Κ. Κοσοβίτσας: Να λειτουργήσει τώρα Μονάδα Δημόσιας Υγείας στην πτέρυγα Μπόμπολα
Κοινωνία

Κ. Κοσοβίτσας: Να λειτουργήσει τώρα Μονάδα Δημόσιας Υγείας στην πτέρυγα Μπόμπολα

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει μετανάστες και πρόσφυγες στην πτέρυγα Μπόμπολα του νομοσοκομείου «Αμ. Φλέμινγκ», ο πρώην δήμαρχος Ν. Πεντέλης, Κώστας Κοσοβίτσας, κάνει τη δική του παρέμβαση.

Σε αυτή ζητά από τη δήμαρχο Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αφού απομακρύνεται η φιλοξενία των παραπάνω ανθρώπων στον συγκεκριμένο χώρο, να δραστηριοποιηθούν ώστε αυτός να επαναλειτουργήσει ως νοσοκομείο.

Εδικότερα, ο κ. Κοσοβίτσας ζητεί να αξιοποιηθεί το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για λειτουργία στην πτέρυγα Μπόμπολα Δημόσιας Μονάδας Υγείας του ΕΣΥ.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του πρώην δημάρχου:

Όπως διαβάσαμε σε σχετική ανακοίνωση, στη σύσκεψη όλων των δημοτικών παρατάξεων (29/10/2019), μετά από πρόσκληση της Δημάρχου κας Κεχαγιά, αποφασίστηκε σχεδόν διαπαραταξιακά, η απόσυρση από την ημερήσια διάταξη του Δημοτικού συμβουλίου της 30/10/2019, του θέματος που αφορούσε την κλιμάκωση των ενεργειών του δήμου, για την αποτροπή της χρήσης, της αργούσης νοσοκομειακής πτέρυγας «ΜΠΟΜΠΟΛΑ», για φιλοξενία 100 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, σε ομάδες 30 ατόμων.

Υιοθετήθηκε η στάση αναμονής, εν όψει διαβεβαιώσεων του  εντεταλμένου  για τη διαχείριση του προσφυγικού, υφυπουργού κ. Στεφανή, ότι  θα διαχειρισθεί το θέμα από την αρχή, με την πιθανότητα να μη χρησιμοποιηθεί ο παραπάνω χώρος για τη φιλοξενία προσφύγων.

Η στάση αναμονής, μας επιτρέπει να δούμε νηφάλια την εξέλιξη του θέματος.

  1. Η υπόθεση ξεκίνησε με την παραχώρηση του χώρου για 5 χρόνια στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία προσφύγων και τη φημολογία, ότι θα στεγασθούν εκεί, πάνω από 300 άτομα.
  2. Η δημοτική αρχή αιφνιδιάστηκε, αφού δεν είχε ενημέρωση για τους  Κυβερνητικούς σχεδιασμούς, πράγμα ανεπίτρεπτο και αντιδημοκρατικό.
  3. Ο δήμος, αρκετοί πολίτες, φορείς, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ», κινητοποιήθηκαν μπροστά στο άγνωστο σχέδιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και της ανάγκης της αποσυμφόρησης των νησιών με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και τη μεταφορά άγνωστου αριθμού στην πτέρυγα ΜΠΟΜΠΟΛΑ.
  4. Η έλλειψη ενημέρωσης από την πολιτεία, στη τοπική κοινωνία και η μη δημιουργία κλίματος διαλόγου, ανοχής και αλληλεγγύης, ήταν η αρχή των αντιδράσεων με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της κας  Δημάρχου και  του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στις αντιδράσεις αναπτύχθηκαν μια σειρά επιχειρήματα. Ορισμένα χωρίς σοβαρή υπόσταση, όπως  οι κίνδυνοι για το μαθητικό κόσμο, τους παιδότοπους, τα καταστήματα, την υποβάθμιση της ζωής  των πολιτών, τους κινδύνους των περιουσιών από περιφερόμενους ανά την πόλη Αφγανούς κ.λπ., ενώ  οι δομές αυτές είναι ελεγχόμενες  και φυλασσόμενες. Έτσι τροφοδοτήθηκε το φοβικό σύνδρομο σε τμήμα της τοπικής κοινωνίας και βρήκαν ευκαιρία ακραίες φωνές  ξενοφοβίας να φτάνουν στα όρια της απανθρωπιάς.

Όμως, σε όλες τις αντιδράσεις του Δήμου, των Δημοτικών παρατάξεων, των εργαζομένων του «Αμαλία Φλέμιγκ», υπήρξε ένα βασικό σταθερό επιχείρημα και αίτημα: Να λειτουργήσει η πτέρυγα ΜΠΟΜΠΟΛΑ  ως Δημόσια Νοσοκομειακή μονάδα. 

Όπως είναι γνωστό η δημόσια νοσοκομειακή μονάδα ΜΠΟΜΠΟΛΑ έκλεισε το 2013 από την τότε Κυβέρνηση, με απόφαση του τότε Υπουργού  Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Εσχάτως, από τον Δήμο περιορίζεται το αίτημα στο «Να μην αλλάξει το πολεοδομικό καθεστώς του χώρου, που είναι χώρος Νοσοκομείου».

Αν αυτό αποτελέσει το αίτημα του Δήμου, τότε έχουμε μια σοβαρή υπαναχώρηση από την αρχική θέση για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Ο περιορισμός του Δήμου στο παραπάνω αίτημα δεν συνάδει με το συμφέρον των πολιτών, για τους παρακάτω λόγους:

  1. Το πολεοδομικό καθεστώς δεν είναι πανάκεια. Μπορεί στο μέλλον να αλλάξει και να προκύψουν άλλες  χρήσεις ασύμφορες για την πόλη.
  2. Μπορεί το Νοσοκομείο κάποια στιγμή να πωληθεί, με πρόσχημα την ενίσχυση των οικονομικών του ΕΦΚΑ και να προκύψει μια ακόμη ιδιωτική κλινική.
  3. Και να παραμείνει το σημερινό καθεστώς, δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα λειτουργήσει το δημόσιο Νοσοκομείο. Έχουμε πιο πάνω, το παράδειγμα του ΝΙΕΘ που βρίσκεται στο ίδιο πολεοδομικό καθεστώς και είναι κλειστό 42 χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ένα ερείπιο.

Όμως υπάρχει ένα γεγονός που μπορεί να αξιοποιηθεί:  Στις 17/10/2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μελισσίων, έλαβε χώρα δημόσια συγκέντρωση – συζήτηση για το προσφυγικό που οργάνωσε το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκδήλωση συμμετείχε ως ομιλητής , ο πρώην  Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός

Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ» και ο πρ. Υπουργός Υγείας, μας γνωστοποίησαν ότι: Πριν ενάμιση χρόνο, είχε συμφωνηθεί με τους φορείς του Νοσοκομείου (Διοίκηση, Εργαζόμενοι ) και το Υπουργείο Υγείας, ένα σχέδιο, για δημιουργία και στέγαση στην πτέρυγα ΜΠΟΜΠΟΛΑ, Νοσοκομειακής  Μονάδας βραχείας  νοσηλείας του ΕΣΥ. Το σχέδιο αυτό πέρασε τις απαραίτητες εγκρίσεις και έμενε η τελική έγκριση, για να αρχίσει η υλοποίηση. Μεσολάβησαν οι εκλογές και έμεινε.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ; Κατά τη γνώμη μου: ΟΧΙ Διαπαραταξιακή αναμονή  των εξελίξεων, αλλά Διαπαραταξιακή δράση.  Είναι η κατάλληλη στιγμή.

Η κα Δήμαρχος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να συναντήσουν τον σημερινό Υπουργό Υγείας και να ζητήσουν, είτε να υλοποιηθεί το έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης, είτε με σχέδιο της τωρινής Κυβέρνησης, να λειτουργήσει στην  πτέρυγα ΜΠΟΜΠΟΛΑ Δημόσια Μονάδα Υγείας του ΕΣΥ.

Φυσικά, αν αυτή είναι δέσμευση του Υπουργού, θα γίνει η άρση της παραχώρησης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα ακολουθήσει η παραχώρηση στο Υπουργείο Υγείας.

Κα Δήμαρχε, κ.κ Εκπρόσωποι των Δημοτικών παρατάξεων.

Σε μια τέτοια ενέργεια θα έχετε συμμάχους όλους τους πολίτες, τους εργαζόμενους του «Αμαλία Φλέμιγκ», τους γειτονικούς  Δήμους (Μαρούσι, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Κηφισιά ) και όχι μόνο.

Θα ωφεληθεί η πόλη μας, χωρίς να χρειάζονται ενέργειες για μη εγκατάσταση προσφύγων.

Αν αυτό δεν γίνει, υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθείτε από  συμπολίτες σας ότι η επίκληση για τη λειτουργία του Νοσοκομείου ήταν προσχηματική για να αποφευχθεί η φιλοξενία των προσφυγόπουλων.

Με εκτίμηση

Κώστας Κοσοβίτσας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet