Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

«Handelsblatt»: Αυταπάτη η έξοδος από τα προγράμματα λιτότητας τον Αύγουστο

0
25 Προβολές

«Αυταπάτη» χαρακτηρίζει «το σπάσιμο των δεσμών από τα προγράμματα λιτότητας και τον διωγμό των μισητών δανειστών από την Αθήνα», η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, το βράδυ της Τρίτης, με τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση, η «Handelsblatt» επανέρχεται στον δύσκολο δρόμο μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και μετά από αυτήν. Επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου είναι λεπτομερές, ο χρόνος όμως για τη διαβούλευση και τη ψήφιση είναι σύντομος.

Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα περιγράφει τη σπουδή της Αθήνας να διαβαστεί ένα νομοθετικό κείμενο 1.500 σελίδων με 400 άρθρα, να περάσει από διαβούλευση και να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

1.500 σελίδες σε 6 ημέρες

«Εάν περάσει το πολυνομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μπορούν να δώσουν το πράσινο φως για την τρίτη αξιολόγηση πριν από τη συνάντηση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Το Eurogroup θα μπορεί να εγκρίνει την επόμενη δόση ύψους 5,5 δισ. ευρώ και εάν γίνουν όλα αυτά, θα έχουν παραμεριστεί κι άλλα εμπόδια στον δρόμο προς την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.  Το ότι όλα θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα συμφέρει τον Τσίπρα που θέλει να περιορίσει χρονικά όσο περισσότερο γίνεται τη συζήτηση στη βουλή και τον δημόσιο διάλογο για το πολυνομοσχέδιο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Γερμανός αρθρογράφος περιγράφει μερικά από τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου και αναφέρει ότι «οι συνδικαλιστές θέλουν να συνοδεύσουν την κοινοβουλευτική διαβούλευση με απεργίες και διαδηλώσεις, αρχή γενομένης την ερχόμενη Παρασκευή και τη Δευτέρα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου».

«Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί δυσαρέσκεια», λέει και προσθέτει. «Το ότι η κυβέρνηση, μετά από πολλές περικοπές συντάξεων και επανειλημμένες αυξήσεις φόρων, τώρα κόβει και τα οικογενειακά επιδόματα, ενοχλεί το κόμμα. Παρόλα αυτά η ψήφισή του θεωρείται σίγουρη. Γιατί ο Τσίπρας χρυσώνει το χάπι με την προοπτική ότι σε 7 μήνες η Ελλάδα επιτέλους θα μπορεί αυτόνομα να χρηματοδοτείται από τις αγορές… και ότι οι Έλληνες θα ξανακερδίσουν την κυριαρχία τους και θα πάρουν οι ίδιοι τα κλειδιά στο χέρι».

Αποπληρωμή χρέους μέχρι το 2059

Αυτήν την εκδοχή αμφισβητεί η εφημερίδα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα οποία είναι υψηλότερα από αυτά άλλων χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία ή το ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης συνεχίζουν να διαβαθμίζουν τα κρατικά χρεόγραφα στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

«Η χώρα χρειάζεται να κάνει πολλά για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη, εάν από τον Αύγουστο θέλει να αναχρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές» σημειώνει η εφημερίδα. «Ο Τσίπρας υπόσχεται στους οπαδούς του ότι τον Αύγουστο η χώρα θα σπάσει τα δεσμά από τα προγράμματα λιτότητας και θα εκδιώξει τους μισητούς δανειστές για πάντα από την Αθήνα. Αλλά αυτό είναι αυταπάτη.  Γιατί έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές και με άλλα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022. Το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημοσίων δανειστών. 248 δισ. ευρώ κρατούν Ευρωπαίοι δανειστές, άλλα 13 δισ. ευρώ χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Άρα η Αθήνα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της που, με τα σημερινά επιτόκια, θα διαρκέσει μέχρι το 2059».

Πηγή: reader.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up