Αργ. Ντινόπουλος: “Εξασφαλισμένη η εργασιακή ειρήνη στην Αυτοδιοίκηση”
Αυτοδιοίκηση

Αργ. Ντινόπουλος: “Εξασφαλισμένη η εργασιακή ειρήνη στην Αυτοδιοίκηση”

Για εξασφάλιση εργασιακής ειρήνης στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). «Οι εργαζόμενοι ξέρουν τώρα ότι δεν κινδυνεύουν με απόλυση. Άρα οι δήθεν απολύσεις δεν μπορούν να χρησιμεύουν, πλέον, ως άλλοθι για να αρνούνται κάποιοι είτε την απογραφή (αυτοί είναι πλέον πολύ λίγοι), είτε την αξιολόγηση», ανέφερε σχετικά ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για κάθε θέση εργασίας που χάνεται στον δημόσιο τομέα, χάνονται και αντίστοιχες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα», αφήνοντας να διαφανεί ότι είναι αντίθετος στις απολύσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «όταν αυτές δεν προβλέπονται από το μνημόνιο». Διευκρίνισε παντως ότι «βεβαίως και η χώρα πρέπει να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Και η πολιτική τής κυβέρνησης είναι ενιαία».

Ο κ. Αργ. Ντινόπουλος έκανε αναφορά και στην επικείμενη ανάληψη καθηκόντων από τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους, επαναλαμβάνοντας ότι «η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όλους, σε όποια πολιτική παράταξη και αν ανήκουν».

Ακολουθούν τα σχετικά αποσπάσματα της συνέντευξης:

Κύριε υπουργέ την εβδομάδα που έρχεται ορκίζονται οι νέοι δήμαρχοι και οι νέοι περιφερειάρχες. Ποιο είναι το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών προς τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης;

Το ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όλους, σε όποια πολιτική παράταξη και αν ανήκουν, το θεωρώ αυτονόητο. Το είπα από την πρώτη ημέρα. Σεβόμενοι, βέβαια, τη νομιμότητα και τους θεσμούς. Και μακριά από μικροκομματικά παιγνίδια. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, μαζί τους να ενισχύσουμε το κοινωνικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης. Δείγμα γραφής τής πολιτικής μας η επίλυση του θέματος των βρεφονηπιακών σταθμών. Αλλά ασφαλώς αυτό δεν αρκεί. Ο αγώνας θα είναι συνεχής. Χρειάζεται, βεβαίως και από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπευθυνότητα.

Πού αναφέρεστε;

Υπάρχουν περιπτώσεις μη συνετής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Το λέω κάπως κομψά. Μόνον για την ώρα, όμως! Περιορίζομαι να αναφερθώ στο θέμα της Μυκόνου, που νοίκιαζαν μια παραλία σε ιδιώτη (όπου έγινε το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 10χρονου) για 1.500 ευρώ τη σεζόν! Η υπόθεση -και άλλες παρόμοιες- θα ερευνηθούν σε βάθος. Ο τουρισμός είναι, βεβαίως, υπόθεση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αλλά όχι και να έχουμε τους επικυρίαρχους των παραλιών (για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Και εδώ υπάρχουν, πράγματι, ευθύνες των δήμων.

Ως βουλευτής είχατε ταχθεί από την αρχή εναντίον των απολύσεων. Και γι΄ αυτό και δεχθήκατε κριτική και από κάποιους από τον πολιτικό σας χώρο. Θα γίνουν απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Εκλέχτηκα βουλευτής το 2007, όταν δηλαδή η κρίση ξεκινούσε. Δεν κουβαλάω, λοιπόν, αμαρτίες του πελατειακού πολιτικού συστήματος και των διορισμών στο Δημόσιο. Αλλά όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να θέλω να γίνουν απολύσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν αυτές δεν προβλέπονται από το μνημόνιο. Σε μια χώρα με 1,5 εκατομμύριο ανέργους κάθε θέση εργασίας είναι πολύτιμη. Άλλωστε για κάθε θέση εργασίας που χάνεται στον δημόσιο τομέα, χάνονται και αντίστοιχες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως και η χώρα πρέπει να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Και η πολιτική τής κυβέρνησης είναι ενιαία. Δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» υπουργοί. Αλλά την κοινωνική ευαισθησία δεν θα την αφήσουμε προνόμιο της Αριστεράς.

Τι εννοείτε;

Ότι απέναντι στη δημαγωγία της Αριστεράς και κάποιων ακραίων συνδικαλιστικών κύκλων απαντάμε με έργα. Εξασφαλίζουμε την εργασιακή ειρήνη στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι ξέρουν τώρα ότι δεν κινδυνεύουν με απόλυση. Άρα οι δήθεν απολύσεις δεν μπορούν να χρησιμεύουν, πλέον, ως άλλοθι για να αρνούνται κάποιοι είτε την απογραφή (αυτοί είναι πλέον πολύ λίγοι) είτε την αξιολόγηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet