Ο ελαιοπαραγωγός που νόθευε ελαιόλαδο… επισκεπτόταν και τον Β. Τομέα
Αυτοδιοίκηση

Ο ελαιοπαραγωγός που νόθευε ελαιόλαδο… επισκεπτόταν και τον Β. Τομέα

Η υπόθεση με το νοθευμένο, πιθανότατα με σπορέλαιο, ελαιόλαδο με το οποίο προμήθευσε ο παραγωγός «ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡ. ΚΩΝ/ΝΟΣ, Γεωργικές εκμεταλλεύσεις – Υπηρεσίες συσκευασίας και αποθήκευσης, Δ.Δ. ΦΙΛΙΑ Δ. ΟΙΧΑΛΙΑΣ» το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αιγάλεω (Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ) αναστάτωσε, όπως ήταν φυσικό, τόσο τους πολίτες, όσο και τις αρχές, ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων που διακινούνται στις εν λόγω κοινωνικές δομές.

Μάλιστα, ο Ενιαίος Φορέας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συνιστά στους Δήμους «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα νόθευσης των τροφίμων». Όμως, πόσο εφικτό είναι να συμβεί αυτό;

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες των έξι Δήμων που καλύπτει ειδησεογραφικά (Μαρούσι, Κηφισιά, Λυκόβρυση-Πεύκη, Χαλάνδρι, Πεντέλη και Αγία Παρασκευή), ρωτώντας να μάθει αφ’ ενός εάν ο συγκεκριμένος παραγωγός είχε προμηθεύσει με ελαιόλαδο κάποια από τις λειτουργούσες κοινωνικές δομές (π.χ. Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Μαγειρεία, αγορές χωρίς μεσάζοντες κ.λπ.) κι αφ΄ ετέρου, εάν γίνονται ή πρόκειται να γίνουν, από πλευράς Δήμων, ενέργειες  για τον έλεγχο της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων που διατίθενται στις προαναφερόμενες δομές.

Ελαιόλαδο της επιχείρησης είχε διανεμηθεί στους Δήμους Λυκόβρυσης – Πεύκης και Χαλανδρίου

Με βάση τις απαντήσεις που λάβαμε, αποκαλύφθηκε ότι ο παραγωγός που προμήθευσε νοθευμένο ελαιόλαδο το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Αιγάλεω είχε διαθέσει ποσότητες ελαιολάδου (σ.σ.: δεν γνωρίζουμε εάν ήταν νοθευμένο ή μη) και σε Λυκόβρυση-Πεύκη και Χαλάνδρι. Μάλιστα, στην περίπτωση της Λυκόβρυσης – Πεύκης, όπως μας ενημερώνει ο αρμόδιος για την Αγορά Χωρίς Μεσάζοντες, δημοτικός σύμβουλος Νικόλαος Πανταζής, υπήρξε από τον περασμένο Νοέμβριο ένα παράπονο δημότη για τη γεύση του ελαιολάδου (σ.σ.: η δημότης διαμαρτυρήθηκε ότι πίκριζε) και ότι, σε σχετικό ερώτημα, ο παραγωγός το είχε αποδώσει στο ότι το ελαιόλαδο ήταν νέας σοδειάς.

Στο Χαλάνδρι, η διακίνηση ελαιολάδου από τον εν λόγω ελαιοπαραγωγό έγινε στο πλαίσιο της δομής «Μαζί να τα Φάμε».

Και στις δύο περιπτώσεις, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε από το δημοσίευμα, διακόπηκε η συνεργασία με τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Από τους Δήμους Κηφισιάς και Αγίας Παρασκευής υπήρξαν αρνητικές απαντήσεις για τη δραστηριοποίηση του εν λόγω ελαιοπαραγωγού, ενώ από πλευράς Αμαρουσίου, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης απάντησε εμμέσως στο ερώτημα, σημειώνοντας ότι «αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με νοθευμένο ελαιόλαδο σε Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου της Αττικής, συμμεριζόμαστε την ανησυχία των καταναλωτών, διευκρινίζουμε, ωστόσο, ότι όσον αφορά το Μαρούσι οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες εξαντλούν κάθε περιθώριο ελέγχου και μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί κανένα αντίστοιχο φαινόμενο».

Πώς οι Δήμοι προσπαθούν να προστατέψουν τους δημότες τους

Στο θέμα των ελέγχων για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων σχεδόν κοινή ήταν η απάντηση ότι οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν σχετικούς ελέγχους.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο σίγουροι για τα προς διάθεση προϊόντα, οι Δήμοι επιλέγουν συσκευασμένα είδη, από γνωστές επιχειρήσεις, ενώ, για τις προμήθειες, μέσω διαγωνισμών, εξαντλούν -όπως επισημαίνουν- κάθε αυστηρότητα σε ό,τι αφορά τους όρους ασφάλειας και τις πιστοποιήσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι από τον Δήμο Πεντέλης, στα όρια του οποίου δεν λειτουργούν αντίστοιχες κοινωνικές δομές, λάβαμε από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παναγιώτα Κουλάκου, την εξής απάντηση στα ερωτήματά μας: «Σας ενημερώνουμε, σε απάντηση επί του σχετικού, ότι στις διανομές τροφίμων που πραγματοποίησε ο Δήμος Πεντέλης  μέχρι τώρα, στα πλαίσια του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΤΕΒΑ, δεν συμπεριλαμβανόταν ελαιόλαδο».

Ακολουθούν αναλυτικά οι απαντήσεις που λάβαμε από τους Δήμους:

Γιώργος Πατούλης – Δήμαρχος Αμαρουσίου
«Δεσμεύουμε τους παραγωγούς με σειρά ελέγχων ποιότητας και καταλληλότητας»
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης

Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ο Δήμος που από τις αρχές του 2012 καθιέρωσε τις αγορές χωρίς μεσάζοντες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με γνώμονα τη στήριξη των παραγωγών και καταναλωτών, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, προσφέροντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές και φέρνοντας σε απευθείας επαφή τον καταναλωτή με τον παραγωγό.

Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος μας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον έλεγχο της πιστοποίησης των προϊόντων που διατίθεντο στις δράσεις του, προσπάθεια που έχει επισφραγιστεί με τη σταθερή εμπιστοσύνη εδώ και τόσα χρόνια χιλιάδων καταναλωτών των αγορών χωρίς μεσάζοντες του Δήμου Αμαρουσίου. Για κάθε προϊόν που διατίθεται στις δράσεις μας, ο Δήμος δεσμεύει τους παραγωγούς με σειρά ελέγχων ποιότητας και καταλληλόλητας, βάσει επίσημων στοιχείων αρμόδιων κρατικών φορέων και οργανισμών, με δειγματοληψία κάθε προϊόντος, με έλεγχο της ημερομηνίας παραγωγής και λήξης, με έγγραφα, οδηγίες, αλλά και υπεύθυνες δηλώσεις, για τη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων αγαθών.

Χωρίς καμία εξαίρεση, έχει ξεκαθαρίσει εγγράφως προς κάθε παραγωγό ότι η συμμετοχή του δοκιμάζεται σε κάθε δράση. Αντίστοιχα και τα προϊόντα των παραγωγών που φτάνουν στα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μας είναι πανομοιότυπα με εκείνα που διατέθηκαν προς πώληση στην αγορά και δεν τίθεται ουδεμία αμφιβολία περί της ποιότητάς τους.

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με νοθευμένο ελαιόλαδο σε Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου της Αττικής, συμμεριζόμαστε την ανησυχία των καταναλωτών, διευκρινίζουμε, ωστόσο, ότι όσον αφορά το Μαρούσι οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες εξαντλούν κάθε περιθώριο ελέγχου και μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί κανένα αντίστοιχο φαινόμενο.

Ο Δήμος μας προβαίνει σε κάθε ενέργεια για τη διάθεση ποιοτικών προϊόντων, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς ωστόσο να ευθύνεται για τυχόν παραπλάνηση των καταναλωτών από μέρους παραγωγού, συμβάν που μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο πώλησης, χωρίς να αποτελεί αποκλειστικό γνώρισμα των αγορών χωρίς μεσάζοντες.

Απόστολος Κασιούρας – Πρόεδρος Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Κηφισιάς
«Διαθέτουμε στους δημότες μας προϊόντα γνωστών κι επώνυμων επιχειρήσεων»
Απόστολος Κασιούρας
Απόστολος Κασιούρας

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι πρωταρχικό μας μέλημα αποτελεί το γεγονός τα προϊόντα τα οποία διαθέτουμε στους συμπολίτες μας, μέσω των κοινωνικών δομών του Δήμου Κηφισιάς, να είναι γνωστών και επώνυμων εταιρειών και παραγωγών, κατά τρόπο παρόμοιο με την αγορά προϊόντων για το σπίτι μας.

Επίσης, από τις λαϊκές αγορές του Δήμου μας προμηθευόμαστε ένα σημαντικό ποσοστό φρούτων και λαχανικών. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε, κατά το μάλλον ή ήττον, την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων που χορηγούμε στους άπορους συμπολίτες μας. Κι αυτό καθώς οι Δήμοι δεν διαθέτουν μηχανισμούς που να μπορούν να ελέγχουν την ποιότητα κι ασφάλεια των τροφίμων, οπότε, επιλέγοντας για διάθεση τα προαναφερόμενα προϊόντα, στηριζόμαστε στους τακτικούς ελέγχους που πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ένα σημαντικό ποσοστό καθημερινών γευμάτων προέρχονται από επώνυμα καταστήματα (εστιατόρια, ταβέρνες, φούρνοι κ.λπ.), που είναι γνωστά για την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων τους.

Τέλος, σας αναφέρω ότι ελαιόλαδο του παραγωγού ΕΥΣΤΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ δεν διατέθηκε από τις κοινωνικές μας δομές.

Άννα Ασπραδάκη – Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας & Εθελοντισμού Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
«Διακόψαμε τη συνεργασία με τον προμηθευτή αφ’ ότου διαβάσαμε τα δημοσιεύματα»
Άννα Ασπραδάκη
Άννα Ασπραδάκη

Σε απάντηση της από 17 Φεβρουαρίου 2016 επιστολή σας με θέμα: «Διάθεση προϊόντων από Κοινωνικά Παντοπωλεία και Αγορές χωρίς Μεσάζοντες» σας ενημερώνουμε τα παρακάτω:

Ο κος Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος είχε συνεργασία με το πρόγραμμα του Δήμου μας «Διάθεση προϊόντων σε προνομιακές τιμές, χωρίς μεσάζοντες».

Μέχρι τον Ιούνιο 2015 ουδείς από τους δημότες διαμαρτυρήθηκε για την ποιότητα του λαδιού του.

Από τη στιγμή όμως που ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα ότι ο εν λόγω παραγωγός κατηγορείται για τη νόθευση του λαδιού και πριν ακόμη βγει η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης διέκοψε τη συνεργασία μαζί του.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων, σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι, δεν έχει τη δυνατότητα ελέγχου των προϊόντων που διατίθενται στις αγορές αυτές. Ωστόσο, κάθε χρόνο, πριν ξεκινήσουν οι δράσεις μας, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα υπογράφουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, όπου αναγράφεται ότι δεσμεύονται για τα προϊόντα τους να είναι άριστης ποιότητας, να αναγράφουν στη συσκευασία τους το βάρος και τα στοιχεία του παραγωγού και να εκδίδουν νομότυπες αποδείξεις πώλησης προϊόντων.

Προβλέπεται δε ότι σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω υποχρεώσεων θα υποστούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο συνέπειες, καθώς και την άμεση λύση της συνεργασίας τους με το Δήμο.

«Υπήρξαν παράπονα για τον προμηθευτή από τον Νοέμβριου του 2015»
Νικόλαος Πανταζής
Νικόλαος Πανταζής

Ζητώντας διευκρινίσεις για το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ του Ιουνίου 2015 και της πρόσφατης διακοπής της συνεργασίας με τον προμηθευτή (σ.σ.: μεσολάβησαν οι δράσεις αγορών χωρίς μεσάζοντες στο Ηλιακό Χωριό στις 4/10/2015, 15/11/2015, 13/12/2015, 17/1/2016 και 14/2/2016), η κα Α. Ασπραδάκη μας παρέπεμψε στον κ. Παναγιώτη Πανταζή, αρμόδιο για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, ο οποίος μας είπε ότι μετά τη δράση του Νοεμβρίου 2015 υπήρξε παράπονο από κάποια δημότη, ότι το λάδι που προμηθεύτηκε πίκριζε, αλλά η απάντηση του προμηθευτή, όταν του μεταφέρθηκε το παράπονο, ήταν ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι «το λάδι ήταν νέας σοδειάς».

Έκτοτε, πάντως, ο κ. Π. Πανταζής είπε ότι ο εν λόγω προμηθευτής δεν εκλήθη εκ νέου σε αντίστοιχη δράση του Δήμου, μέχρι και προσφάτως που, μετά και τα σχετικά δημοσιεύματα, διεκόπη η συνεργασία μαζί του.

Δήμος Χαλανδρίου
«Ο προμηθευτής συνεργαζόταν με τη δράση “Μαζί να τα Φάμε”»

"Μαζί να τα Φάμε"Με δεδομένη την πολύ σοβαρή υπόθεση που έφερε στην επιφάνεια έλεγχος του ΕΦΕΤ, με την προώθηση νοθευμένου ελαιολάδου από την επιχείρηση «ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡ. ΚΩΝ/ΝΟΣ, Γεωργικές εκμεταλλεύσεις – Υπηρεσίες συσκευασίας και αποθήκευσης Δ.Δ. ΦΙΛΙΑ Δ. ΟΙΧΑΛΙΑΣ», προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αιγάλεω, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν τα παρακάτω που αφορούν στη διάθεση προϊόντων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλανδρίου.

Στον Δήμο Χαλανδρίου δεν διατέθηκε ποτέ ελαιόλαδο του εν λόγω παραγωγού από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του. Το λάδι που διατίθεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλανδρίου είναι αποτέλεσμα προμήθειας διεθνούς ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού, που διενεργήθηκε στις 14/5/2015, στο πλαίσιο της προμήθειας «Τροφίμων για τις ανάγκες του Δήμου Χαλανδρίου (ΚΑΠΗ – Παιδικοί Σταθμοί – Κοινωνικό Παντοπωλείο)» και ανάδοχος προμηθευτής είναι ο Ανδρέας Σκουριάς, ο οποίος προμηθεύει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της «Ελαιουργίας  Κρήτης», πιστοποιημένης εταιρείας με ISO 9001 και HaSSP. To λάδι παρελήφθη και ελέγχθηκε από τριμελή επιτροπή και δεν υπάρχει ουδεμία αμφισβήτηση για την ποιότητά του έως και σήμερα.

Να προσθέσουμε επίσης ότι τηρούνται πλήρως και οι προβλεπόμενες από τον νόμο ημερομηνίες λήξης του προϊόντος. Ουδέποτε διατέθηκε λάδι άλλου τύπου από το Kοινωνικό Παντοπωλείο, έπειτα από την εν λόγω προμήθεια.

Με τον τρόπο αυτό θα  συνεχίσουμε να διαθέτουμε τρόφιμα, ώστε να προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε με τον καλύτερο τρόπο την υγεία των συμπολιτών μας.

Αναφορικά με τη διάθεση προϊόντων της αγοράς χωρίς μεσάζοντες «ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΑ ΦΑΜΕ» ακολουθεί η ανακοίνωση της δράσης:

1. Στις 15.2.2016, με ανακοίνωσή του, o ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), έκανε γνωστό ότι σε ανάλυση, από το Γενικό Χημείο του Κράτους, δείγματος Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου το οποίο διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡ. ΚΩΝ/ΝΟΣ, Γεωργικές εκμεταλλεύσεις – Υπηρεσίες συσκευασίας και αποθήκευσης, Δ.Δ. ΦΙΛΙΑ Δ. ΟΙΧΑΛΙΑΣ» προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αιγάλεω, ανιχνεύτηκε πως το ελαιόλαδο ήταν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ με σπορέλαιο. Η συγκεκριμένη παρτίδα του ελαιολάδου διατέθηκε το διάστημα μεταξύ 21 Δεκεμβρίου 2015 έως και 13 Ιανουαρίου 2016, σε κλειστές διαφανείς πλαστικές φιάλες του ενός (1) λίτρου, οι οποίες δεν έφεραν στοιχεία επισήμανσης. Και αν μεν η μίξη ελαιολάδου-σπορέλαιου δεν συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αποτελεί όμως κραυγαλέο παράδειγμα νοθείας και εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού. Και θα πρέπει σε κάθε επίπεδο να υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις.

2. Ο συγκεκριμένος παραγωγός, Αναστασόπουλος Ευστρ. Κώστας, στις τελευταίες διανομές του «Μαζί να τα Φάμε» παίρνει μέρος ως παραγωγός έξτρα παρθένου ελαιολάδου, διαθέτοντας πεντάλιτρη (5 λίτρα) συσκευασία, είτε με την εμπορική ονομασία «ΛΙΟΛΑΔΟ ΕΛΑΙΟΠΕΡΙΒΟΛΑ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ – Τυποποίηση ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, 24131, είτε με την εμπορική ονομασία «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», «Ποικιλία Κορωνέϊκη», EL 40410, «Τυποποίηση Αναστασόπουλος Ευστρ. Κώστας, Λουτρό Μεσσηνίας 24002». Ως εκ τούτου το λάδι που ανιχνεύθηκε νοθευμένο με σπορέλαιο δεν έχει διατεθεί στο «Μαζί να τα Φάμε». Ήδη από καιρό, (πολύ πριν τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ), και στα πλαίσια των ελέγχων που κατά καιρούς πραγματοποιεί το «Μαζί να τα Φάμε», έχει πάρει δείγμα του εν λόγω ελαιολάδου και το έχει αποστείλει σε έγκυρο εργαστήριο για ανάλυση και αναμένονται τα αποτελέσματα.

3. Ανεξάρτητα πάντως κάθε άλλου, το Μαζί να τα Φάμε, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, απέκλεισε πλέον από τις διανομές του τη συμμετοχή του εν λόγω παραγωγού, αρχίζοντας τον αποκλεισμό του άμεσα από τη διανομή της προσεχούς Κυριακής 21.2.2016 και θα καλέσει και όλες τις άλλες δομές Αλληλεγγύης να πράξουν το ίδιο και να τον αποκλείσουν οριστικά από τις διανομές τους άμεσα. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προστατέψουμε και να περιφρουρήσουμε την αξιοπιστία των προϊόντων που διαθέτουν οι δομές Αλληλεγγύης, όπως το «Μαζί να τα Φάμε».

 Χαλάνδρι 17 Φεβρουαρίου 2016

Γεράσιμος Βλάχος – Εντεταλμένος σύμβουλος για τις Κοινωνικές Δομές Δήμου Αγίας Παρασκευής
«Για μας πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των προϊόντων»
Γεράσιμος Βλάχος
Γεράσιμος Βλάχος

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής κι εντεταλμένο σύμβουλο για τις κοινωνικές δομές του Δήμου, Γεράσιμο Βλάχο, πληροφορηθήκαμε τα εξής:

  • Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δεν εμπλέκεται με τις αγορές διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, πέραν της χορήγησης άδειας (όποτε αυτό ζητηθεί) για παραχώρηση κάποιας πλατείας όπου πραγματοποιούνται οι αντίστοιχες δράσεις.
  • Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Μαγειρείο, τα προϊόντα και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από μεγάλες και επώνυμες επιχειρήσεις, τόσο από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, όσο και έξω από αυτόν. Επίσης, τα γεύματα (920 εβδομαδιαίως) μαγειρεύονται από έμπειρο κι εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τα προς διάθεση είδη συγκεντρώνονται είτε από δράσεις πολιτών, είτε από ανάλογες πρωτοβουλίες σχολείων. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για συσκευασμένα είδη, προερχόμενα από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή άλλα γνωστά καταστήματα.
  • Τέλος, κάθε χρόνο ο Δήμος προχωρά σε ένα ανοιχτό διαγωνισμό (ύψους 300.000 ευρώ) για την ανάδειξη προμηθευτή για προϊόντα που χρησιμοποιούνται στους παιδικούς σταθμούς, τμήμα των οποίων καλύπτει ανάγκες του Κοινωνικού Μαγειρείου και Κοινωνικού Παντοπωλείου. Και στις δύο περιπτώσεις, οι όροι πιστοποίησης των προϊόντων που θέτει ο Δήμος είναι υψηλότατοι, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Γ. Βλάχος, πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας αλλά και της ποιότητας των ειδών που συγκεντρώνονται.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet