Δ.Σ. Αμαρουσίου: Ο αγώνας θα τελειώσει με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Video

Δ.Σ. Αμαρουσίου: Ο αγώνας θα τελειώσει με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Την ανανέωση του ομόφωνου ψηφίσματος της 30ής Μαΐου 2017 και μάλιστα, «ενισχυμένο», αποφάσισε -και πάλι ομοφώνως- το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της Τρίτης 20 Ιουνίου 2017. Μια συνεδρίαση που τα κύρια χαρακτηριστικά της ήταν η σφοδρή επίθεση του δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, κατά του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ανδρών και η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λευτέρη Μαγιάκη, και πάλι με «μήλον της έριδος» τον υπουργό.

«Να δεσμευτεί η διοίκηση ότι δεν θ’ απολυθεί κανείς συμβασιούχος»

Πρώτοι τον λόγο έλαβαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στον χώρο του δημαρχείου.

Τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου, Γιώργος Χαλαβαζής, όσο και ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων του Δήμου, Γιάννης Κούτας, αναφέρθηκαν στην «ομηρία» που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι τα θύματα των «πελατειακών σχέσεων» που αναπτύχθηκαν μεταξύ κυβέρνησης, δημοτικών Αρχών και εργαζομένων τα τελευταία χρόνια.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατηγόρησαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι άλλα έλεγε προεκλογικά κι άλλα εφαρμόζει μετεκλογικά, ενώ ζήτησαν, τόσο από τη δημοτική Αρχή Αμαρουσίου, όσο και από την ΚΕΔΕ, να δεσμευθούν ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση συμβασιούχου.

Λευτέρης Μαγιάκης: Πού ήταν το Ε.Σ. όταν απολύονταν οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες;
.

Για «κρίσιμη συνεδρίαση» έκανε λόγο στην αρχή της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης, αφού επανέλαβε τη θέση της παράταξής του υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας, καθώς, όπως είπε, «οι συμβασιούχοι καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων», εξέφρασε την απορία του για την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αντισυνταγματικότητα των παρατάσεων των συμβάσεων των εργαζομένων. «Πού ήταν η ευαισθησία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Σύνταγμα όταν απολύονταν οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες», αναρωτήθηκε ο κ. Μαγιάκης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση «ίσως υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες», προβλέποντας ότι θ’ ανοίξει ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών. Χαρακτήρισε δε ως «απαράδεκτη» την απόφαση του Ε.Σ. να μην καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Ο επικεφαλής της Ενότητας Ανατροπής και Έργο για το Μαρούσι είπε ότι δεν προτίθεται «να ξεπλύνει τις μεγάλες ευθύνες αυτής της κυβέρνησης, που άλλα υποσχέθηκε και άλλα κάνει», προσθέτοντας ότι ένας δρόμος υπάρχει, «αυτός του αγώνα των εργαζομένων», στον οποίο η παράταξή του θα συμμετάσχει δυναμικά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο κ. Μαγιάκης ζήτησε από τη διοίκηση να συμπεριλάβει στην επικαιροποίηση του ψηφίσματος της 30ής Μαΐου 2017 δύο όρους, διαφορετικά ζήτησε από το προεδρείο να θέσει τη συγκεκριμένη πρόταση σε ψηφοφορία. Ο πρώτος όρος ήταν ότι μέχρι να διευθετεί το όλο θέμα «δεν θα μπει κάποιος ιδιώτης εργολάβος στον Δήμο» και ο δεύτερος να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που εργάζονται σήμερα στον Δήμο και όχι κάποιοι που θα προκύψουν από έναν νέο διαγωνισμό.

Έντονη αντιπαράθεση Λ. Μαγιάκη και Γ. Πατούλη

Οι όροι του κ. Μαγιάκη ετέθησαν σε ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης, ενώ είχε ήδη ψηφισθεί ομόφωνα η «ενισχυμένη» πρόταση της διοίκησης κι απορρίφθηκαν από το Σώμα. Ωστόσο, στάθηκαν η αφορμή για μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του ίδιου και του δημάρχου. Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης θεώρησε ότι στην τοποθέτησή του ο κ. Λ. Μαγιάκης απέφυγε συστηματικά να αναφερθεί κατά του κ. Σκουρλέτη, υπηρετώντας «κομματικές γραμμές» και τον κάλεσε με έντονο τρόπο να το κάνει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παραδέξου, αν έχεις κότσια, ότι ο Σκουρλέτης είναι ψεύτης κι εγώ θα ψηφίσω ό,τι θέλεις».

Ο κ. Μαγιάκης αντέδρασε άμεσα, λέγοντας ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει δείξει, όσα χρόνια βρίσκεται, σταθερότητα στις απόψεις του, ενώ ανέφερε ότι δύο φορές του έχει ζητηθεί «δήλωση αποκήρυξης» και η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια της χούντας.

Το σχόλιο του συμβούλου προκάλεσε την επίσης έντονη αντίδραση του δημάρχου, οι τόνοι ανέβηκαν, οι αλληλοκατηγορίες «πήγαν σύννεφο», αλλά τελικώς -με την παρέμβαση του προέδρου του Σώματος, Παναγιώτη Βραχνού, αλλά και των εργαζομένων, που άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα «Μόνιμη δουλειά ζητά η εργατιά»– το «θερμό επεισόδιο» εκτονώθηκε.

Κώστας Βλάχος: Κάποιοι αποφασίζουν λες και οι δήμοι είναι «τσιφλίκι» τους
.

Για αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων μίλησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει τον αγώνα τους, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου.

Ο κ. Κώστας Βλάχος επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο όλο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι αποφασίζουν σαν να ήταν οι δήμοι “τσιφλίκια” τους», θεωρώντας απαράδεκτο να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς τους άμεσα ενδιαφερόμενους. «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάποτε έσκιζαν τα μνημόνια και τώρα υιοθετούν τα πάντα», είπε ο κ. Βλάχος, προσθέτοντας ότι είναι «ηθική υποχρέωση» όλων των δημοτικών συμβούλων να ψηφίσουν ομόφωνα το ψήφισμα για τη στήριξη του αγώνα τους.

Ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας παρενέβη και στην κόντρα μεταξύ των κ.κ. Μαγιάκη και Πατούλη, λέγοντας ότι «εάν ο Π. Σκουρλέτης μας παρακολουθούσε τώρα, σίγουρα θα έτριβε τα χέρια του». Ζήτησε δε από όλους να επιδείξουν ενότητα, καθώς οι αντιπαραθέσεις «υπηρετούν κομματικά προστάγματα και υποχρεώσεις», με μόνους σίγουρα χαμένους τους εργαζόμενους.

«Τα κόμματα δεν μας έχουν προσφέρει τίποτε. Ας καταλάβουμε, επιτέλους, ότι πρέπει να μας υπηρετούν και όχι να τα υπηρετούμε κι ας μείνουμε ενωμένοι, γιατί η ενότητα είναι το μόνο που φοβούνται» είπε ο δημοτικός σύμβουλος, καταχειροκροτούμενος από τους εργαζόμενους, αλλά και από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.

Θανάσης Φωτόπουλος: Μην αφήσετε την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της σε «χλωρό κλαρί»
.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαρουσίου τόνισε ότι πρέπει ν’ αναλογιστούν όλοι από πού και πώς ξεκίνησε «όλη αυτή η κοροϊδία», επιρρίπτοντας ευθύνες για ό,τι συμβαίνει στα κόμματα πολλών εκ των συμβούλων που είχαν λάβει προηγουμένως τον λόγο. «Αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα και τώρα σας λένε ότι θα παλέψουν μαζί σας» είπε ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος στους εργαζόμενους, καλώντας τους να μην ξεγελιούνται από τα λόγια.

Όπως τόνισε, «είναι πολλοί αυτοί που θα σπεύσουν να κρυφτούν πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου», αφού αυτή είναι εναρμονισμένη με την πολιτική που ακολουθείται. «Όλες οι οικογένειες μπορούν και δικαιούνται να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία, αλλά οι εργολάβοι είναι έτοιμοι “να βάλουν πόδι” στις υπηρεσίες του Δήμου» είπε ο κ. Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτοί που ζητούν να αυτονομηθεί η Αυτοδιοίκηση είναι όσοι «θέλουν να γίνουν οι ίδιοι “τροχονόμοι” των ιδιωτικών συμφερόντων».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επιτέθηκε και κατά της ΠΟΕ-ΟΤΑ, θυμίζοντας στους συμβασιούχους ότι μέχρι πρόσφατα «ούτε που σας ήξερε, ούτε που σας επέτρεπε να ψηφίσετε» και ότι η αλλαγή στάσης το τελευταίο διάστημα οφείλεται στον αγώνα των εργαζομένων αυτών.

Ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι στην κυβέρνηση «θα πρέπει να κόψουν το κεφάλι τους να βρουν λύση», ενώ ζήτησε από τη διοίκηση να δεσμευτεί ότι δεν θα απολυθεί κανείς από τους 97 συμβασιούχους του Δήμου και οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν, από ορισμένου χρόνου, σε αορίστου.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος ζήτησε από τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να μην αφήνουν «να τους χαϊδεύουν τ’ αφτιά». «Ζήστε με αξιοπρέπεια, μην αφήνετε σε “χλωρό κλαρί” την κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του.

Τάσος Σπυρόπουλος: Ν’ αναπτυχθεί ένα μαζικό κι ανυποχώρητο εργατικό κίνημα
.

Για «απαράδεκτο “γαϊτανάκι”» μεταξύ κυβέρνησης και Ελεγκτικού Συνεδρίου μίλησε εκ μέρους της δημοτικής κίνησης Εκτός των Τειχών ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος. Όπως είπε δεν υπήρξε καμία προχειρότητα και κανένας αιφνιδιασμός, αφού «η κυβέρνηση είναι πλέον πλήρως υποταγμένη στα μνημόνια κι ανέμενε την απόφαση».

Όπως είπε, στην παρούσα φάση «δεν χωράνε λόγια» και θα πρέπει να καταργηθεί κάθε σχέση ελαστικής εργασίας και «να περάσει ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων». Μάλιστα, τόνισε ότι τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία ν΄αναπτυχθεί ένα μαζικό εργατικό κίνημα που θα προχωρήσει «ανυποχώρητα» σε σύγκρουση με κυβέρνηση – Ε.Ε. – κεφάλαιο.

Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος ζήτησε από τον κ. Γ. Πατούλη μέχρι να επιλυθεί το θέμα να μην προχωρήσει σε καμία ιδιωτικοποίηση στον Δήμο, «προβάλλοντας φθηνές δικαιολογίες».

Απαντώντας στις επικρίσεις για «κομματικά προστάγματα» και «παρωπίδες», ζήτησε να ρίξουν και οι άλλοι τις «παρωπίδες» τους σχετικά με την εμμονή τους «να μείνουμε Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε ότι «εάν η μόνη κριτική προς την κυβέρνηση είναι να πούμε ψεύτη τον Σκουρλέτη, αυτή είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση και η πλέον ανώδυνη αντιπολίτευση στους κυβερνώντες».

Παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων

Πλην των επικεφαλής, τον λόγο έλαβαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι μεταξύ άλλων επισήμαναν τα εξής:

.

Νώντας Γαρδέλης (αντιδήμαρχος): Μίλησε για την ανάγκη «ολικής ρήξης» με την κυβέρνηση, με βασική προϋπόθεση την ενημέρωση των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς -όπως είπε- «όταν δίνεις τη μάχη στο κόκκινο, ενδέχεται να πληγωθείς κι εσύ». Όπως είπε, με τρίωρες στάσεις εργασίας και απεργίες μιας μέρας δεν μπορούν ν’ αποτραπούν όσα κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν στην Αυτοδιοίκηση.

.

Μαίρη Διακολιού (ανεξάρτητη): Καταδίκασε την απόφαση του Ε.Σ., αλλά σημείωσε ότι αυτή δημιουργεί μια πραγματικότητα δύσκολα ανατρέψιμη. Επίσης, επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση, σε μερικές δημοτικές Αρχές που ήθελαν «ομήρους» τους εργαζομένους, αλλά και στην ΚΕΔΕ, που «σαλαμοποιεί» το πρόβλημα και προσπαθεί να παρουσιάσει το ζήτημα των συμβασιούχων ως «αυτόνομο» ζήτημα (Η τοποθέτηση της Μ. Διακολιού για τους συμβασιούχους).

.

Αικατερίνη Φραγκάκη (πλειοψηφία): Δήλωσε αμηχανία για το όλο ζήτημα, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο να παίζουν κάποιοι με «το ψωμί των εργαζομένων». Τόνισε ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συμβασιούχους και κάλεσε όλους να στηρίξουν τον αγώνα τους, τόσο στον δρόμο, όσο και στις δικαστικές αίθουσες.

.

Στέφανος Τσιπουράκης (πλειοψηφία): Σημείωσε ότι η κυβέρνηση γνώριζε την απόφαση του Ε.Σ., αφού ήξερε τα συνταγματικά προβλήματα της παράτασης των συμβάσεων. Κάλεσε δε την κεντρική εξουσία να ψηφίσει νόμο που θα δίνει αυτονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να χειρίζεται τις υποθέσεις της και όχι να νομοθετεί την απλή αναλογική, που έρχεται ακριβώς για να δημιουργήσει ακόμη ασφυκτικότερο έλεγχο στους αιρετούς.

Γιώργος Πατούλης: Ο αγώνας θα τελειώσει με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων
.

Ως «ιστορική» χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος ανέπτυξε με συντομία τις κινήσεις που έκανε η διοίκησή του από τη στιγμή που ανέλαβε τον Δήμο για την τακτοποίηση των συμβασιούχων. «Τότε, κάποιοι μιλούσαν για σκανδαλώδεις διαδικασίες, σήμερα αγάπησαν τους εργαζόμενους» είπε ο κ. Γ. Πατούλης, ο οποίος καταφέρθηκε με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, λέγοντας με νόημα ότι «θα τα συζητήσουν την Πέμπτη στο γραφείο του (σ.σ.: η συνάντηση των δύο ανδρών έχει οριστεί για τις 22 Ιουνίου 2017).

Ο δήμαρχος είπε ότι «με έργα και όχι με λόγια» η διοίκησή του έχει δείξει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της για τους συμβασιούχους, θύμισε ότι ήταν εκείνος που υπέγραψε την παράταση των συμβάσεων και κάλεσε, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ όλους του δημάρχους να πράξουν το ίδιο, αν και γνώριζε ότι αυτό κινείται στα όρια της συνταγματικότητας. Επίσης, ανέφερε ότι το ψήφισμα της 30ής Μαΐου είναι ξεκάθαρο υπέρ των εργαζομένων, σε αντίθεση με την «ανέντιμη στάση» του υπουργού, που «τους έδινε ψεύτικες υποσχέσεις».

Ο κ. Πατούλης κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους ν’ αφήσουν τα κόμματα απέξω, «αφού διαχρονικά μας κοροϊδεύουν» και να προτάξουν το αυτοδιοικητικό κίνημα. «Θέλουμε η Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει μπροστά για να πάει μπροστά και η χώρα» τόνισε, προσθέτοντας ότι για τη διοίκησή του ο αγώνας θα λήξει μόνο με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αφού τους έχει ανάγκη ο Δήμος «και δεν περισσεύει κανείς».

Ο δήμαρχος ζήτησε από όλους να βρίσκονται την Πέμπτη έξω από το γραφείο του υπουργού και να του ζητήσουν «να κόψει το κεφάλι του και να βρει λύση».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο (και με αφορμή επισήμανση του κ. Φωτόπουλου ότι κάποιοι αντιδήμαρχοι ζητούν από τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα να βγουν στους δρόμους), ζήτησε «να μην πληρώσουν οι πολίτες που δεν ευθύνονται» την υπόθεση. Όπως είπε στηρίζει τις κινητοποιήσεις, αλλά υπάρχουν και θέματα δημόσιας υγείας, για τα οποία κάθε Δήμος θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του. «Δεν θα πάμε απέναντι στους πολίτες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η «ενισχυμένη» απόφαση

Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν επικαιροποίησε μόνο την προηγούμενη απόφαση (Δελτίο Τύπου Δήμου για το ψήφισμα), αλλά -υπό τις έντονες προτροπές στελεχών της μειοψηφίας- πρόσθεσε και ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση συμβασιούχου. Μάλιστα, ο κ. Πατούλης πήγε τη συζήτηση και ένα βήμα παραπέρα, εμμέσως προκαλώντας όσους επέμεναν σε πιο σκληρή στάση, προτείνοντας ότι, εάν δεν «υπάρξει φως» από πλευράς υπουργείου, η διοίκηση θα φέρει ονομαστικά στο Σώμα τα ονόματα των συμβασιούχων που χρειάζεται, ζητώντας την ομόφωνη ψήφιση παράτασης των συμβάσεών τους.

«Αλλά θα είμαστε όλοι εδώ και έτοιμοι για όλες τις συνέπειες, ακόμη και για προσωπικούς καταλογισμούς», επισήμανε ο δήμαρχος, αποσπώντας τα χειροκροτήματα των εργαζομένων.

Τελικώς, το ψήφισμα ψηφίστηκε ομόφωνα και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο «ραντεβού» της Πέμπτης, με τον υπουργό Εσωτερικών…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet