«Οδωνύμια Φιλοθέης, η ιστορία καθ΄ οδόν»
Κοινωνία

«Οδωνύμια Φιλοθέης, η ιστορία καθ΄ οδόν»

Το βιβλίο «Οδωνύμια Φιλοθέης, η ιστορία καθ΄ οδόν» έχει εκδώσει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με τις μνήμες των κατοίκων που τα δημιούργησαν.

Καλαίσθητα πάρκα, πλατείες και δρόμοι με το όνομα αρχαίων, ηρώων του ΄21, βασιλέων, πολιτικών, στρατιωτικών, τραπεζιτών, λογοτεχνών και δημοσιογράφων συνθέτουν το «πρόσωπο» της Φιλοθέης, που αναφέρονται, με ανάλογο φωτογραφικό υλικό, διεξοδικά στο λεύκωμα.

Το βιβλίο, καρπός μακρόχρονης έρευνας, της δημότισσας κας Χριστίνας Φίλιππα, περιέχει ιστορίες προσώπων, γεγονότων, τόπων και μύθων και πολλές σπάνιες πληροφορίες και ντοκουμέντα για προσωπικότητες, που αφορούν στη Φιλοθέη και στην Ελλάδα γενικότερα και που ο ρόλος τους, αν και υπήρξε σημαντικός και αξιόλογος στην εν γένει κοινωνική, οικονομική, πολιτική ζωή της χώρας, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Κάποια από αυτά τα οδωνύμια τα συναντάμε, όπως ενημερώνει ο Δήμος, μόνο στη Φιλοθέη ή σε ελάχιστες περιοχές της χώρας.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά, για πρώτη φορά, με σκοπό να καταγραφούν και να συνδεθούν οι κρίκοι της ιστορικής συνέχειας του τόπου:

  • Στην προϊστορία της περιοχής, μέσα από επίσημες ανακοινώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών,
  • Παρουσιάζεται το ιστορικό ίδρυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, που ίδρυσε το προάστιο.
  • Το ιστορικό ίδρυσης της ΕΣΗΕΑ και η σύνδεσή της με τη δημιουργία και την ιστορία της Φιλοθέης.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης – Ψυχικού (ΔΗΚΕΦΙΨ) και διατίθεται, με τιμή πώλησης 20 ευρώ, στα εξής σημεία:

  • ΕΛΤΑ (πλατεία Α΄ Π. Ψυχικού πρώην Blue Bell).
  • Γραφεία ΔΗΚΕΦΙΨ (Βεκιαρέλλη 11, Φιλοθέη).
  • Βιβλιοπωλείο Χαρτόπολις (Δημ. Βασιλείου 1 και Κηφισίας, Φάρος Ψυχικού).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet