Σφοδρός «βομβαρδισμός» μειοψηφίας για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμούς Ν.Π.
Πολιτική

Σφοδρός «βομβαρδισμός» μειοψηφίας για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμούς Ν.Π.

Σφοδρό «βομβαρδισμό» εκ μέρους της μειοψηφίας υπέστη η διοίκηση του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσου Μαυρίδη, κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2018 και τους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων ΚΟΙΠΑΠ (Κοινωνική Προστασία, Αλληλεγγύη & Παιδεία) και ΠΕΑΠ (Περιβάλλον, Αθλητισμός, Πολιτισμός), το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017.

Το κλίμα είχε βαρύνει ήδη στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Σώματος, καθώς είχαν προηγηθεί οι νέες καταγγελίες κατά της διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου, αυτή τη φορά από την πλευρά εργαζομένων που είχαν έρθει να μιλήσουν στην Ώρα του Δημότη, αλλά και η «ηχηρή» ανεξαρτητοποίηση του πρώην αντιδημάρχου και μέχρι χθες μέλους της διοίκησης Δημήτρη Κατραμάδου.

Σε μεγάλα «κέφια» οι παρόντες σύμβουλοι της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου (με εξαίρεση την επικεφαλής της παράταξης Κοινωνία Ενεργών Πολιτών, Μαρία Γώγου, που είχε αποχωρήσει πριν την έναρξη της συζήτησης των παραπάνω θεμάτων και του κ. Δημήτρη Κωνστάντου, επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, ο οποίος υπερασπίστηκε -και υπερψήφισε- τις θέσεις της διοίκησης) κατέθεσαν «καταιγισμό» ερωτήσεων προς τη δημοτική Αρχή, ενώ της άσκησαν κριτική σε πολύ υψηλούς τόνους, κατηγορώντας την ότι «βυθίζει» τον Δήμο σε απραξία.

Από την πλευρά της, η διοίκηση υπεραμύνθηκε του έργου της, αλλά ήταν εμφανής η αμηχανία της απέναντι στα ομαδικά «πυρά» που δεχόταν, στα οποία και αντιπαρέβαλε ασθενή άμυνα. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι στη μεγάλη διάρκεια της συζήτησης ο δήμαρχος ήταν απών, επιλέγοντας να κάνει σποραδικές εμφανίσεις σε κάποια σημεία της συνεδρίασης.

Τα τροφεία μονοπώλησαν τη συζήτηση για το ΚΟΙΠΑΠ

Το ύψος των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, τα οποία -όπως υποστήριξε η μειοψηφία- είναι από τα ακριβότερα της Αττικής, έχοντας οδηγήσει πολλούς γονείς να μην τους προτιμούν πλέον (υπάρχουν 70 κενές θέσεις σε αυτούς, όπως αναφέρθηκε), μονοπώλησαν τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ΚΟΙΠΑΠ.

Γ. Θεοδωρακόπουλος

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα των δημοτικών παιδικών σταθμών, υποστήριξε ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί στον κόσμο «παραπλανητική» εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτούς, θεώρησε μηδαμινή την επιχορήγηση του Δήμου προς το νομικό πρόσωπο, ενώ τόνισε ότι η κοινωνική πολιτική της δημοτικής Αρχής δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά επιλογών.

Π. Ασβεστάς

Ο κ. Παναγιώτης Ασβεστάς, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζήτησε από τη διοίκηση ν’ αλλάξει τον «τίτλο» και από δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να το κάνει ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, καθώς οι πρώτοι δεν διαφοροποιούνται από τους δεύτερους σε επίπεδο τροφείων, ενώ συνέδεσε την κατάσταση στην κοινωνική πολιτική με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε κεντρικό επίπεδο, λέγοντας ότι τα πράγματα δεν θ’ αλλάξουν χωρίς αλλαγή κεντρικής πολιτικής.

Δ. Κωνστάντος

Ο κ. Δ. Κωνστάντος χαρακτήρισε θετική την αύξηση της επιχορήγησης προς το ΚΟΙΠΑΠ, δικαιολόγησε τη μη πλήρωση όλων των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς μέσω της αλλαγής του τρόπου επιλογής παιδιών μέσω ΕΣΠΑ, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της νέας διοίκησης του νομικού προσώπου, η οποία -όπως υποστήριξε- κινείται σε καλό δρόμο.

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη συνεχάρη τη διοίκηση του ΚΟΙΠΑΠ για τις κοινωνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, αλλά την επέκρινε σφοδρά για την κοινωνική πολιτική της. Μάλιστα, έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από τους όμορους Δήμους, για ν’ αποδείξει ότι τα τροφεία σε Λυκόβρυση και Πεύκη κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Πρόσθεσε δε, ότι στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής η διοίκηση μένει στην ίδια τάξη…

Κ. Μπαλδεράνος

Ο σύμβουλος της Συμμαχίας Πολιτών Κώστας Μπαλδεράνος τόνισε ότι πριν δύο χρόνια οι πολίτες «έβαζαν μέσο» για να γράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου και πλέον δεν πλησιάζουν, αναζητώντας άλλες λύσεις σε γειτονικούς δήμους. Επίσης, κατηγόρησε τη διοίκηση για τις ανύπαρκτες κοινωνικές υποδομές της πόλης.

Δ. Κατραμάδος

Τέλος, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κατραμάδος αναφέρθηκε στους προεκλογικούς πανηγυρισμούς της διοίκησης, ότι παρέλαβε ένα νομικό πρόσωπο με πλεόνασμα, για να έρθει λίγο μετά να το επιχορηγήσει για να τα βγάλει πέρα, έκανε λόγο για σωρεία προβλημάτων υποδομών σε παιδικούς σταθμούς, ενώ ζήτησε από τη δημοτική Αρχή «ν’ ανοίξει τα μάτια της» και να δει τι κάνουν οι όμοροι δήμοι στο θέμα των τροφείων, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τ. Μαυρίδης

Από πλευράς διοίκησης, ο δήμαρχος ξεκίνησε μιλώντας για αντιπολιτευτικό οίστρο ορισμένων συμβούλων, προκαλώντας την αντίδραση συμβούλων της μειοψηφίας, με την πρόεδρο (σ.σ.: η οποία το βράδυ της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου 2017 μόνο εύκολο έργο δεν είχε) να προσπαθεί να επαναφέρει την κανονικότητα στη συζήτηση. Ο κ. Τ. Μαυρίδης θεώρησε την κριτική της μειοψηφίας ως προσπάθεια να «χτυπηθεί» ο ίδιος προσωπικά, ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις του νομικού προσώπου (π.χ. αγορά σχολικού λεωφορείου, αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ για προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς, μείωση τροφείων και κλιμακωτή κατανομή τους κ.λπ.), για τις οποίες δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος».

Α. Ασπραδάκη

Η πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ, Άννα Ασπραδάκη, απέδωσε τη μείωση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς στην υπογεννητικότητα και την ανεργία των μητέρων, σημείωσε ότι έγινε δύο φορές μείωση τροφείων, «αλλά το νομικό πρόσωπο πρέπει να παραμένει βιώσιμο», είπε ότι γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποδομών, με τα «ελάχιστα οικονομικά» του ΚΟΙΠΑΠ, ενώ υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει αναλογιστική μελέτη για να εξεταστεί αν και πώς μπορεί να υπάρξει νέα μείωση τροφείων. Τέλος, για τους όμορους Δήμους είπε ότι δεν μπορεί να έχει άποψη, εάν δεν δει όλα τα στοιχεία που αφορούν στα τροφεία τους.

Κ. Νικολιδάκης

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Νικολιδάκης, είπε ότι αδιαφορεί για το τι κάνουν οι άλλοι δήμοι και ο ίδιος δεν είναι της λογικής ότι πρέπει να χρηματοδοτεί ο Δήμος τα τροφεία όσων έχουν υψηλό εισόδημα. Επίσης, απέρριψε ότι υπάρχουν παιδιά που πάνε σε παιδικούς σταθμούς άλλων δήμων, λέγοντας ότι η όποια μείωση παρατηρείται οφείλεται στον τρόπο επιλογής μέσω ΕΣΠΑ.

«Ρεσιτάλ» Μαρίνας Πατούλη-Σταυράκη για ΠΕΑΠ
Μ. Πατούλη-Σταυράκη

Η συζήτηση για το ΠΕΑΠ μετατράπηκε σε «μονόλογο» της κ. Μ. Πατούλη-Σταυράκη (πρώην πρόεδρος του νομικού προσώπου). Η ανεξάρτητη σύμβουλος «βομβάρδισε» με ερωτήσεις τον πρόεδρο του νομικού προσώπου, Χρήστο Φωτίδη, σχετικά με διάφορες εγγραφές στον προϋπολογισμό, αναγκάζοντάς τον να την παραπέμψει στις υπηρεσίες(!), τον κατηγόρησε για «ανευθυνότητα», λέγοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του νομικού προσώπου, ενώ τον κάλεσε να «σοβαρευτεί» προς όφελος του ΠΕΑΠ και του Δήμου.

Χρ. Φωτίδης

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του δημάρχου, ο οποίος μίλησε για «ορθολογική διαχείριση» στο ΠΕΑΠ, και μάλιστα με «ελλείψεις στο προσωπικό», ενώ τόνισε τη στήριξη του Δήμου στο νομικό πρόσωπο, μέσω των υπηρεσιών του. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η δημοτική Αρχή στην κατεύθυνση ενίσχυσης των αθλητικών υποδομών, η οποία -όπως σημείωσε- θα συνεχισθεί.

Ο κ. Δ. Κωνστάντος αναφέρθηκε θετικά στο θέμα της «εξωστρέφειας» της θεατρικής ομάδας του Δήμου, σε αντίθεση με το θέμα των εκδηλώσεων, όπου διαπίστωσε «εσωστρέφεια», ενώ με θετικό τρόπο αναφέρθηκε και στην προσπάθεια τακτοποίησης των προγραμματικών συμβάσεων στο νομικό πρόσωπο.

«Κατ’ επίφαση τεχνικό πρόγραμμα»

Η πολύωρη συζήτηση πέρασε, στη συνέχεια, στο θέμα του τεχνικού προγράμματος, ύψους 43 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε με την εισήγηση του δημάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε περιληπτικά στο σύνολο των έργων (συνεχιζόμενα, υπό μελέτη κ.λπ.) για ν’ ακολουθηθεί από νέο «καταιγισμό» ερωτήσεων από πλευράς των δημοτικών συμβούλων. Οι περισσότερες από αυτές εστιάσθηκαν σε εγγραφές κωδικών που υπήρχαν και στο περσινό τεχνικό πρόγραμμα αλλά υλοποιήθηκαν σε πολύ μικρά ποσοστά.

Σκληρά επικριτικός υπήρξε ο κ. Κ. Μπαλδεράνος, που μίλησε για ένα «κατ’ επίφαση τεχνικό και κατ’ επίφαση πρόγραμμα, που μόνο το 2018 δεν αφορά». Ο σύμβουλος υποστήριξε ότι πρόκειται για «συνονθύλευμα» μελετών και έργων, χωρίς σχέδιο, έκανε λόγο για «ξεπερασμένες μελέτες», καυτηρίασε την εγγραφή έργων σε δύο διαφορετικούς κωδικούς, με διαφορετικά ποσά και κατέληξε ευχόμενος να προχωρήσουν τα έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος «χωρίς κατατμήσεις και απευθείας αναθέσεις, με διαφάνεια και νομιμότητα» και, κυρίως, μετά από διαβούλευση με τους πολίτες.

Ακολούθησε «σφυροκόπημα» και από πλευράς του κ. Δ. Κατραμάδου, ο οποίος είπε ότι η διοίκηση «καταθέτει εδώ και τρία χρόνια το ίδιο τεχνικό πρόγραμμα», που δεν είναι τίποτε άλλο από «ένα κοντόφθαλμο μείγμα έργων χωρίς μελέτη, ένα ουτοπικό ευχολόγιο…». Τόνισε ότι δεν προϋπήρξε καμία συζήτηση επ’ αυτού, ούτε στην κοινωνία, ούτε στη διοικούσα παράταξη, ενώ προέβλεψε ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτε ουσιαστικό για τον Δήμο, γιατί «δεν έχει τη βούληση, αλλά και τη γνώση γι’ αυτό».

Ο κ. Γ. Θεοδωρακόπουλος είπε ότι «ουδείς μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα», ενώ με αφορμή την ακύρωση των δημοπρατήσεων για τις περιπτώσεις του οικοπέδου Πέρρου και της Λ. Ειρήνης από τις προηγούμενες διοικήσεις, τόνισε ότι υπάρχει «μίσος» της δημοτικής Αρχής προς την Πεύκη, την ίδια ώρα που η ίδια δεν έχει να παρουσιάσει κανένα έργο στα 7 χρόνια που είναι στη διοίκηση (σ.σ.: θεωρώντας τη διοίκηση του κ. Τ. Μαυρίδη ως συνέχεια της διοίκησης του κ. Δημήτρη Φωκιανού).

Γ. Κωνσταντόπουλος

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για «επικοινωνιακή λογική» της διοίκησης, η οποία αναδεικνύεται από ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του Δήμου». Όπως τόνισε, επαναλαμβάνονται «μονότονα» έργα, υπάρχουν εγγραφές για έργα χωρίς μελέτες ή με ξεπερασμένες μελέτες, δεν ξεκαθαρίζονται οι πηγές χρηματοδότησης, λείπουν οι εγκεκριμένες μελέτες για έργα κοινωνικών υποδομών, ενώ το όλο τεχνικό πρόγραμμα αναδεικνύει τη δυσκολία της διοίκησης να διαχειριστεί τα πραγματικά προβλήματα της πόλης, «να οραματιστεί και να υλοποιήσει ένα πλάνο που θα καταστήσει βιώσιμο τον Δήμο».

Για «έκθεση ιδεών» έκανε λόγο η κα Μ. Πατούλη-Σταυράκη, η οποία αναρωτήθηκε πιο μεγάλο έργο «οραματίστηκε, μελέτησε, δημοπράτησε» η δημοτική Αρχή στα χρόνια που βρίσκεται στη διοίκηση. Επίσης, πρόσθεσε ότι όποιο έργο παρουσιάζει η δημοτική Αρχή είτε προέρχεται από τις προηγούμενες διοικήσεις, είτε αποτελεί «υποσχετική» της Περιφέρειας Αττικής και πουθενά «δεν υπάρχει η δική της “υπογραφή”». Τέλος, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι έχει μετατρέψει την Πεύκη και τη Λυκόβρυση σε «φτωχές επαρχίες της Αττικής», προσθέτοντας προς τα μέλη της πλειοψηφίας ότι «βρίσκεστε πολύ μακριά από αυτό που υποσχεθήκατε στους δημότες, πολύ μακριά από αυτό που έχουν ανάγκη η Πεύκη και η Λυκόβρυση».

Π. Πανταζής

Από πλευράς διοίκησης, παρενέβη αρχικώς ο κ. Παναγιώτης Πανταζής, οι οποίος υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν έχει 50 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει στα έργα που ζητεί η μειοψηφία, θεωρώντας ότι όσοι τα προτείνουν αυτά «ζουν σε άλλον πλανήτη».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Κ. Νικολιδάκης, μίλησε «για τεράστια οράματα, που προκαλούν γέλια», προσθέτοντας ότι «κάποιοι νομίζουν ότι είμαστε το υπουργείο Υποδομών των ΗΠΑ». Αφού έκανε λόγο για «επικοινωνιακές φωτοβολίδες» κάποιων συμβούλων, τόνισε ότι ο Δήμος διαθέτει συγκεκριμένους πόρους, τους οποίους αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ θεώρησε φυσιολογικό να υπάρχουν συνεχιζόμενα μεγάλα έργα, αφού αυτά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν στη διάρκεια μιας θητείας. Τέλος, υποστήριξε ότι τα έργα που προτείνει η δημοτική Αρχή είναι και ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet