Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ – Ένωσης Φιλίας Κίνας με Λαούς Ξένων Χωρών
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ – Ένωσης Φιλίας Κίνας με Λαούς Ξένων Χωρών

Θέματα συνεργασίας των δήμων Ελλάδας και Κίνας, καθώς και η σύναψη σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, με αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ένωσης Φιλίας της Κίνας με Λαούς Ξένων Χωρών.

Ειδικότερα, ο κ. Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από τον Έλληνα πρέσβη στο Πεκίνο, Λ. Ροκανά, και τον υπεύθυνο σύμβουλο Επικοινωνίας της πρεσβείας, Ευθ. Αθανασιάδη, είχε συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Φιλίας, Song Jingwu, καθώς και με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Hong Weilu.

Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας ελληνικών πόλεων με αντίστοιχες πόλεις της Κίνας. Μάλιστα, όπως υπογραμμίστηκε, στην παρούσα φάση έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την περεταίρω συνεργασία και την αδελφοποίηση πόλεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, μέχρι τώρα έχουν αδελφοποιηθεί πάνω από 20 πόλεις των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε να προωθηθούν δράσεις ενίσχυσης και σύσφιξης των αδελφοποιημένων δήμων, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να γίνουν ενέργειες για την ενθάρρυνση αδελφοποίησης πόλεων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Για την εμβάθυνση αυτής της διαδικασίας συμφωνήθηκε, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, να καταρτιστεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Φιλίας της Κίνας. Το σχετικό πρωτόκολλο θα βασίζεται στη φιλοσοφία της ανάπτυξης συνεργασιών στους κεντρικούς άξονες  του «Δρόμου του Μεταξιού».

Στο πλαίσιο αυτό εξειδικεύτηκε η συζήτηση για την ανάπτυξη ελληνοκινεζικού δικτύου πόλεων υγείας και ευεξίας. Επίσης, αναζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας για την περεταίρω αύξηση των τουριστικών ροών και την πολιτιστική όσμωση. Προς την ίδια κατεύθυνση υπήρξε συζήτηση και για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και φοιτητές με θεματικούς άξονες, όπως για παράδειγμα είναι το Ολυμπιακό πνεύμα και η Ολυμπιακή παιδεία. Όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, ειδικά στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, η ανταλλαγή εμπειριών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, λόγω και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι το 2022 θα πραγματοποιηθούν στην Κίνα.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια των επαφών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τους αντιπροσώπους της κινεζικής Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων με την ελληνική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, τόνισε:

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρίσκεις άξιους συνομιλητές και συνοδοιπόρους στην προσπάθεια που καταβάλλουμε προκειμένου οι ελληνικοί δήμοι να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή προοπτική και την έξοδο από την κρίση της χώρας. Στις συζητήσεις που κάναμε προσδιορίστηκαν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και κινεζικών πόλεων. Η προσπάθεια της ΚΕΔΕ για εξωστρέφεια είναι συνεχής και αποδίδει καρπούς».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet