Κάτοικοι της Ν. Πεντέλης καταγγέλλουν προβλήματα λόγω λειτουργίας λαϊκής αγοράς στην 25ης Μαρτίου
Επιχειρήσεις – Αγορά

Κάτοικοι της Ν. Πεντέλης καταγγέλλουν προβλήματα λόγω λειτουργίας λαϊκής αγοράς στην 25ης Μαρτίου

Μετά από τέσσερις μήνες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς Νέας Πεντέλης επί της οδού 25ης Μαρτίου, κάτοικοι της περιοχής απευθύνονται στη δημοτική αρχή και όχι μόνον, αναφέροντας προβλήματα που έχουν προκύψει στην εν λόγω περιοχή, εξαιτίας της εβδομαδιαίας επίσκεψης των εμπόρων.

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι κάτοικοι σημειώνουν:

Αξιότιμη κ. δήμαρχε και αξιότιμοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Θα θέλαμε να σας θέσουμε κάποια ερωτήματα που αφορούν την μόνιμη εγκατάσταση της λαϊκής αγοράς της  Ν. Πεντέλης στη Λεωφόρο 25ης Μαρτίου και να μας εξηγήσετε τα κριτήρια επιλογής της. Αυτά τα ερωτήματα έχουν σχέση με την ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ-ΜΕΛΕΤΗ σύμφωνα με την οποία εισηγηθήκατε τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στη Λεωφόρο 25ης Μαρτίου:

  • Σύμφωνα με τον σκοπό της μελέτης (Παρ.2) η μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς έγινε για την αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας της Ν. Πεντέλης και της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης , καθώς και για τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας των κοινόχρηστων χώρων. Επίσης για την προστασία των πεζών και της ελάφρυνσης του κυκλοφοριακού φόρτου της, αλλά και για την οργάνωση των χώρων ευθύνης του Δήμου.

Πώς όμως οι παράμετροι αυτού του σκοπού μπορούν να στηριχτούν στην υποβάθμιση μιας άλλης περιοχής και κάποιων άλλων κατοίκων, που έχουν κι εκείνοι δικαίωμα στην αισθητική των κοινόχρηστων χώρων της γειτονιάς τους και μάλιστα χώρων που δεν είναι από μπετόν αλλά από πράσινο χορτάρι, δέντρα και φυτά, αυτοφυή και φυτεμένα από τον Δήμο μας; Ποια προστασία έχουν οι πεζοί που κυκλοφορούν στους παρακείμενους δρόμους από το πρωί ως το απόγευμα του Σαββάτου; Πόση σημασία δώσατε στη μονοδρομημένη οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην οποία υπάρχει παιδική χαρά, πλησίον της πλατείας Κύπρου, και μετατρέπεται σε καρμανιόλα το Σάββατο; Πόσο σκεφτήκατε ότι κλείνετε τη μία από τις δύο εισόδους της πόλης μας, οδηγώντας σε αναγκαστική πορεία Ι.Χ. και λεωφορεία σε δρόμους που δεν είναι φτιαγμένοι γι’ αυτά και δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος; Πόσο και πώς οργανώσατε τους χώρους αυτούς ευθύνης του Δήμου; Ή μήπως η είσοδος της Ν. Πεντέλης δεν σας αφορά και οι κάτοικοι της περιοχής αυτής δεν χρήζουν την προσοχή και τη φροντίδα του Δήμου; Μόνο η πλατεία της Ν. Πεντέλης πρέπει να έχει αισθητική, προστασία, οργάνωση, αναβάθμιση και ασφάλεια; Πρέπει να το πάρουμε λοιπόν απόφαση ότι είμαστε η χειρότεροι, οι πιο άτυχοι και οι πιο υποβαθμισμένοι, αφού είμαστε οι μόνοι κάτοικοι της Ν. Πεντέλης που θα σηκώνουμε αυτό το αντιαισθητικό, ανοργάνωτο, επικίνδυνο, ανεξέλεγκτο και βρόμικο φορτίο κάθε Σάββατο;

  • Σύμφωνα τώρα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις αρχές (Παρ.3) στις οποίες στηρίξατε την πρόταση μεταφοράς της λαϊκής: την ανεμπόδιστη κίνηση όλων των πολιτών στους ελεύθερους χώρους και τη δυνατότητα χρησιμοποίησής τους, τη δυνατότητα πρόσβασης οχημάτων Δ.Χ (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά κ.λπ.) και την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις εισόδους κτηρίων και γκαράζ.

Πόσο δύσκολο είναι να επισκεφτείτε ένα Σάββατο τη λαϊκή αγορά για να δείτε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει; Αρχικά οι πολίτες δεν έχουν ανεμπόδιστη κίνηση στους ελεύθερους χώρους, γιατί ελεύθεροι χώροι δεν υπάρχουν! Άρα δεν μπορούν και να χρησιμοποιηθούν, ούτε από μεγάλους, ούτε από μικρούς! Είναι κατειλημμένοι από τα φορτηγά των εμπόρων και τα Ι.Χ. των καταναλωτών, τα οποία δεν είναι σταθμευμένα μόνο στους παρακείμενους δρόμους αλλά και στο παρακείμενο άλσος-πάρκο ή κοινόχρηστο χώρο Ο.Τ. 210(74) ,όπως το αναφέρετε στη μελέτη σας, για το οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω. Οχήματα Δ.Χ. και έκτακτης ανάγκης φυσικά και δεν μπορούν να περάσουν γιατί απλά δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος γι’ αυτά!

Η πρόσβαση στις εισόδους κτιρίων και γκαράζ φυσικά και εμποδίζεται και κάθε Σάββατο είναι και χειρότερα, αφού οι έμποροι δεν τηρούν κανέναν κανόνα και σεβασμό και «απλώνονται» όπου τους βολεύει. Αλλά και οι πελάτες τους παρκάρουν μπροστά σε εισόδους γκαράζ και υπάρχουν κάθε τόσο διαπληκτισμοί.

  • Στη μελέτη της πρότασής σας για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στη λεωφόρο 25ης Μαρτίου (παρ.4) αναφέρετε τα εξής: Θα λαμβάνει χώρα καθ’ όλο το έτος από την πλευρά του κοινόχρηστου μόνο (Ο.Τ. 210 (74), δηλαδή του άλσους εντός σχεδίου πόλεως της 25ης Μαρτίου. Γίνεται πάλι αναφορά στους λόγους της μεταφοράς για όλον τον χρόνο που είναι η λιγότερη επιβάρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου της δημοτικής κοινότητας της Ν. Πεντέλης και ειδικότερα στις οδούς πέριξ της κεντρικής της  πλατείας.(!) Επίσης στη λιγότερη όχληση των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή(;). Αναφέρετε πάλι στα πλεονεκτήματα της οδού(λεωφόρου) το μήκος της, χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες και ότι χάρη στον κοινόχρηστο χώρο (Ο.Τ. 74) δεν εμποδίζει εισόδους σπιτιών. Επίσης ότι το πλάτος του δρόμου είναι 9,00μ. και εξασφαλίζεται η εύκολη διέλευση οχημάτων και πρόσβασης του καταναλωτικού κοινού.

Γνωρίζετε ότι η λαϊκή δε λαμβάνει χώρα μόνον από την πλευρά του κοινόχρηστου (Ο.Τ. 210 (74)) άλσους εντός σχεδίου πόλεως, αλλά και από τις δύο πλευρές του δρόμου και έτσι δεν εξασφαλίζεται η εύκολη διέλευση και παράλληλα εμποδίζονται οι είσοδοι σπιτιών; Αρκεί η ομαλότητα ενός δρόμου να τον καταστήσει ιδανικό για εγκατάσταση λαϊκής αγοράς; Τα 9,00 μ. που αναφέρετε περιλαμβάνουν και τα πεζοδρόμια; Γιατί ο δρόμος αυτός δεν είναι ούτε 7,00 μ.! Τι εννοείτε στη λιγότερη όχληση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής; Εμείς σε ποια περιοχή βρισκόμαστε; Στην απομακρυσμένη(!) περιοχή των ορίων της δημοτικής κοινότητας της Ν. Πεντέλης, στην είσοδό της, οι κάτοικοι δεν έχουν δικαίωμα στη μη όχληση; Στην ηρεμία και χαρά του σαββατιάτικου πρωινού; Όλων των σαββατιάτικων πρωινών του χρόνου, μιας μέρας χαλάρωσης και ξεκούρασης;

Έχετε ίσως σκεφτεί ότι η λαϊκή αγορά της Ν. Πεντέλης  δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους της; Πώς επιλέξατε τη συγκεκριμένη λεωφόρο, ακριβώς στα όρια της Ν. Πεντέλης; Σκεφτήκατε ότι είναι πιο κοντά στα Μελίσσια παρά στη Ν. Πεντέλη; Μήπως τα Μελίσσια δεν έχουν τη δική τους λαϊκή αγορά; Έχουν όλοι οι κάτοικοι της Ν. Πεντέλης αυτοκίνητα για να μετακινηθούν; Μια λαϊκή αγορά δεν θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμη στους κατοίκους της πόλης που εξυπηρετεί; Αυτός άλλωστε δεν είναι και ο αρχικός χαρακτήρας μιας λαϊκής αγοράς; Να μπορούν δηλαδή οι άνθρωποι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με Ι.Χ. να ψωνίσουν; Μπορεί ο συγκεκριμένος χώρος να είναι επίπεδος, αλλά για να επιστρέψεις στη Ν.  Πεντέλη είναι ανηφορικός και μακρύς!

Γνωρίζουν οι αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι ότι όλα αυτά που ψήφισαν και συμφώνησαν δεν ισχύουν; Γνωρίζετε όλοι σας ότι αυτό το έρμο κοινόχρηστο (Ο.Τ. 210 (74) Άλσος εντός σχεδίου πόλεως γίνεται κοινόχρηστο πάρκινγκ κάθε Σάββατο για τους εμπόρους, αλλά και για αρκετούς ασυνείδητους κατοίκους που παρκάρουν τα οχήματά τους έως το βάθος του, χωρίς ίχνος  αισθητικής, περιβαλλοντικής συνείδησης και πολιτισμού; Πώς μπορεί, κύριοι και κυρίες, να έχει ο οποιοσδήποτε πολίτης ανεμπόδιστη είσοδο σε αυτόν τον πανέμορφο κοινόχρηστο χώρο όλα τα Σάββατα από δω και πέρα; Αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες δεν είναι ίδιος με πριν. Είναι βρόμικος και καταπατημένος! Οι έμποροι αδειάζουν τα λύματά τους (ψαρόνερα και άλλα στερεά και υγρά απόβλητα) μέσα στο άλσος και πάνω στον δρόμο. Τα τρωκτικά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους! Έχετε σκεφτεί μετά από λίγο καιρό σε τι κατάσταση θα βρίσκεται το παρακείμενο άλσος; Ποιοι περίπατοι, ποιες δενδροφυτεύσεις, ποιες περιβαλλοντικές δράσεις, ποια μαθήματα δίνουμε στα παιδιά μας; Ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, που θα μπορούσε να γίνει καμάρι και στολίδι της περιοχής, χώρος επισκέψιμος για μάθημα στη φύση από τα κοντινά σχολεία του Δήμου μας, όχι μόνο δεν προφυλάσσεται, αλλά καταπατάται, ρυπαίνεται  και καταστρέφεται. Δείξτε  το απαιτούμενο ενδιαφέρον και την περιβαλλοντική ευσυνειδησία να το προστατεύσετε! Δείξτε την ευαισθησία να το καθαρίσετε μετά το πέρας της λαϊκής από κάθε λογής σκουπίδια. Πόσο δύσκολο νομίζετε ότι είναι να ξεσπάσει μια πυρκαγιά ένα Σάββατο της άνοιξης ή του καλοκαιριού με τις γεννήτριες και τα μπιτόνια κάτω από τα πεύκα, ένα βήμα από το πευκόφυτο δασάκι του εγκαταλελειμμένου Νοσοκομείου Εργατών Θαλάσσης; Πόσο υπεύθυνοι θα αισθάνεστε γι’ αυτό; Αλήθεια μπορείτε να μας απαντήσετε από ποιον πήραν την άδεια οι έμποροι να παρκάρουν εντός του κοινόχρηστου χώρου (Ο.Τ. 210 (74)) άλσους  εντός σχεδίου πόλεως; Ο Δήμος πώς τους το επιτρέπει; Υπάρχει πλάνο θέσεων εμπόρων και οχημάτων τους στην Τεχνική Έκθεση Μελέτη του Δήμου; Γιατί ο Δήμος δεν αντικατέστησε ποτέ τα χαμένα(;) κολονάκια περιμετρικά του κοινόχρηστου (Ο.Τ. 210 (74)) άλσους εντός σχεδίου πόλεως, που έχουν πληρωθεί με τα χρήματα των δημοτών της Ν. Πεντέλης για να προφυλάσσουν την «όαση ζωής», όπως χαρακτήρισε ένας μικρός μαθητής  το κοινόχρηστο (Ο.Τ. 210 (74)); Μιας και ο Δήμος μας αυτήν την εποχή επισκευάζει τα πεζοδρόμια, πρόκειται να επισκευάσει και τα πεζοδρόμια που έχουν σπάσει τα φορτηγά των εμπόρων; Κι αυτά με χρήματα των δημοτών έγιναν. Δεν ανήκουν στους εμπόρους της λαϊκής αγοράς, ανήκουν στους δημότες!

Αξιότιμοι δημοτικοί άρχοντες της πόλης μας,

Και εμείς οραματιζόμαστε μία σύγχρονη βιώσιμη πόλη και θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, όπως έχει αναφέρει σε άρθρο της-ανακοίνωση η εκλεγμένη εκπρόσωπός των δημοτών αντιδήμαρχος Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Μπούσουλα! Έφερε στο τραπέζι των αποφάσεων με τόλμη, όπως λέει, μια λύση που κατά τη γνώμη μας πράγματι χρειαζόταν μεγάλη τόλμη! Μεγάλη τόλμη για να επιλεγεί  ο πλέον ακατάλληλος δρόμος και να στηριχτεί σε όρους που δεν ίσχυσαν! Μόνο με μία ψήφο διαφορά και χωρίς επανεξέταση αποφασίστηκε να συνεχίσει η λειτουργία της λαϊκής  για όλον τον χρόνο! Η λύση αυτή δεν τιμά ούτε εκείνη ούτε όσους την ψήφισαν, χωρίς να την καταλάβουν ίσως, και δεν τιμά κανέναν δυστυχώς και ο τρόπος που αυτή η λύση πραγματώθηκε. Η κ. Μπούσουλα υποσχέθηκε στο ίδιο άρθρο ότι θα εξασφαλίσετε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον και ότι θα διαφυλάξετε την τήρηση των κανονισμών. Δυστυχώς δεν έχουμε νιώσει τέσσερις μήνες τώρα τίποτα απ’ όλα αυτά. Γιατί να σηκώσει η γειτονιά αυτή όλο το βάρος μιας ανεξέλεγκτης, δυστυχώς, λειτουργίας της λαϊκής αγοράς;

Θέλουμε να μας ακούσετε και να μας σεβαστείτε! Έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες που έχουν και οι κάτοικοι της κεντρικής πλατείας και των παρακείμενων δρόμων. Σεβαστείτε το περιβάλλον, και τους χώρους πρασίνου, γιατί η Ν. Πεντέλη έχει ακόμη κάποιους (έως πότε, αυτό δεν το ξέρουμε!). Σίγουρα καμία σύγχρονη πόλη δεν εγκαθιστά μόνιμα μια λαϊκή αγορά δίπλα σε ένα άλσος, μετατρέποντάς το σε πάρκινγκ και σκουπιδότοπο. Το πρόβλημα που έχετε δημιουργήσει δεν αφορά μόνο τους κατοίκους αυτής της γειτονιάς, αλλά και όλης της πόλης, όλων των κατοίκων, όλου του Δήμου! Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε φανερώνει απαξίωση των συμπολιτών, αδιαφορία για το περιβάλλον, προχειρότητα και αδυναμία τήρησης κανόνων και όρων που εσείς οι ίδιοι ορίσατε. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν να σέβονται και να προστατεύουν τη φύση. Δείξτε τους πόσο σωστό είναι να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε. Έτσι μόνο πάμε μπροστά! Δώστε το καλό παράδειγμα στους Συμπολίτες σας!

Σας ζητάμε να απαντήστε στα ερωτήματά μας και να επανεξετάσετε το θέμα, ορίζοντας σύντομα νέο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί και να βρεθεί μια δίκαιη, ανθρώπινη και πράσινη λύση που να ταιριάζει σε μια πραγματικά σύγχρονη πόλη που σέβεται τη φύση τον εαυτό της και τους πολίτες της! ΟΛΟΥΣ!!! Μη διχάζετε τους συμπολίτες! Διχασμός δεν είναι Συμπολιτεία!!! Ούτε Πράσινη, έξυπνη και δημοκρατική πόλη!

Με την ελπίδα να απαντηθούν τα ερωτήματά μας, να προβληματίσουν τους υπεύθυνους και να τους ευαισθητοποιήσουν ώστε να βοηθήσουν στην άμεση επίλυση ενός πολύ σοβαρού κοινωνικού και περιβαλλοντικού θέματος και προβλήματος του Δήμου μας, σας ευχόμαστε καλό Πάσχα σε εσάς και τις οικογένειές σας!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet