Οι θέσεις της ΚΕΔΕ επί του ν/σ του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών κατατέθηκαν στη Βουλή
Αυτοδιοίκηση

Οι θέσεις της ΚΕΔΕ επί του ν/σ του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών κατατέθηκαν στη Βουλή

Την πλήρη απόσυρση της παραγράφου 9, που αφορά τροποποιήσεις της του άρθρου 221 του Ν.4412/2016, περί συγκρότησης των επιτροπών για την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων έργων ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης των θέσεων της Ένωσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Ρυθμίσεις Θεμάτων Μεταφορών και άλλες διατάξεις».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γ. Πατούλης είναι αναγκαίο να αποσυρθεί εντελώς η επίμαχη διάταξη, προκειμένου να επαναδιατυπωθεί, συμπεριλαμβάνοντας τις προτάσεις της ΚΕΔΕ.

«Οι προτάσεις του Υπουργείου είναι μεν βελτιωτικές, αλλά δεν επιλύουν τα προβλήματα  που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν πραγματικά είναι στόχος της κυβέρνησης η υλοποίηση έργων σε τοπικό επίπεδο, είναι καθοριστικής σημασίας η τροποποίηση των επίμαχων άρθρων με βάση τις προτάσεις μας.

»Θέλουμε διαφάνεια στη διαδικασία εκτέλεσης των έργων, αλλά όχι εις βάρος της ταχύτητας και της ευελιξίας. Οι βελτιωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες έτσι ώστε να μην χάνεται πλέον ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σχετικά με τις διατάξεις των παρ. 7 και 8 του άρθρου 79 του ν/σ η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι αν και αποτελούν βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου, που διατυπώθηκαν μέσα από τη συνεργασία της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών, χρήζουν, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, περαιτέρω επεξεργασίας.

Πέραν των συγκεκριμένων διατάξεων επί του σχεδίου νόμου η ΚΕΔΕ εμμένει στις προτάσεις της περί γενικότερων τροποποιήσεων του Ν.4412/2016, όσον αφορά σε θέματα κυρίως ανάθεσης και υλοποίησης δημοτικών έργων, με δεδομένη την υποστελέχωση των δήμων και συγχρόνως την αναγκαιότητα άμεσης απορρόφησης κονδυλίων και υλοποίησης έργων αναγκαίων για τους πολίτες.

Επιπλέον λόγω περιορισμένου αριθμού τεχνικών υπαλλήλων στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού ζητεί να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη που ορίζει: ότι στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς ο διαχειριστής του έργου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών έργων, μελετών και λοιπών υπηρεσιών (που θα ορίζεται κάθε φορά από την Διευθύνουσα Υπηρεσία) να μην συμμετέχει στην επιτροπή διαγωνισμού της συγκεκριμένης σύμβασης.

Στον κατάλογο των αλλαγών που κατέθεσε μέσω του σχετικού υπομνήματος της ΚΕΔΕ ο κ. Γ. Πατούλης περιέχεται και αίτημα να απαλειφθεί η διάταξη της παρ.2 του άρθρου 81, με την οποία περιορίζονται τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατ΄ ανώτατο όριο στο 25% της συνολικής επιφάνειας.

Η διαμόρφωση των σχετικών θέσεων οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet