Γ. Πατούλης: Εκτίθενται όσοι στηρίζουν το «κρυφτούλι» της κυβέρνησης κ. Ιωακειμίδη
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Εκτίθενται όσοι στηρίζουν το «κρυφτούλι» της κυβέρνησης κ. Ιωακειμίδη

«Τώρα είναι η ώρα η Αυτοδιοίκηση ενωμένη να διεκδικήσει μια πραγματική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, προς όφελος των πολιτών» τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, απαντώντας σε δηλώσεις του προέδρου της ΠΕΔΑ, Γιώργου Ιωακειμίδη, με βάση τις οποίες «εκθέτει την Αυτοδιοίκηση» το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ όρισε ημερομηνία για τη διεξαγωγή κοινού συνεδρίου με την ΕΝΠΕ (στις 18 και 19 Απριλίου 2018), ενώ δεν έχει στα χέρια της το νομοσχέδιο για την αλλαγή του «Καλλικράτη».

«Εκτίθενται στους χιλιάδες αιρετούς του θεσμού μας, όσοι επιμένουν να στηρίζουν το “κρυφτούλι” της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας με δημόσιες αναφορές τους ότι είναι αχρείαστο στη σημερινή συγκυρία ένα κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ», απαντά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Γ. Πατούλη:

Η ΚΕΔΕ εδώ και δύο χρόνια συμμετέχει με θέσεις και προτάσεις στον δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του «Καλλικράτη». Διεκδικούμε μια μεγάλη και ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, με άξονες την αποκέντρωση και τη μεταβίβαση πόρων, αρμοδιοτήτων και ευθυνών από το κεντρικό κράτος, προς την Αυτοδιοίκηση.

Διεκδικούμε ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης, στο οποίο οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τον πρώτο ρόλο.

Σε αυτή τη διεκδίκηση δυστυχώς υπάρχουν στελέχη από τον χώρο μας που επιλέγουν να υπηρετήσουν με τη στάση τους τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Κι όχι τον θεσμό που υπηρετούν.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Ιωακειμίδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Νίκαιας – Ρέντη, ο οποίος εδώ και μέρες κατηγορεί την ΚΕΔΕ γιατί αποφάσισε να μην περιμένει τον υπουργό.

Ο κ. Ιωακειμίδης έχει κάνει τέσσερα σοβαρά λάθη, για τα οποία θα λογοδοτήσει στους αιρετούς.

Λάθος πρώτο: Κατηγορεί την ΚΕΔΕ γιατί δεν έχει λέει καταθέσει πρόταση νομοσχεδίου για την αλλαγή του «Καλλικράτη». Μα είναι προφανές ότι δεν είναι η ΚΕΔΕ που διαμορφώνει τα νομοσχέδια. Αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης και της νομοθετικής εξουσίας. Η ΚΕΔΕ έχει υποχρέωση από τη στιγμή που θα μας τεθεί υπόψη το νομοσχέδιο, το οποίο περιμένουμε δύο χρόνια, να παρουσιάσει τις απόψεις της πάνω σε αυτό.

Λάθος δεύτερο: Ισχυρίζεται ότι δεν έχει γίνει κουβέντα για το πως θέλουμε την Αυτοδιοίκηση, και με ευθύνη της ΚΕΔΕ. Κι αυτό είναι  ψέμα. Η ΚΕΔΕ έχει πει ξεκάθαρα ποια είναι η θέση της για το νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης. Συμμετείχε από την αρχή στον εθνικό διάλογο και στις επιτροπές που δημιούργησε το υπουργείο Εσωτερικών. Διαμόρφωσε ολοκληρωμένες θέσεις στο ειδικό θεματικό συνέδριο του Βόλου, τον Οκτώβριο του 2016, οι οποίες επικυρώθηκαν στα δύο τακτικά μας συνέδρια, της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 2016 και των Ιωαννίνων τον Δεκέμβριο του 2017. Και στα τρία αυτά συνέδρια ο κ. Ιωακειμίδης συμμετείχε. Δεν αντιλήφθηκε ποιες αποφάσεις πήραμε; Πού βρισκόταν όταν εμείς συζητούσαμε γι΄ αυτό το σημαντικό ζήτημα;

Λάθος τρίτο: Κατηγορεί την ΚΕΔΕ ότι αποχώρησε από τον διάλογο με το υπουργείο. Κι αυτό είναι ψέμα. Εμείς συμμετείχαμε διαρκώς στον διάλογο και στις επιτροπές που λειτούργησαν. Εκεί καταθέσαμε τις απόψεις μας. Αλλά το υπουργείο Εσωτερικών δεν τις έλαβε ποτέ σοβαρά υπόψη. Γι΄ αυτό αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τις επιτροπές αυτές τον Φεβρουάριο του 2017, αφού διαπιστώσαμε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να παρουσιάσει τις δικές της θέσεις για τη μεταρρύθμιση. Παρουσίασε κάποια κείμενα που δεν απηχούσαν τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αλλά των υπηρεσιακών παραγόντων του. Ουσιαστικά, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν προχώρησε από τότε ο διάλογος.

Λάθος τέταρτο: Ισχυρίζεται ότι είναι λάθος της ΚΕΔΕ να ορίσει ημερομηνίες συνεδρίων χωρίς νομοσχέδιο στα χέρια της, κι αυτό λέει μας εκθέτει. Προφανώς δεν καταλαβαίνει ότι αυτός που εκτέθηκε είναι ο υπουργός, ο οποίος ενώ παίζει εδώ και έναν χρόνο «κρυφτούλι» με την Αυτοδιοίκηση, αναγκάστηκε μόλις ανακοινώσαμε το συνέδριο με την ΕΝΠΕ να παρουσιάσει σε συνεντεύξεις του το περιεχόμενο των αλλαγών που προωθεί. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι μόνο λάθος δεν ήταν η πρωτοβουλία αυτή που πήραμε ως ΚΕΔΕ, μαζί με την ΕΝΠΕ.

Το πραγματικό όμως πρόβλημα για τον συνάδελφο μου δήμαρχο Νίκαιας – Ρέντη, είναι ότι οι ανακοινώσεις του υπουργού είναι αυτές που τον έχουν «στριμώξει»;

  • Τώρα αντιλαμβάνεται ο κ. Ιωακειμίδης ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν έχει σκοπό να δώσει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να γίνει πραγματική διαβούλευση στο νομοσχέδιο.
  • Τώρα αντιλαμβάνεται ο κ. Ιωακειμίδης ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν έχει σκοπό να φέρει ένα νομοσχέδιο που θα είναι πραγματική μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση, αλλά ένα νομοσχέδιο που απλά θα αλλάζει το εκλογικό σύστημα.
  • Τώρα αντιλαμβάνεται ο κ. Ιωακειμίδης ότι ζητώντας να αναβληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ και το συνέδριο με την ΕΝΠΕ, ουσιαστικά εξυπηρετούσε τον πολιτικό σχεδιασμό του υπουργείου κι όχι τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών μας κοινωνιών.
  • Τώρα αντιλαμβάνεται ο κ. Ιωακειμίδης πόσο έκθετος είναι στα μάτια των χιλιάδων αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Όσο και να προσπαθήσει να ρίξει ευθύνες στην ΚΕΔΕ για τα σημερινά αδιέξοδα  που έχουν δημιουργηθεί στο εγχείρημα της μεταρρύθμισης του κράτους, το μόνο που στο τέλος θα καταφέρει είναι να εκτεθεί ακόμη περισσότερο. 

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, δεν έχουν θέση στον χώρο μας οι Δούρειοι Ίπποι.

Τώρα είναι η ώρα η Αυτοδιοίκηση ενωμένη να διεκδικήσει μια πραγματική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, προς όφελος των πολιτών.

Εκτίθενται στους χιλιάδες αιρετούς του θεσμού μας, όσοι επιμένουν να στηρίζουν το «κρυφτούλι» της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας με δημόσιες αναφορές τους ότι είναι αχρείαστο στη σημερινή συγκυρία ένα κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet