Επιχείρηση «Αλκμήνη»: Οι «περίεργες» ΜΚΟ, οι διακινητές και ο ρόλος της ΕΥΠ
reader.gr
Κοινωνία

Επιχείρηση «Αλκμήνη»: Οι «περίεργες» ΜΚΟ, οι διακινητές και ο ρόλος της ΕΥΠ

Νέα στοιχεία για τη δράση των 4 «περίεργων» ΜΚΟ στη Λέσβο, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ., έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο λόγος για την επιχείρηση «Αλκμήνη», η οποία οργανώθηκε και εκτελέστηκε από πράκτορες της ΕΥΠ σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Η έρευνα κατέληξε ότι τουλάχιστον 35 μέλη ΜΚΟ και μεμονωμένοι «αλληλέγγυοι» εμπλέκονται σε διακίνηση προσφύγων και παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς τη Λέσβο, με τη δικογραφία να τους αποδίδει βαρύτατες κατηγορίες, όπως της κατασκοπίας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για υπηκόους Γερμανίας (19 συνολικά), ενώ δύο ΜΚΟ είχαν έδρα στο Βερολίνο, άλλη μία στην Τουρκία και η τέταρτη στην Ελλάδα, χωρίς όμως ΑΦΜ, τραπεζικούς λογαριασμούς, φακέλους μισθοδοσίας, διαδικασίες χρηματοδότησης κ.λπ.

Στα μέσα Αυγούστου δύο πράκτορες της ΕΥΠ ταξίδεψαν μέχρι τη Σμύρνη και υποδυόμενοι τους παράνομους μετανάστες ήρθαν σε επαφή με κυκλώματα διακινητών και μπήκαν σε βάρκα, μαζί με πραγματικά θύματα και ταξίδεψαν στη Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση έγινε με κακές καιρικές συνθήκες και παρουσία πολλών σκαφών (σ.σ.: τόσο του Λιμενικού όσο και πολεμικά) Ελλάδος – Τουρκίας στην οριογραμμή. Οι πράκτορες της ΕΥΠ κατάφεραν να συλλέξουν πολύ σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης, αλλά και τη συνεργασία τους με τις «περίεργες» ΜΚΟ.

Το «AlarmPhone» και το «Watch The Med»

Από την έρευνα ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής προέκυψε ότι τα μέλη των 4 ΜΚΟ χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή «AlarmPhone», ένα ιδιότυπο αριθμό έκτακτης ανάγκης για πρόσφυγες/μετανάστες που διέσχιζαν την περιοχή από τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά, και για μετανάστες από Λιβύη προς Μάλτα/Ιταλία. Χρησιμοποιούσαν επίσης και τη διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης «Watch The Med». Καλώντας στον αριθμό που χρησιμοποιούσαν οι «αλληλέγγυοι», οι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες που βρίσκονταν μέσα στις βάρκες των δουλεμπόρων ενημέρωναν για το ακριβές στίγμα τους. 

Αμέσως τα μέλη των ΜΚΟ επικοινωνούσαν με το Λιμενικό και ζητούσαν να γίνει περισυλλογή των ατόμων, ενώ εάν δεν υπήρχε άμεση ανταπόκριση έπαιρναν «φωτιά» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υπάρξει πίεση. Μάλιστα, δρούσαν τόσο συντονισμένα ώστε μαζί με το κείμενο «πίεσης» για διάσωση, δημοσίευαν και χάρτη με το ακριβές στίγμα του σκάφους των διακινητών, αλλά και ηλεκτρονικούς χάρτες με την ακριβή θέση σκαφών του Λιμενικού ή του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε γίνεται αναφορά και στον ρόλο δύο γυναικών (σ.σ.: μία από την Αυστρία και μία από τη Νορβηγία), οι οποίες κινούνταν σε τουρκικά παράλια και εκπροσωπούσαν τις ΜΚΟ στις επαφές με τα κυκλώματα διακίνησης, αλλά και τους αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να έρθουν στη χώρα παράνομα. Μάλιστα, η ΕΥΠ κατέγραψε επικοινωνίες ανάμεσα σε «αλληλέγγυους» και τη ΜΚΟ με έδρα Τουρκία, όπου αφορούσαν ανταλλαγή πληροφοριών για μεταναστευτικές ροές που προήλθαν ή θα προέλθουν από Τουρκία (τόπος, χρόνος εκκίνησης, ηλικία, φύλο και καταγωγή ατόμων που επιβαίνουν στη λέμβο).

Τέλος, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται ότι παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες του Λιμενικού και τροφοδοτούσαν με στοιχεία τους διακινητές για «τις επιχειρησιακές δράσεις του Λ.Σ.», δίνοντας τους μάλιστα βίντεο και φωτογραφίες.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet