Βλάσσης Σιώμος: Να συνεργαστούμε όλοι, ΚΕΔΕ, Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση για έναν αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
ΣΠΑΠ-ΡΟΗ

Βλάσσης Σιώμος: Να συνεργαστούμε όλοι, ΚΕΔΕ, Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση για έναν αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Στην ημερίδα με το επίκαιρο θέμα της αποτελεσματικής οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, την οποία συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή 10 Μαρτίου η ΚΕΔΕ και ο Δήμος Βοΐου, στη Σιάτιστα, παρέστη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, πρόεδρος του ΣΠΑΠ και αντιδήμαρχος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Οι θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας ήταν οι εξής:

  • Θεσμικές ρυθμίσεις και διοικητικά ζητήματα για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία σε τοπικό επίπεδο.
  • Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασία της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
  • Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
  • Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και καλών πρακτικών για την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η διερεύνηση της ενδυνάμωσης των τοπικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, καινοτόμων εφαρμογών και τη διάδοση καλών πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί με επιτυχία από φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Στην τοποθέτηση του ο Βλάσσης Σιώμος τόνισε:

«Η Πολιτική Προστασία κάποτε αποτελούσε μιας δεύτερης τάξης πολιτική σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια όμως λόγω της κλιματικής κρίσης και της συχνότητας εμφάνισης συμβάντων και καταστροφών έχει πλέον αναβαθμιστεί σε βασικό πυλώνα πολιτικής.

Είναι σταθερή και διαρκής η προσπάθεια της ΚΕΔΕ για την αναβάθμιση του σχεδιασμού, της οργάνωσης και ενίσχυσης των Οργάνων και των Δομών Πολιτικής Προστασίας. Δομές που ενισχύονται με εξοπλισμό, με εργαλεία, με τεχνογνωσία και με εκπαίδευση. Σε αυτήν την πραγματικά δημιουργική και εξελικτική φάση της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με τους Δήμους και τους Συνδέσμους, με την εγγύτητα στη διαχείριση των τοπικών αναγκών και συμβάντων, διαδραματίζουν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο. Ρόλο πολυδιάστατο, νευραλγικό και υπερβατικό, αφού ξεπερνά πολλές φορές τις συμβατικές, θεσμικές υποχρεώσεις και αναδεικνύει την ευαισθησία, τη δυναμική και την αυταπάρνηση των τοπικών κοινωνιών να ορθώσουν ένα τείχος προστασίας απέναντι σε κάθε κίνδυνο απειλής από φυσικές ή άλλες καταστροφές.

Οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι ενισχύονται από τους εθελοντές και την τοπική κοινωνία γιατί λόγω της εγγύτητας είναι ίσως οι μόνοι φορείς που είναι διαρκώς παρόντες στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση, αλλά και στην αποκατάσταση στο μετακαταστροφικό στάδιο.

Αξίζει να συνεργαστούμε όλοι, ΚΕΔΕ, Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση για έναν πραγματικά αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας στο κάθε πολίτη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet