Τι είναι ο κορονοϊός MERS
Κοινωνία

Τι είναι ο κορονοϊός MERS

Αυτό που φοβούνταν οι γιατροί, επιβεβαιώθηκε και ο 69χρονος Έλληνας, μόνιμος κάτοικος Σαουδικής Αραβίας, που αποτελεί το πρώτο κρούσμα του κορονοΐου MERS στη χώρα, μεταφέρθηκε στην εντατική, καθώς η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση.

Οι γιατροί προγραμματίζουν να πάρουν δείγμα και από τη σύζυγό του προκειμένου να διαπιστώσουν εάν και αυτή έχει προσβληθεί από τον ιό, ενώ σε καραντίνα παραμένουν οι συνεπιβάτες του 69χρονου στην πτήση από την Τζέντα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε ο ταξιτζής που μετέφερε τον 69χρονο στην Αμφιάλη του Πειραιά από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός του ταξί βρισκόταν εκτός Αθηνών και είχε κλείσει το κινητό του τηλέφωνο.

Αναμένεται άμεσα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο και να υποβληθεί σε εξετάσεις, προκειμένου να γίνει γνωστό εάν και εκείνος έχει παρουσιάσει συμπτώματα του θανατηφόρου ιού.

Τι είναι ο κορονοϊός MERS

Ο κορονoϊός που εμφανίστηκε πέρυσι μυστηριωδώς στη Μέση Ανατολή μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, ακόμα και στους χώρους των νοσοκομείων και δείχνει να σκοτώνει το 65% των ασθενών, θνησιμότητα σημαντικά μεγαλύτερη από ότι στην περίπτωση του συγγενικού ιού SARS.

Δεκατρία νέα κρούσματα του κορονοϊού MERS εντοπίστηκαν στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 21 Απριλίου το υπουργείο Υγείας τονίζοντας ωστόσο ότι η ασθένεια που έχει προκαλέσει το θάνατο 76 ανθρώπων δεν έχει φτάσει ακόμη σε στάδιο επιδημίας.

Συνολικά 244 άνθρωποι έχουν ασθενήσει μέχρι σήμερα από τον κορονοϊό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής και από αυτούς οι 76 έχουν πεθάνει.

Το υπουργείο έχει επίσης ζητήσει από πέντε διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες να συνεργαστούν με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας ούτως ώστε, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής για την ασθένεια, να παραχθεί ένα εμβόλιο για την αντιμετώπισή της.

Στη νέα μελέτη στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», διεθνής ομάδα ερευνητών εξετάζει περισσότερα από 20 περιστατικά που νοσηλεύτηκαν στη Σαουδική Αραβία, επίκεντρο της επιδημίας. Η ανάλυση δείχνει ότι ο νέος ιός προκαλεί τα ίδια περίπου συμπτώματα με τον SARS: βήχας και πυρετός που συνεχίζονται για λίγες μέρες πριν εξελιχθούν σε επικίνδυνη πνευμονία.

«Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, ο ρυθμός εξάπλωσης μπορεί να γίνει εκρηκτικός» σχολιάζει η δρ. Τρις Περλ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν η ασθένεια μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του βήχα και του φτερνίσματος ή μέσω μιας πιο έμμεσης οδού.

Άγνωστη παραμένει επίσης η πηγή της επιδημίας -οι νυχτερίδες, οι καμήλες και οι κατσίκες είναι μερικές από τις πιθανές δεξαμενές του ιού που έχουν προταθεί ως τώρα. Ο συγγενικός κορονοϊός του SARS πιστεύεται ότι προήλθε από νυχτερίδες που μόλυναν άλλα ζώα σε υπαίθριες αγορές.

Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Τυνησία. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν πάντως άμεση σχέση με τη Μέση Ανατολή.

Το Σαββατοκύριακο 26-27 Απριλίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διοργανώνει συνάντηση στο Κάιρο στην οποία οι ειδικοί θα συζητήσουν το θέμα του MERS και θα εξετάσουν τυχόν μέτρα που απαιτούνται για το Ραμαζάνι του επόμενου μήνα, οπότε εκατομμύρια μουσουλμάνοι θα εισρεύσουν στη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet