Στρ. Σαραούδας: Μη οικοδομήσιμο το οικόπεδο που πάει ν’ αγοράσει ο Δήμος;
Πολιτική

Στρ. Σαραούδας: Μη οικοδομήσιμο το οικόπεδο που πάει ν’ αγοράσει ο Δήμος;

Η παράταξη για Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση έδωσε στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις τους επικεφαλής της, Στράτου Σαραούδα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα θέματα της αγοράς οικοπέδου που θα χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων, της νέας συγκοινωνιακής μελέτης, αλλά και της επιβολής προστίμων σε καταστήματα.

Ειδικότερα για την υπόθεση του οικοπέδου, η παράταξη, όπως λέει στη σχετική ανακοίνωσή της, προχώρησε στην αποκάλυψη ότι δεν υπάρχουν στον φάκελλο τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι είναι οικοδομήσιμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

Έκθετη η δημοτική Αρχή

Πρόκειται για μία εξέλιξη που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη δημοτική Αρχή, καθώς το να είναι οικοδομήσιμο και ενιαίο το ακίνητο ήταν εκ των βασικών προϋποθέσεων για την αγορά του.

Όπως αποκάλυψε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Σαραούδας, επισκέφτηκε την Πολεοδομία Αχαρνών και εκεί ο διευθυντής του Τοπογραφικού, Βασίλης Κότορης, τον ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο πιθανότατα δεν είναι οικοδομήσιμο, επειδή προέρχεται από συνένωση περισσότερων οικοπέδων (προβλέπεται στο Ν. 3212/2003). Μάλιστα ο διευθυντής ενημέρωσε ότι ο Δήμος δεν έχει κινηθεί για την απόκτηση των απαραίτητων εγγράφων και βασίζει ολόκληρη της αγοραπωλησία στο τοπογραφικό του πωλητή.

Μετά από αυτήν την αποκάλυψη, ο κ. Σαραούδας ρώτησε τον δήμαρχο: «Τι πάμε να αγοράσουμε δήμαρχε; Σύμφωνα με τους όρους της δημοπρασίας που κάνατε, δεν μπορούμε να το αγοράσουμε. Δεν γίνεται να πληρώσει ο δήμος 1,9 εκατ. ευρώ και να μην έχει οικοδομησιμότητα το ακίνητο».

Ο κ. Σαραούδας ζήτησε από τον δήμαρχο να απαντήσει με στοιχεία και όχι με ειρωνείες και κακόγουστα αστεία, όπως έκανε στην προηγούμενη συνεδρίαση, για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Και νέα κοινή αίτηση προς την Επιτροπή Διερεύνησης

Για το συγκεκριμένο θέμα, τόσο η παράταξη του κ. Σαραούδα όσο και αυτή του κ. Περιβολαράκη, έστειλαν και νέα κοινή αίτηση προς την Επιτροπή Διερεύνησης καταλληλότητας και προσφορότητας της Διακήρυξης Δημοπρασίας για την αγορά ακινήτου, τον δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με την οποία ζητούν να επανεξεταστεί αν το συγκεκριμένο οικόπεδο διαθέτει τους προβλεπόμενους όρους.

Αναλυτικά, η αίτηση έχει ως εξής:

Η παρούσα αίτηση αφορά στις αρμοδιότητες της Επιτροπής η οποία θα πρέπει να επανεξετάσει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του ακινήτου, σύμφωνα με τη διακήρυξη της δημοπρασίας για την αγορά του. Πιο συγκεκριμένα το οικόπεδο σύμφωνα με: 1) την παράγραφο γ, θα πρέπει να έχει ενιαία επιφάνεια από 9 τουλάχιστον έως 13 στρέμματα, 2) την παράγραφο δ, θα πρέπει να είναι ελεύθερο από πραγματικά ελαττώματα και εμπράγματα βάρη και 3) την παράγραφο ε, θα πρέπει το ενιαίο οικόπεδο να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Οι όροι αυτοί, έπειτα από προφορικό ερώτημα στους υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης του Δήμου Αχαρνών, δεν τηρούνται, καθώς το ενιαίο οικόπεδο προέρχεται από τη συνένωση αγροτεμαχίων, τα οποία βάσει του Ν.3212/2003, άρθρο 10, όσα οικόπεδα συνενώνονται μετά το 2003 θα πρέπει να έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο τουλάχιστον 25 μέτρα, και του εγγράφου της ΔΟΚΚ, με αριθμό 1256/01.03.2005, τα αγροτεμάχια αυτά δεν μπορούν να συνενωθούν.

Για να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις, θα πρέπει να κατατεθεί το τοπογραφικό στην Πολεοδομία για έγκριση οικοδομησιμότητας. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι αγοράζοντας οικόπεδο εκτός Σχεδίου υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.

Εσείς, ως υπεύθυνοι διασφάλισης των συμφερόντων του Δήμου, και ειδικότερα το μέλος που είναι προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, θα πρέπει να απαιτήσετε τα προαναφερόμενα.

Ως απάντηση στα παραπάνω, όπως καταλαβαίνετε, από την στιγμή που έχουμε στοχεύσει τόσο πολύ το πρόβλημα, το έγγραφο που θα μας δοθεί ως απάντηση θα πρέπει να μπει στον φάκελο και να είναι από την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αχαρνών.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων

Σαραούδας Ευστράτιος

Περιβολαράκης Δημήτρης

Τα «SOS» της νέας Συγκοινωνιακής Μελέτης

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση της νέας Συγκοινωνιακής Μελέτης του Δήμου Μεταμόρφωσης και ο κ. Σαραούδας (που ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε ότι ο Δήμος δεν έχει εγκεκριμένη Συγκοινωνιακή – Κυκλοφοριακή Μελέτη) στην παρέμβασή του έθεσε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα προς τους μελετητές, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στη δουλειά τους, καθώς ακόμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

  • Χαρακτηριστικά ο κ. Σαραούδας τους επισήμανε:
  • Αν μπορούν να καταθέσουν πρόταση για τη Δημοτική Συγκοινωνία.
  • Αν υπάρχει πρόταση για τη διάνοιξη δρόμων και ποιοι είναι αυτοί.
  • Αν έχει ληφθεί υπόψη το προς έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
  • Αν προβλέπονται διορθώσεις στην περίπτωση που στην πράξη αποδειχτεί ότι κάποιες ρυθμίσεις δεν είναι αποτελεσματικές.

Μετά, ο επικεφαλής της Ελπίδας έθεσε και την παράμετρο του γειτονικού Δήμου Ηρακλείου Αττικής, τονίζοντας ότι εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια, διαχρονικά, των διοικήσεων του Δήμου Μεταμόρφωσης προς όφελός του σε θέματα κυκλοφοριακά και κοινόχρηστων χώρων, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις οδούς Χαλκιδικής, Ναυαρίνου και Β. Ηπείρου. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε ότι θα πρέπει ο Δήμος να διαπραγματευτεί με το Ηράκλειο ώστε να μην είναι «ριγμένος» και μάλιστα επισήμανε πως υπάρχει το παράδοξο να είναι έτσι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που οι οδηγοί μπορούν να μπουν στη Μεταμόρφωση, αλλά δεν μπορούν να βγουν, ενώ έχει «ακυρώσει» και την είσοδο στην πόλη.

Κατάληψη πεζοδρομίων: «Ή θα πληρώνουν όλοι ή θα είναι για όλους δωρεάν»

Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που έθιξε ο αρχηγός της Ελπίδας είναι το ανησυχητικό φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στις εξορμήσεις του Δήμου για την επιβολή προστίμων σε καταστήματα για κατάληψη πεζοδρομίων, όπου ο Δήμος δεν επιβάλλει πρόστιμα σε όλους όσοι παρανομούν, αλλά σε ορισμένους.

Ειδικότερα ο κ. Σαραούδας μίλησε για άνιση μεταχείριση των πολιτών και χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν γίνεται να μην βάζουμε πρόστιμο στους φίλους μας και στους άλλους να βάζουμε» και συμπλήρωσε «από την στιγμή που αποφασίσατε να διαχωρίσετε τους πολίτες, η λύση είναι να τα προσφέρετε δωρεάν για όλους. Ή θα πληρώνουν όλοι ή θα είναι για όλους δωρεάν».

Ο κ. Στράτος Σαραούδας συνέχισε, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, τους συμβούλους της πλειοψηφίας και το ακροατήριο που τον παρακολουθούσε με προσοχή: «Διαφωνεί κάποιος ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον Δήμο; Όταν, για παράδειγμα, γίνεται έλεγχος στα μαγαζιά της Γκινοσάτη, που είναι περίπου 35, γιατί πήγαν μόνο σε 3 συγκεκριμένα;».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet