και σε αρκετά σχολεία -και του Βόρειου Τομέα Αθηνών– συνεχίζονται κάποιες τελευταίες εργασίες. Τώρα πώς γίνεται οι δημοτικές αρχές όλο το καλοκαίρι να διαφήμιζαν τις εργασίες που γίνονταν στα σχολεία τους, προκειμένου αυτά να είναι έτοιμα στο «πρώτο κουδούνι» και σε κάποια από αυτά να υπάρχουν ακόμη μέσα συνεργεία, θα σας γελάσουμε…

***

100 χρόνια και οι σκληρές εικόνες από τη Μικρασιατική Καταστροφή παραμένουν χαραγμένες στον νου. Αρκετοί Δήμοι στα Βόρεια της Αττικής σπεύδουν με πολλές εκδηλώσεις να διατηρήσουν άσβεστες τις μνήμες, αλλά και να τιμήσουν το Μικρασιατικό στοιχείο τους.

Νέα Ιωνία, Χαλάνδρι, Νέα Ερυθραία, Μελίσσια είναι μερικές μόνο από τις περιοχές που δέχθηκαν πολλούς ξεριζωμένους από τη Μικρά Ασία. Άνθρωποι οι οποίοι κουβάλησαν μαζί τους, εκτός από τις πληγές τους, και μία άλλη κουλτούρα που έδωσε νέα ώθηση στους τόπους που εγκαταστάθηκαν.

Τους χρωστάμε…

***

Το ξεχνάμε κατά καιρούς, αλλά τα σχέδια για τη μετεγκατάσταση του Καζίνου της Πάρνηθας στο κτήμα Δηλαβέρη στο Μαρούσι προχωρούν κανονικά. Ήδη, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τους νέους όρους της μετεγκατάστασης βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένει την έγκρισή του.

Και μπορεί σύλλογοι, φορείς και κάποιες δημοτικές αρχές της ευρύτερης περιοχής να αντιστέκονται, αλλά όλο και λιγοστεύουν οι πιθανότητες ακύρωσης της επένδυσης.

Η μπίλια άρχισε να γυρίζει και μένει να δούμε το χρώμα και τον αριθμό πού θα κάτσει…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet