«Σαρώνουν» τη χώρα τα μποφόρ – Οι άνεμοι έφθασαν και τα 132 χλμ.
Επικαιρότητα

«Σαρώνουν» τη χώρα τα μποφόρ – Οι άνεμοι έφθασαν και τα 132 χλμ.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα παρατηρούνται από το πρωί της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου εξαιτίας της κακοκαιρίας και των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι σημειώθηκαν σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), από το πρωί έως το απόγευμα (17:00) οι ισχυρότεροι άνεμοι είχαν καταγραφεί από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ στη Φινοκαλιά Λασιθίου Κρήτης (μέγιστη ριπή ανέμου 132 χιλιόμετρα την ώρα), στη Μικρή Βίγλα Νάξου (124 χιλιόμετρα την ώρα) και στο ακρωτήρι Παξιμάδα στην Κάρυστο Ευβοίας (121 χιλιόμετρα την ώρα).

Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με το meteo.gr, ότι σε περίπου 20 σταθμούς του δικτύου του, οι μέγιστες ριπές του ανέμου ξεπέρασαν την Πέμπτη τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα. Στην Αθήνα, η μέγιστη ριπή του ανέμου έφθασε τα 101 χιλιόμετρα/ώρα και στη Θεσσαλονίκη τα 87 χιλιόμετρα/ώρα.

Εκτιμάται ότι και στη συνέχεια της ημέρας οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν πολλές περιοχές της χώρας.

Κακοκαιρία
Σε ισχύ απαγορευτικά απόπλου

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων για τον Αργοσαρωνικό, όπως και στη γραμμή Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας.

Κλειστά είναι τα πορθμεία Ρίου – Αντιρρίου και Αγ. Μαρίνας – Νέων Στύρων, ενώ από τη Ραφήνα εκτελέστηκε μόνο το πρωινό δρομολόγιο για Μαρμάρι.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσας – Αιδηψού, Γλύφας – Αγιόκαμπου, Βόλου – Σποράδων και Καβάλας – Πρίνου.

Στη γραμμή Κεραμωτής – Θάσου, από τις 2.30 τα δρομολόγια των πλοίων θα εκτελούνται μόνο κατά την κρίση του πλοιάρχου, ενώ στη γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης πιθανόν να αρχίσουν να εκτελούνται δρομολόγια από τις 3:00 μ.μ.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Κυλλήνης  -Ζακύνθου και Κυλλήνης – Κεφαλλονιάς. Κανονικά εκτελούνται από τις 2:00 μ.μ. τα δρομολόγια στη γραμμή Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας.

Από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην Ζάκυνθο, δημιουργήθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές του νησιού. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από πτώσεις κλαδιών δέντρων που αποκολλήθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι το Τραγάκι, το Τσιλιβί και το Κυδώνι.

Διακοπές ρεύματος

Χωρίς ρεύμα έμεινε το πρωί της Πέμπτης η περιοχή του Γέρακα στην Αττική λόγω βλάβης σε γραμμή μέσης τάσης.

Για την αποκατάσταση της βλάβης μετέβησαν στο σημείο συνεργεία του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Λίγο πριν από τις 11 το πρωί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που είχε μείνει χωρίς ρεύμα λόγω βλάβης σε υπέργειο τμήμα της γραμμής μέσης τάσης στον υποσταθμό Αγίου Δημητρίου.

Εκριζώσεις δέντρων

Στο Ναύπλιο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έπεσαν δέντρα τα οποία πλάκωσαν αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το argolikeseidhseis.gr, στην οδό Κύπρου στο κέντρο του Ναυπλίου τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από μεγάλα πεύκα που έπεσαν.

Δένδρα έσπασν στο κέντρο του Ναυπλίου από την κακοκαιρία

Δέντρα έσπασαν και έκλεισαν την παραλιακή οδό στον δρόμο προς Κιβέρι και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Στη Θεσσαλονίκη ισχυροί άνεμοι πνέουν από το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί αρκετά προβλήματα.

Ειδικότερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για τρεις πτώσεις δέντρων. Η μία από αυτές ήταν στο κέντρο της πόλης ενώ οι άλλες δύο στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Πιο αργά άνοιξαν τα σχολεία στη Φλώρινα λόγω της χιονόπτωσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με το lamiareport.gr, δυνατοί άνεμοι σάρωσαν όλο το νομό, ρίχνοντας δέντρα και ξηλώνοντας σκεπές, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός παρά μόνο υλικές ζημιές.

Σπασμένο δένδρο από την κακοκαιρία σε περιοχή της Φθιώτιδας

Η Πυροσβεστική επενέβη για κοπές πεσμένων δέντρων στη Λαμία, τις Μεξιάτες, το ΣΣ Λιανοκλαδίου, την Πελασγία και στη δυτική Φθιώτιδα.

Οι πινακίδες σήμανσης στα έργα της οδού Στυλίδος «πετούσαν» από τον δυνατό άνεμο, ενώ ένα δέντρο έπεσε στη Λαμία κοντά στο Χαλκιοπούλειο.

Στην Υπάτη ο αέρας ξήλωσε σκεπές και έριξε δέντρα.

Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο στην περιοχή.

Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην πόλη της Λάρισας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πτώσεις δέντρων και να δημιουργηθούν προβλήματα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ένα δέντρο που βρίσκεται στην αυλή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας έπεσε πάνω σε ένα αυτοκίνητο προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να απομακρύνει το πεσμένο δέντρο.

Η Yπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων έχει  επέμβει σε διάφορα σημεία της πόλης καθώς έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 15 πτώσεις δένδρων.

Λύθηκαν οι κάβοι τριών πλοίων

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να δέσει το πλοίο «Παναγιά Αγιάσου» που παρασύρθηκε το πρωί της Πέμπτης από τους ισχυρούς ανέμους και πλέοντας ακυβέρνητο έφτασε μέχρι το Φαληρικό Δέλτα.

Το πλοίο δέθηκε από τα ρυμουλκά «Παντοκράτωρ» και «Αγωνιστής».

Στο πλοίο έχουν καταφέρει να επιβιβαστούν κάποια άτομα από τα ρυμουλκά, ενώ γίνονται προσπάθειες να δοθεί ρεύμα στο πλοίο προκειμένου να μπορέσει να σηκωθεί η άγκυρα του που εμποδίζει αυτή τη στιγμή τη ρυμούλκηση.

Στο σημείο του συμβάντος μετέβη το πρωί με ρυμουλκό και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτιος Ράπτης.

Λόγω των ισχυρών ανέμων έσπασαν επίσης οι κάβοι στα επιβατηγά οχηματαγωγά «Πηνελόπη Α» και «Μυτιλήνη» που βρίσκονται παροπλισμένα στο λιμάνι της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα τα δύο πλοία να παρασυρθούν σε κοντινή απόσταση από το σημείο πρόσδεσης και να συγκρατούνται αυτή τη στιγμή μόνο από τις άγκυρές τους.

Πηγή: reader.gr

Πηγές φωτογραφιών: onlarissa.gr, lamiareport.gr, argolikeseidiseis.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet