Βιβλίο του Π. Λινάρδου παρουσίασε ο Γ. Θεοδωρακόπουλος
Αθλητισμός

Βιβλίο του Π. Λινάρδου παρουσίασε ο Γ. Θεοδωρακόπουλος

Στον πρωτομάστορα του προσφυγικού αθλητισμού της Μικράς Ασίας, στον Δημητρό Δάλλα (1867-1929), είναι αφιερωμένο το 10ο βιβλίο του Πέτρου Λινάρδου που έγραψε στα 92 του χρόνια. Αυτό το βιβλίο είχε την τιμή να παρουσιάσει μαζί με άλλες σημαντικές προσωπικότητες, ο δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, δημοσιογράφος, πρόεδρος του ΠΣΑΤ και πρώην δήμαρχος  Πεύκης.

Η παρουσίαση έγινε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Νέας Σμύρνης, παρουσία του δημάρχου της πόλης Σταύρου Τζουλάκη, προσωπικοτήτων του αθλητισμού, διαπρεπών δημοσιογράφων και πολυάριθμου κοινού, με συντονιστή τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και αθλητικό ρεπόρτερ Ανδρέα Μπόμη.

Σε σχετική ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου σημειώνεται:

Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν φυσικό να γίνει στη Νέα Σμύρνη αφού ο Δάλλας είναι ταυτισμένος με την πόλη αφού ως πρόσφυγας όχι μόνο ίδρυσε, αλλά έβαλε και γερές βάσεις για τον ιστορικό Πανιώνιο.

Επίσης, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξάπλωση του αθλητισμού πανελληνίως αφού ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο στις Ελληνίδες να μπουν στα στάδια και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, ανεπισήμως το 1923, όταν ίδρυσε τμήμα γυναικών στον Πανιώνιο και επισήμως το 1928 με εισήγησή του στον ΣΕΓΑΣ. Ήταν, επίσης, ο δημιουργός του θεσμού των σχολικών αγώνων και εκ των εμπνευστών της διοργάνωσης των βαλκανικών αγώνων.

Το βιβλίο είναι 270 σελίδες και μέσα από το τη ζωή και τις δράσεις του Δημητρού Δάλλα καλύπτει την ιστορία του προσφυγικού αθλητισμού όπως αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία και όπως αναγεννήθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα, μετά το 1922. Ο Δάλλας, έχοντας και την ιδιότητα του δημοσιογράφου, έστελνε από τη Σμύρνη στις εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής ανταποκρίσεις για την αθλητική κίνηση της ευρύτερης περιοχής της Ιωνίας.

Χωρίς αμφιβολία είναι η πιο έγκυρη, αλλά και η πιο αναλυτική παρουσίαση που έχει γίνει έως τώρα στον προσφυγικό αθλητισμό και ο συγγραφέας, καταξιωμένος δημοσιογράφος και επί 16 έτη (1976-1992) πρόεδρος των Ελλήνων Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ), δούλεψε επί χρόνια για να το ολοκληρώσει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet