Π. Κούκουζας: Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους νίκη κατά του νεοφιλελευθερισμού
Γνώμες

Π. Κούκουζας: Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους νίκη κατά του νεοφιλελευθερισμού

Μέσα στον Ιούλιο η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν άμεσα στη λειτουργία των Δήμων.

Είμαστε συνηθισμένοι από το παρελθόν, οι κυβερνήσεις να νομοθετούν μέσα στο καλοκαίρι με αρνητικό πρόσημο για τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Τα δύο παρακάτω όμως νομοθετήματα, όχι μόνο μας δείχνουν μια διαφορετική πολιτική βούληση, αλλά καλό θα ήταν να λειτουργήσουν ως πρότυπο και για τα άλλα νομοθετήματα που πρόκειται ν’ ακολουθήσουν.

Γράφει ο Πέτρος Κούκουζας*

Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα των δήμων να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους συμβασιούχους στην καθαριότητα, με διάρκεια έως τις 31.03.2018 και παράλληλα ν’ αλλάξουν τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) των Δήμων, ώστε να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, για την πλήρωση των οποίων θα προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός, μέσω ΑΣΕΠ.

Το δεύτερο αφορά σε αρκετές διατάξεις με τις οποίες λύνονται προς θετική κατεύθυνση αρκετές παθογένειες και δυσλειτουργίες των Δήμων.

Για να φτάσουμε στην ερμηνευτική εγκύκλιο 22159 στις 30.06.2017, του νόμου 4479/2017, που έδωσε λύση στο προσωρινό αδιέξοδο που είχε δημιουργήσει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία ακύρωσε την παράταση των συμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας των Δήμων, χρειάστηκε αφ’ ενός ο μαζικός και μαχητικός αγώνας των συμβασιούχων και των άλλων εργαζομένων των Δήμων και αφ’ ετέρου η πολιτική βούληση της κυβέρνησης η οποία νομοθέτησε άμεσα.

Όλοι μας μπορούμε να σκεφτούμε την κατάληξη αυτής της υπόθεσης εάν στην κυβέρνηση βρίσκονταν οι«υπουργοί των απολύσεων».

Η θεωρία του εργατικού κινήματος μας δίδαξε και η εμπειρία του μας απέδειξε ότι γίνεται μαζικότερο και αποτελεσματικότερο,

  • όταν η πολιτική του έκφραση βρίσκεται σε θέση να νομοθετεί και να επιβάλλει τις θέσεις του,
  • όταν η τακτική του δεν είναι τυχοδιωκτική,
  • όταν δημιουργεί συμμαχίες με τα άλλα στρώματα της κοινωνίας,
  •  όταν τα αιτήματά του δεν είναι υπερφίαλα,
  • όταν κεφαλαιοποιεί τις επιτυχίες του και σχεδιάζει μεθοδικά τις επόμενες διεκδικήσεις του

Η κυβέρνηση, με τις πρώτες μαζικές (πάνω από 4.000) αξιοκρατικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, στη μνημονιακή εποχή, επιδιώκει ν’ αποτρέψει τις προσπάθειες των εργολάβων και των νεοφιλελεύθερων δημάρχων για την ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας των Δήμων.

Αν και δεν κατάργησε, όπως θα θέλαμε, τον «νόμο Ραγκούση», που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας των Δήμων, δεσμευμένη από τα καταστροφικά και απεχθή μνημόνια, με αυτές τις προσλήψεις ουσιαστικά τον καθιστά ανενεργό και συμβάλλει στην επίτευξη μιας νίκης του κινήματος απέναντι στον νεοφιλευθερισμό.

Η ήττα που υπέστησαν οι πολιτικοί εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού, αυτοί που απέλυσαν χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους, αυτοί που συνέβαλαν στην υποστελέχωση και την απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους, οι θαυμαστές του Φούχτελ, καθώς και οι εργολάβοι που θέλουν να θησαυρίσουν, απομυζώντας τα δημοτικά τέλη των Δήμων, φαίνεται καθαρά από τις αντιδράσεις τους.

Οι δήμαρχοι που δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν την ιδεολογία τους, για πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, αντέδρασαν στις νομοθετικές ρυθμίσεις με μικρότητα, ενώ άλλοι, υποψήφιοι σωτήρες της πρωτεύουσας, αφού είδαν τα σχέδιά τους να ναυαγούν, αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν και να εμφανιστούν ως φιλεργατικοί, ελπίζοντας σε μελλοντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Εμείς, ως αριστεροί αυτοδιοικητικοί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για:

  • την πάταξη κάθε είδους λαμογιάς στους τομείς της καθαριότητας,
  • την αξιοκρατική αξιοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς διακρίσεις σε ημέτερους ψηφοφόρους και μη,
  • την τήρηση του ωραρίου και της βάρδιας,
  • την κατάργηση των προνομιακών διακρίσεων, με αποσπάσεις σε υπηρεσίες γραφείου και γενικότερα για όποιες στρεβλώσεις έχουν επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών,
  • την αύξηση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε όλες τις διευθύνσεις των δήμων, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ώστε αφ’ ενός οι Δήμοι να μπορούν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα και ελλείψεις κι αφ’ ετέρου οι εργαζόμενοι να εργάζονται με αξιοπρέπεια και να μην αισθάνονται αναλώσιμοι και όμηροι των διοικήσεων.

Κυρίως όμως θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στα αίτια που προκάλεσαν τα μνημόνια, ενάντια στη διαπλοκή, στην αναξιοκρατία και στη διαφθορά. Ο αγώνας αυτός είναι συνεχής και αποτελεί τον ταχύτερο δρόμο για την οριστική απαλλαγή μας από αυτά.

* Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet