«Ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης»
Αυτοδιοίκηση

«Ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης»

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισαν οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός αντίστοιχα, το κοινό συνέδριο των δύο Ενώσεων που διοργανώνεται για πρώτη φορά, στις 18 και 19 Απριλίου 2018 στην Αθήνα.

Όπως επισήμαναν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού, «οι δύο Βαθμοί της Αυτοδιοίκησης συγκροτούν ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο με στόχο ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που θα βασίζεται στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση».

Διεκδικούμε ουσιαστική μεταρρύθμιση με βάση τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ άλλοι προωθούν την απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης. Πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι να γίνει μία ουσιαστική μεταρρύθμιση ώστε να μπορούν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν για αυτά που τις αφορούν. Αν θέλει η χώρα να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης απαιτείται απλή λογική και όχι απλή αναλογική όπως προωθεί η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών».

Η απλή αναλογική θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία τόνισε ο κ. Γ. Πατούλης. Επικαλούμενος το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων, ανέφερε ότι «αν εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής, ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός χάνει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων με συνέπεια η συνεργασία με άλλους συνδυασμούς να δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων».

«Στο όνομα της δημοκρατίας δεν θα επιτρέψουμε να ενισχυθεί ο συγκεντρωτισμός του κράτους, το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως δούρειο ίππο το εν λόγω σύστημα προκειμένου να δικαιολογήσει πολιτικές επιλογές όπως είναι ο εκτελεστικός γραμματέας» σημείωσε.

Εδώ και έναν χρόνο για νομοσχέδιο ακούμε και νομοσχέδιο δεν βλέπουμε

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε στο γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει κανένα πολιτικό κείμενο ή σχέδιο που να παρουσιάζει με συγκεκριμένα άρθρα και διατάξεις τις θέσεις της κυβέρνησης για τη Μεταρρύθμιση και την Αποκέντρωση Πόρων και Αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα σημείωσε:

«Εδώ και έναν χρόνο για νομοσχέδιο ακούμε και νομοσχέδιο δεν βλέπουμε» τόνισε και διαμήνυσε ότι «η Αυτοδιοίκηση δεν θα δεχθεί να έρθει το νομοσχέδιο κατευθείαν στη Βουλή και να μην υπάρξει επαρκής χρόνος για διαβούλευση.

»Στο κοινό μας συνέδριο με την ΕΝΠΕ, καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, να μας παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση και να δεσμευθεί ενώπιον όλων των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για δίμηνη διαβούλευση πριν τη κατάθεσή του στη Βουλή.

»Δεν νοείται διαβούλευση αν δεν έχουμε στα χέρια μας ένα επίσημο σχέδιο νόμου το οποίο θα γίνει αντικείμενο διαλόγου στα Δημοτικά μας Συμβούλια, στα Διοικητικά Συμβούλια των ΠΕΔ και των Περιφερειών, αλλά και στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

»Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας όσοι επιλέγουν την τακτική των διαρροών, προφανώς για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για καθυστερήσεις και δεν μπορεί να εξαρτά το μέλλον της από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Προσδιορίζοντας την ουσία της μεταρρύθμισης, εστίασε στην αποκέντρωση, στη δυνατότητα δηλαδή να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για αυτά που τις αφορούν, και όχι το κεντρικό κράτος. Ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει και στην Ελλάδα πράξη η έννοια της μητροπολιτικότητας προκειμένου να δοθούν στις τοπικές αρχές τα απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και για τη δρομολόγηση πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο.

Κ. Αγοραστός: Η Ελλάδα μια από τις πιο συγκεντρωτικές χώρες στον κόσμο

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ από την πλευρά του υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Πιστεύουμε ότι έκλεισε ο κύκλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρέπει να πάμε σε Περιφερειακή και Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση για να μπορεί κάθε πολίτης να αποφασίζει για τις τοπικές υποθέσεις.

»Ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής ότι κακώς κάποιοι επιχειρούν να συνδέσουν το συνέδριο αυτό με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

»Η Ελλάδα, σύμφωνα και με Έκθεση του ΟΟΣΑ τον Δεκέμβριο του 2016, παραμένει και μετά το Πρόγραμμα “Καλλικράτης” μια από τις πιο συγκεντρωτικές, από διοικητικής απόψεως, χώρες στον κόσμο, μαζί με τη Χιλή, την Τουρκία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία».

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση, για πρώτη φορά του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ την προσεχή Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, αλλά και της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ την Τρίτη 17 Απριλίου στην Αθήνα, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Γ. Παπαναστασίου και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ Δ. Μαραβέλιας.

Γενική Συνέλευση και Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αύριο Τρίτη 17 Απριλίου στο ξενοδοχείο Κάραβελ

Ενόψει του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ στις 18 και 19 Απριλίου θα προηγηθεί αύριο Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet