Ενυπόγραφα

Στην Πεντέλη υπογειώνουν τις τάσεις, στο Χαλάνδρι ανεβάζουν εντάσεις και στην Κηφισιά κάνουν… rotation τους εργαζομένους

Η υπογείωση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης που ξεκινά στον Δήμο Πεντέλης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 και προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, είναι από τα έργα που όντως μπορούν να χαρακτηριστούν ως εμβληματικά. Εξάλλου, η παρουσία τριών υπουργών (Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Σκρέκας) και μεγάλου αριθμού παραγόντων υπουργείων στη σχετική συνέντευξη Τύπου, υποδηλώνει και τη σημασία της επένδυσης.

Μια επένδυση που θα αποτελέσει και «πιλότο» για την υπόλοιπη χώρα, αφού η Πεντέλη θα αποτελέσει τον πρώτο Δήμο στον οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ θα υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο.

Ποιος είναι ο… ηθικός αυτουργός για τη συγκεκριμένη εξέλιξη; Ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων και νυν γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος. Ο άνθρωπος που συνεργάστηκε στενά τόσο με τον προηγούμενο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, όσο και με τον σημερινό Κώστα Σκρέκα, ώστε να προχωρήσει το όλο εγχείρημα.

Κάποιοι θα πουν ότι είχε τους λόγους του. Εξάλλου, η σημερινή δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, ηγείται της παράταξης που ίδρυσε ο Μανώλης Γραφάκος. Μπορεί και να έχουν δίκιο. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Και αυτή είναι πως ο Δήμος Πεντέλης, όταν με το καλό υλοποιηθεί το έργο, θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά σε περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο.

***

Μισό αιώνα παραμένει εκτός σχεδίου η περιοχή Πεύκο Πολίτη στο Χαλάνδρι. Η δημοτική αρχή του Σίμου Ρούσσου, όπως δηλώνει, έκανε ό,τι χρειαζόταν για φθάσει η σχετική μελέτη προς έγκριση στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής εξακολουθούν να βάζουν γραφειοκρατικά εμπόδια στην όλη διαδικασία.

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει ενοχλήσει έντονα τον δήμαρχο Χαλανδρίου, ο οποίος –με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη– ζητεί να «σταματήσει ο εμπαιγμός» τόσο κατά της δημοτικής διοίκησης, όσο και των χιλιάδων πολιτών της περιοχής, οι οποίοι έχουν φθάσει στα όρια της ανοχής τους.   

Φανταζόμαστε ότι, εάν δεν δοθεί κάποια λύση, ο δήμαρχος θα… πάρει τ’ άρματα. Εξάλλου, έχει δείξει και στο παρελθόν πως όταν βάζει κάτι στο μυαλό του δύσκολα καταθέτει τα όπλα.

***

Το θέμα της καθαριότητας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Κηφισιάς παραμένει στην επικαιρότητα. Ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Θωμάκος, αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει εκ νέου τους δημοτικούς συμβούλους για τις τελευταίες εξελίξεις και φανταζόμαστε ότι κάτι ανάλογο έχει πράξει και προς του Συλλόγους Γονέων, που παραμένουν στα… κάγκελα.

Τι είπε, λοιπόν, ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου; Ο κ. Θωμάκος υποστήριξε ότι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στη σχολική καθαριότητα πλέον έχει προσεγγίσει τα περσινά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών μονάδων.

Ωστόσο, αυτό έχει κάποιες… παρενέργειες σε άλλους τομείς καθαριότητας στον Δήμο. Κι αυτό καθώς ο ίδιος ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι για να καλυφθούν τα κενά στη σχολική καθαριότητα χρειάστηκε να μετακινηθούν εκεί εργαζόμενοι από το τμήμα καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων. Με άλλα λόγια, η διοίκηση πήρε οδοκαθαριστές και τους πήγε στα σχολικά συγκροτήματα.

Η όλη κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί τη νέα χρονιά οπότε ο Δήμος αναμένει την έλευση νέων εργαζομένων στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Έως τότε, αναγκαστικά, θα στηρίζεται σε εσωτερικές… μετακινήσεις.

Εμείς, απλώς, αναρωτιόμαστε: εάν αυτά συμβαίνουν σε έναν Δήμο όπως η Κηφισιά, άραγε τι να γίνεται σε άλλους, λιγότερο προνομιούχους, Δήμους;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet