Κακή χημεία, εκδικητικές μετακινήσεις, έργα που «σκοντάφτουν» και ενεργειακοί πονοκέφαλοι στην Αυτοδιοίκηση
Φωτογραφία: pexels.com
Ενυπόγραφα

Κακή χημεία, εκδικητικές μετακινήσεις, έργα που «σκοντάφτουν» και ενεργειακοί πονοκέφαλοι στην Αυτοδιοίκηση

Το ότι η… χημεία μεταξύ του Δήμου Χαλανδρίου και της Περιφέρειας Αττικής δεν είναι και η καλύτερη το γνωρίζουμε. Η διαχείριση της φετινής κακοκαιρίας, αλλά και της υπόθεσης με την ένταξη στο Σχέδιο της περιοχής Πεύκο Πολίτη είναι δύο από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα. Τώρα προστέθηκε ακόμη ένα∙ ο καταυλισμός των Ρομά στο Νομισματοκοπείο.

Το νέο μέτωπο άνοιξε με αφορμή το τραγικό συμβάν της 12ης Αυγούστου, όταν ένα 8χρονο κοριτσάκι βρήκε ασφυκτικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητο του παππού της στον προαναφερόμενο καταυλισμό. Η αρχική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής του Σίμου Ρούσσου, με την οποία επέρριπτε ευθύνες στην Πολιτεία αλλά και την περιφερειακή αρχή του Γιώργου Πατούλη για το γεγονός της μη απομάκρυνσης του εν λόγω καταυλισμού προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Περιφέρειας Αττικής και πυροδότησε πόλεμο ανακοινώσεων, στον οποίο πλέον μπαίνουν και δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023: Κρίσιμα ερωτήματα για τον καταυλισμό των ΡομάΚρ. Αγαπητού: Υπόλογος ο Σ. Ρούσσος και για το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά στο Χαλάνδρι) στον Δήμο.

Γιατί κάτι μας λέει ότι όσο θα βαδίζουμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 όλο και θα πληθαίνουν τα «θερμά» επεισόδια μεταξύ της αριστερής διοίκησης του Δήμου και της δεξιάς διοίκησης της Περιφέρειας;

***

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγγραφών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα παράπονα για παιδιά που έμειναν απέξω από τις συγκεκριμένες δομές.

Ο πρώτος Δήμος στον Βόρειο Τομέα που φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα φιλοξενίας είναι αυτός της Αγίας Παρασκευής, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης (Νέα Αρχή: 100 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών – Έπεσε έξω πάλι ο Β. ΖορμπάςΑλλάζουμε: Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διώχνει τα παιδιά του – Εκτός των δημοτικών δομών περισσότερα από 100 βρέφη και νήπια) αρκετά παιδιά θα μείνουν εκτός… νυμφώνος, βάζοντας σε περιπέτειες τους γονείς τους. Μάλιστα, ήδη ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς δέχεται αρκετά πυρά για το κλείσιμο του παιδικού σταθμού στην οδό Τρωάδος, αλλά και για τη μη ολοκλήρωση των παιδικών σταθμών που έχει ανάγκη η πόλη.

Μάλλον, στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη νέα περίοδο θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες…

***

Οι οποίες θερμοκρασίες θα… εκτιναχθούν εάν επιβεβαιωθούν όσα καταγγέλλουν οι δημοτικές παρατάξεις Αλλάζουμε – Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής και Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή. Ειδικότερα, ο λόγος γίνεται για δύο σοβαρά «σκαλώματα» που έχουν προκύψει με ισάριθμα μεγάλα έργα στην πόλη. Με βάση τα καταγγελλόμενα φαίνεται να έχουν σταματήσει εδώ και 15 ημέρες τα έργα για την ανέγερση του νέου δημαρχείου, καθώς προέκυψαν… έκτακτα έξοδα περίπου 1,4 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να πληρώσει ο Δήμος από το ταμείο του και όχι η Περιφέρεια που χρηματοδοτεί το έργο. Το μεγάλο βέβαια ερώτημα είναι από πού θα βγουν τα συγκεκριμένα χρήματα, όταν ο Δήμος φέρεται να είναι ιδιαίτερα στριμωγμένος οικονομικά. Μάλιστα, κάποιες… κακές γλώσσες δεν αποκλείουν η εμπλοκή να έχει άσχημες συνέπειες για το μέλλον ενός άλλου πολυαναμενόμενου έργου στην πόλη, αυτή του κολυμβητηρίου (το οποίο επίσης περιμένει τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής).

Και τα βάσανα δεν σταματούν εδώ για τη δημοτική αρχή. Σύμφωνα με την παράταξη Αλλάζουμε έχει ανακύψει και ένα άλλο μείζον ζήτημα, αυτή τη φορά για την πλατεία Αη Γιάννη, που οι πληροφορίες θέλουν να μην έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο! Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η χρηματοδότηση για την ανάπλασή της κινδυνεύει να πάει… περίπατο.

Δύσκολα τα πράγματα στην Αγία Παρασκευή.

***

Σε καταγγελίες για «εκδικητικές μετακινήσεις υπαλλήλων», αλλά και γενικώς ανάρμοστη συμπεριφορά παράγοντα του Δήμου (κατά πληροφορίες δημοτικό σύμβουλο), τον οποίο ωστόσο δεν κατονόμασε, προχώρησε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς για τη νέα περίοδο, ο δημοτικός σύμβουλος, και μέχρι πρότινος εντεταλμένος σύμβουλος για τους παιδικούς σταθμούς, Γιάννης Παντελεάκης. Μάλιστα, προκάλεσε τον εν λόγω παράγοντα να τον διαψεύσει, ενώ προανήγγειλε ότι θα ενημερώσει σχετικώς τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου για «όσα συμβάντα μπορούν να ειπωθούν», όπως τόνισε, γιατί υπάρχουν και άλλα «που δεν αντέχετε να ακούσετε», όπως είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του.

Ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, παίρνοντας τον λόγο, προσπάθησε εμφανώς να χαμηλώσει την ένταση των καταγγελιών, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει διερεύνηση κάποιων μετακινήσεων που έγιναν στους παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο, ο κ. Παντελεάκης έσπευσε να τον διορθώσει, λέγοντας ότι οι καταγγελίες του δεν αφορούν μόνο τις συγκεκριμένες δομές.

Πολύ σοβαρές καταγγελίες για να μείνουν στον… αέρα. Ελπίζουμε σύντομα ο κ. Παντελεάκης να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις στη δημοσιότητα, έστω κι αν δεν μπορούν να τις αντέξουν κάποιοι.

***

Η τρελή κούρσα των τιμών στην ενέργεια δεν προβληματίζει μόνο τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και τους Δήμους της χώρας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ότι αυξάνεται κατακόρυφα και το δικό τους λειτουργικό κόστος, αλλά κινδυνεύουν και από απώλεια εσόδων, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των καταναλωτών που θα αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους στους διαφόρους παρόχους, άρα και τα αναλογούντα ποσά δημοτικών τελών.

Ήδη, τόσο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) όσο και μεμονωμένοι Δήμοι στρέφονται προς την κεντρική διοίκηση, ζητώντας οποιοδήποτε «σωσίβιο» θα μπορούσε να τους διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους στις νέες δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Ότι θα υπάρξει παρέμβαση από πλευράς κράτους στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο. Πολύ φοβούμαστε όμως ότι θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με εκείνη του power pass για τους απλούς καταναλωτές. Δηλαδή, «παρηγοριά στον άρρωστο…».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet