Από αλλού παίρνουν κι… αλλού τα δίνουν
Αυτοδιοίκηση

Από αλλού παίρνουν κι… αλλού τα δίνουν

Αντιφατικές πρακτικές ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστήριξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κατά τη συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου 2014. Όπως τονίστηκε, το εν λόγω υπουργείο αφενός, προωθεί νέα μείωση της τακτικής επιχορήγησης των ΟΤΑ κατά 94 εκατ. ευρώ, αφετέρου, με υπουργικές αποφάσεις, μοιράζει επιλεκτικά, εκτός οποιασδήποτε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας, έκτακτες επιχορηγήσεις προς διάφορους Δήμους.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί ήδη από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης -εκκρεμεί η υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών- προχωρούν σε μείωση των προβλεπόμενων από τον προϋπολογισμό 2014 Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για το 2014 κατά 94 εκατ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι το ποσό αυτό προοριζόταν για τη μισθοδοσία των 5.500 Δημοτικών Αστυνομικών και Σχολικών Φυλάκων, που είναι σε διαθεσιμότητα και που δεν ανήκουν πλέον στο δυναμικό των Δήμων, αλλά και μελλοντικών «διαθέσιμων» στους Δήμους.

Θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι οι Δήμοι της χώρας, εκτός του γεγονότος ότι έχουν στερηθεί τις πολύ χρήσιμες για τη λειτουργία των πόλεων υπηρεσίες αυτών των δύο κατηγοριών εργαζομένων, με την αιφνίδια θέση τους σε διαθεσιμότητα, πληρώνουν από τις αρχές του έτους και μέχρι 31 Μαΐου, το κόστος μισθοδοσίας τους στο πλαίσιο του προγράμματος της κινητικότητας. Επιπλέον, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες εσόδων για τους ίδιους τους Δήμους (μόνο στον Δήμο Αθηναίων η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει στοιχίσει 16 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι). Έσοδα που όχι μόνο κάλυπταν τις ανάγκες λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά συνέβαλαν και στα συνολικότερα έσοδα των Δήμων.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, διαπιστώνεται από το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ότι υπογράφονται επιχορηγήσεις προς διάφορους Δήμους της χώρας, κατά παράβαση κάθε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας. Το πρόβλημα, όπως αναφέρεται σχετικά, γίνεται ακόμη πιο σοβαρό αφού σε αυτό το παιχνίδι μπήκε τελευταία και το υπουργείο Οικονομικών. “Δηλαδή από τη μία πλευρά περικόπτουν κρίσιμες και χρήσιμες κοινωνικές δαπάνες από την άλλη σπαταλούν πολύτιμους δημόσιους πόρους, εφαρμόζοντας καταδικασμένες πολιτικές πρακτικές άλλων εποχών”, καταγγέλλει το κεντρικό όργανο των Δήμων.

Στο πλαίσιο όλων αυτών, η ΚΕΔΕ καταδικάζει απερίφραστα και ομόφωνα αυτές τις πρακτικές και ζητά άμεσα τη διακοπή και την ανάκληση όλων αυτών των αδικαιολόγητων επιχορηγήσεων. Όπως υποστηρίζει, η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από πραγματική ενίσχυση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να στηρίξει έμπρακτα και καθημερινά τις ανάγκες της.

Και η σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ καταλήγει: “Αν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτές τις νέες περικοπές, εκτός του ότι θα τιναχθούν στον αέρα οι ήδη ασφυκτικοί προϋπολογισμοί των Δήμων της χώρας, πολλοί από αυτούς θα οδηγηθούν στη μέγγενη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet