Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για τη Διεθνή Ημέρα Βουνού
Αυτοδιοίκηση

Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για τη Διεθνή Ημέρα Βουνού

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας του Βουνού 2018, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα Ηνωμένα Έθνη καθιερώνοντας το 2003 την 11η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Βουνού είχαν σαν σκοπό να αναδείξουν τον καθοριστικό ρόλο που τα βουνά έχουν στη ζωή των ανθρώπων και να τους υπενθυμίζει συνεχώς τις υποχρεώσεις που έχουν για την προστασία τους.

»Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Βουνού 2018 είναι:

»“#Mountains_Matter – Τα βουνά έχουν σημασία”.

»Παρά τη σημαντική αξία τους στην ανθρώπινη ζωή, τα βουνά εξακολουθούν να είναι συχνά ξεχασμένα. Λαμβάνοντας υπόψη τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν για την παροχή βασικών αγαθών για την ανθρωπότητα και τον καθοριστικό ρόλο έναντι της κλιματικής αλλαγής, οφείλουμε όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειες για τη διαφύλαξη των ορεινών όγκων.

»Τα βουνά έχουν σημασία:

»Για το νερό, καθώς τα βουνά είναι οι «πύργοι νερού» στον κόσμο, παρέχοντας μεταξύ 60 και 80% όλων των πόρων γλυκού νερού για τον πλανήτη μας.

»Για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, που προκαλούνται από τις κλιματολογικές μεταβολές.

»Για τον τουρισμό, καθώς οι ορεινές τοποθεσίες προσελκύουν περίπου το 15-20% του παγκόσμιου τουρισμού και είναι περιοχές σημαντικής πολιτιστικής γνώσης και κληρονομιάς.

»Για τα τρόφιμα, δεδομένου ότι τα βουνά αποτελούν σημαντικά κέντρα αγροτικής βιοποικιλότητας.

»Για τους λαούς, οι οποίοι σε πολλές ορεινές περιοχές, διατηρούν πολύτιμες γνώσεις, παραδόσεις και γλώσσες.

»Για τη βιοποικιλότητα, δεδομένου ότι τα βουνά υποστηρίζουν περίπου το ένα τέταρτο της χερσαίας βιοποικιλότητας.

»Για εμάς στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού, η αναγέννηση του δικού μας βουνού, του Πεντελικού, είναι ο κύριος σκοπός μας. To εφετινό μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Βουνού είναι οδηγός εδώ και πολλά χρόνια γιατί για εμάς “το βουνό μετράει και έχει σημασία” σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Όλες οι δράσεις μας στοχεύουν στην αναγέννηση και την αναβίωση της ζωής σε αυτό, μέσα από την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών ομάδων, αλλά πάνω από όλα της νέας γενιάς στην αναζωογόνηση της φύσης του Πεντελικού.  Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε έχοντας για όραμα να κάνουμε και πάλι το Πεντελικό μας καταπράσινο και φιλόξενο για τους ανθρώπους και για τα εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως ήταν πριν μερικές δεκαετίες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet