Γ. Πατούλης: Διεκδικεί τη δόξα του βαρόνου Μινχάουζεν ο κ. Σκουρλέτης
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Διεκδικεί τη δόξα του βαρόνου Μινχάουζεν ο κ. Σκουρλέτης

Με μία αιχμηρότατη ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, απαντά στα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε κομματική συγκέντρωση στο δημαρχείο της πόλης.

Στη σχετική ανακοίνωση απαντώνται ένα προς ένα τα 10 σημεία στα οποία, σύμφωνα με τον κ. Γ. Πατούλη, ο υπουργός είπε ψέματα, ενώ ο κ. Σκουρλέτης καλείται, για ακόμη μία φορά, να προσέλθει στον τραπέζι του διαλόγου με τους αιρετούς.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Υπηρετώντας με συνέπεια την πολιτική των «δημοκρατικών» μονολόγων, που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος της δημοκρατικής αριστεράς, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης επέλεξε αυτή τη φορά τον Δήμο Αμαρουσίου για να συνεχίσει την εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες στο δημαρχείο Αμαρουσίου, είπε τόσα ψέματα, που διεκδικεί τη δόξα του βαρόνου Μινχάουζεν.

Διάλεξε τον λάθος Δήμο και το λάθος παράδειγμα αιρετού δημάρχου

Επέλεξε τον Δήμο Αμαρουσίου γα να αναφερθεί στην ανάγκη καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως σύστημα ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων των Δήμων και της θέσπισης ορίου στις θητείες των δημάρχων, ξεχνώντας

αφενός ότι μιλά σε μια πόλη όπου η τοπική κοινωνία της εξέλεξε τρεις συνεχείς φορές το ίδιο πρόσωπο για δήμαρχο, τον Γιώργο Πατούλη, πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

αφετέρου, ότι τον  εξέλεξε τις δύο τελευταίες φορές από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 56% και 58% αντίστοιχα.

Ο κ. Σκουρλέτης λέει συνειδητά ψέματα

Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνον η ασθενής μνήμη του κ. υπουργού. Πρόβλημα είναι η συνειδητή προσπάθειά του να παραποιήσει την αλήθεια και να πει μια σειρά από ψέματα για να δικαιολογήσει την προκλητική και αντιδημοκρατική του συμπεριφορά απέναντι στους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού όλο αυτό το διάστημα. Προσπαθεί με ειρωνείες και ψέματα να κρύψει την έλλειψη από πλευράς του ολοκληρωμένου σχεδίου και θέσεων για την αλλαγή του «Καλλικράτη» και τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης. 

Τα 10 ψέματα Σκουρλέτη στο Μαρούσι

1ο ψέμα: είπε ο κ. Σκουρλέτης ότι η Αριστερά αναγνώριζε πάντα τον χώρο της Αυτοδιοίκησης

Ποια είναι η αλήθεια: η αναγνώριση του «αριστερού» κ. Σκουρλέτη στους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και τον θεσμό περιλαμβάνει και τους χαρακτηρισμούς «βλαχοδήμαρχοι», «πασάδες στα Γιάννινα» και «αφελείς», που με τόση ευκολία ξεστόμισαν ο ίδιος κι άλλα μεγάλα στελέχη του κόμματος του; Θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. υπουργός ;

2ο ψέμα: είπε ο κ. Σκουρλέτης ότι η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της Γ. Πατούλης λειτουργούν ως ενεργούμενα της Νέας Δημοκρατίας

Ποια είναι η αλήθεια: η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της Γ. Πατούλης τα δύο τελευταία χρόνια είχαν υποδειγματική και ειλικρινή συνεργασία με τους προκατόχους του κ. Σκουρλέτη , τους κ.κ. Βούτση και Κουρουπλή. Ο διάλογος ήταν συνεχής και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα των απόψεων αμοιβαίος. Η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λειτουργήσουν υπερκομματικά. Ο κ. Σκουρλετης είναι αυτός που δεν μπορεί να βγάλει τη «ροζουλί» κομματική του φανέλα και να λειτουργήσει ως υπουργός όλης της Αυτοδιοίκησης. Μην προσπαθεί να  κατηγορήσει γι αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση τον Γ. Πατούλη, ιδιαίτερα όταν «και οι πέτρες γνωρίζουν» ότι την πιο σκληρή αντιπολίτευση στον κ. Τσίπρα και την πολιτική της κυβέρνησης  την ασκεί ο ίδιος. Η στάση του ως υπουργού Περιβάλλοντος στο ζήτημα της επένδυσης στη Χαλκιδική, στη ΔΕΗ, στην επένδυση του Ελληνικού και η αποπομπή του από τη θέση αυτή, το αποδεικνύουν. Γι’ αυτό εύλογα αναρωτιόμαστε, ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο του κ. Σκουρλέτη; Να φέρει την Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της απέναντι στην κυβέρνηση για να της προκαλέσει τη φθορά που δεν κατάφερε ο ίδιος να προκαλέσει;

3ο ψέμα: είπε ο κ. Σκουρλέτης ότι η ΚΕΔΕ αποχώρησε στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης του έργου της επιτροπής για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη»

Ποια είναι η αλήθεια: Η ΚΕΔΕ συμμετείχε από την αρχή στον διάλογο για την αλλαγή του «Καλλικράτη» και τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις όσον αφορά στο περιεχόμενό της. Αποχώρησε από τον διάλογο όταν διαπίστωσε ότι ο διάλογος αυτός είναι προσχηματικός. Αν και είχαν περάσει πάνω από οκτώ μήνες, στην επιτροπή ο κ. Σκουρλέτης δεν παρουσίασε ούτε μια επίσημη θέση, «κρυπτόμενος» πίσω από απόψεις υπηρεσιακών παραγόντων. Κάτω από την πίεση της αποχώρησης της ΚΕΔΕ, αναγκάστηκε να παρουσιάσει το πόρισμα μιας επιτροπής του υπουργείου του, το οποίο ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν τον δεσμεύει. Από τότε, δεν έχει συζητήσει με την ΚΕΔΕ, αν και έχει προσκληθεί επανειλημμένα σε διάλογο κι επιλέγει να δημοσιοποιεί τις απόψεις του μέσω διαρροών ή συνεντεύξεων στον έντυπο κι ηλεκτρονικό Τύπο.

4ο ψέμα: αναφέρθηκε ο κ. Σκουρλέτης στο ζήτημα της θέσπισης ορίου  στη θητεία των δημάρχων, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ επειδή διαφώνησε με τη θέση αυτή

Ποια είναι η αλήθεια: η ΚΕΔΕ και ο Γ. Πατούλης δεν διαφωνούν με τη θέσπιση ορίου, αρκεί το όριο αυτό να ισχύει για όλο το πολιτικό προσωπικό (βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς) κι όχι μόνον για τους δημάρχους. Αν θέλει ο κ. Σκουρλέτης να βάλει όριο, να ξεκινήσει πρώτα από τους βουλευτές και μετά να ασχοληθεί και με τους δημάρχους.

5ο ψέμα: είπε ο κ. Σκουρλέτης ότι η ΚΕΔΕ διαφώνησε στο να δοθούν 20 εκατ. ευρώ στους νησιωτικούς Δήμους

Ποια είναι η αλήθεια: Η ΚΕΔΕ ποτέ δεν διαφώνησε με την οικονομική ενίσχυση των νησιωτικών και μικρών ορεινών Δήμων. Διαφώνησε με την τακτική Σκουρλέτη να μοιράζει τα χρήματα που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι Δήμοι ως «αντίδωρα» για ν’ αποσπάσει την αποδοχή τους στους σχεδιασμούς που προωθεί. Η ΚΕΔΕ εδώ και μήνες έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης και τεχνοκρατικής υποστήριξης των μικρών Δήμων. Ο κ. Σκουρλέτης δεν νοιάζεται για τα οικονομικά των Δήμων. Αν νοιαζόταν, δεν θα μειωνόταν κατά 214 εκατ. ευρώ το 2017 η οικονομική επιχορήγηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

6ο ψέμα: είπε ο κ. Σκουρλέτης ότι η ΚΕΔΕ προσέφυγε στο ΣτΕ για το πάρκο Τρίτση επειδή δεν ρωτήθηκε για τη ρύθμιση που προώθησε το υπουργείο του

Ποια είναι η αλήθεια: Η ΚΕΔΕ πράγματι διαφωνεί με την απόφαση Σκουρλέτη να χρηματοδοτηθεί η συντήρηση του πάρκου Τρίτση από τα χρήματα των ΚΑΠ των Δήμων της Αττικής. Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες των Δήμων κι όχι τη συντήρηση των πράσινων χώρων της Αττικής. Αν θέλει πραγματικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να συντηρηθούν όλοι οι πράσινοι χώροι της Αττικής, κι όχι μόνον το πάρκο Τρίτση, ας αξιοποιήσει τους πόρους του Πράσινου Ταμείου. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες και πρέπει να αξιοποιούνται όχι για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, αλλά για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου των πόλεων μας.

7ο ψέμα: είπε ο κ. Σκουρλέτης ότι η ΚΕΔΕ διαφώνησε με τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους της καθαριότητας

Ποια είναι η αλήθεια: Η ΚΕΔΕ καταλογίζει  προχειρότητα στον χειρισμό του ζητήματος. Η  εμμονή της ηγεσίας του υπ. Εσωτερικών  να μην διαβουλεύεται με την Αυτοδιοίκηση έχει φέρει την κατάσταση σε αδιέξοδο. Με δεδομένο ότι έχει αναγνωριστεί η αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης που σχετίζεται με την ανανέωση των συμβάσεων, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ξεκάθαρη και νομοτεχνικά άρτια λύση στο θέμα και να πάψει «να καταστρατηγεί τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων». Πρέπει επίσης να ρυθμιστούν άμεσα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, αλλά και τη διασφάλιση της νομιμότητας στη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων τους.

8ο ψέμα: είπε ο κ. Σκουρλέτης ότι έχει δει πάνω από 60 δημάρχους, οι οποίοι δεν είναι συντεταγμένοι με τη γραμμή της ΚΕΔΕ όσον αφορά στο ζήτημα της απλής αναλογικής

Ποια είναι η αλήθεια: Οι δήμαρχοι που συμφωνούν με τον κ. υπουργό δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάκτυλα του ενός χεριού. Ακόμη και δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζουν δημόσια τις αντιρρήσεις τους με τη θέσπιση της απλής αναλογικής και τα προβλήματα που θα προκαλέσει στη λειτουργία, την «κυβερνησιμότητα» των Δήμων. Αν υπάρχουν 60 δήμαρχοι που διαφωνούν με την ΚΕΔΕ, προκαλούμε τον κ. υπουργό να τους ονοματίσει. Αλλιώς θα πιστέψουμε ότι ανήκει στην κατηγορία αυτών των γραφικών πολιτικών που ισχυρίζονται ότι συναντούν στον δρόμο πολίτες πρόθυμους είτε να δώσουν τις συντάξεις τους στο κράτος , είτε να πληρώσουν ακόμη μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές.

9ο ψέμα: είπε ο κ. Σκουρλέτης ότι οργάνωσε η ΚΕΔΕ έκτακτη γενική συνέλευση στο «Τιτάνια», για να συγκεντρωθούν γαλάζιοι δήμαρχοι με σκοπό να καταγγείλουν την κυβέρνηση

Ποια είναι η αλήθεια: Η ΚΕΔΕ πράγματι διοργάνωσε στις αρχές Απριλίου έκτακτη γενική συνέλευση, για να εκφράσει την αποφασιστικότητά της να διεξαχθεί ουσιαστικός κι όχι προσχηματικός διάλογος, με στόχο την μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση. Δεκάδες δήμαρχοι, από όλους τους πολιτικούς χώρους, που συμμετείχαν στη συνέλευση, αποφάσισαν να επισκεφθούν τον υπουργό και να του ζητήσουν, όπως έχουν δημοκρατικό δικαίωμα, να κάνει διάλογο. Ο υπουργός, με πρόφαση την ύπαρξη κινητών στη συνάντηση, αποφάσισε να «δραπετεύσει» από την αίθουσα. Είναι πρωτοφανές στην εποχή του διαδικτύου και των social media, υπουργός ν’ αποφεύγει τη συζήτηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, υπό το φόβο να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής. Προφανώς ο υπουργός ζει ακόμη σε μια άλλη εποχή, στην οποία η πληροφόρηση και το περιεχόμενό της δεν καθορίζεται ελεύθερα. 

10ο ψέμα: είπε ο κ. Σκουρλέτης ότι στην Αυτοδιοίκηση λειτουργούν μαγαζάκια

Ποια είναι η αλήθεια:  Προφανώς ο κ. υπουργός έχει «μπερδέψει» τη λειτουργία των Δήμων, που λειτουργούν σε συνθήκες διαφάνειας και διαρκούς ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, με τη λειτουργία κάποιων ΜΚΟ που ανήκουν σε στελέχη του κόμματός του. Κομματικά στελέχη που «ροκανίζουν», σε συνθήκες αδιαφάνειας, σύμφωνα με καταγγελίες βουλευτών του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, τα κονδύλια για τους πρόσφυγες. Μην μας κουνάει το δάκτυλο ο κ. Σκουρλέτης κι ας αναζητήσει στην αυλή του κόμματός του, κι όχι στους Δήμους μας , τα παραμάγαζα της πολιτικής. Μαθήματα εντιμότητας και χρηστής διαχείρισης από τον «βαρόνο της Εκάλης» η Αυτοδιοίκηση δεν δέχεται.

Ο κ. Σκουρλέτης οφείλει να δείξει επιτέλους υπευθυνότητα κι αυτοσυγκράτηση.

Ας αφήσει επιτέλους τα ψέματα. Να πάψει να συκοφαντεί σε κάθε ομιλία και κάθε του συνέντευξη την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρο της.

Εμείς περιμένουμε να μας προσκαλέσει κι αύριο κιόλας στο υπουργείο του, για να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης, με «ανοικτά χαρτιά», για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του «Καλλικράτη».

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet