Γ. Πατούλης: Η ΚΕΔΕ θα συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο Σύνταγμα
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η ΚΕΔΕ θα συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο Σύνταγμα

Την πεποίθηση ότι στο νέο Σύνταγμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλάβει νέες αρμοδιότητες  και να έχει τους δικούς της αυτοτελείς πόρους που θα κατοχυρώνουν την οικονομική και λειτουργική της αυτονομία διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ανοίγοντας τις εργασίες του ειδικού θεματικού συνεδρίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη (Ξενοδοχείο Porto Palace) από  την Ένωση και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο Συνέδριο παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ν. Παρασκευόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς εξελίσσεται η αναθεωρητική διαδικασία.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου τοποθετήθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένη, Λ. Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης της ΚΕΔΕ, Γ. Καμίνης, εκπρόσωποι κομμάτων, η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Κ. Μαραγκού, οι αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ, Δ. Καφαντάρης και Ι. Καραγιάννης.

«Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα λιτό, αλλά ουσιαστικό»

Ο κ. Πατούλης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει καταθέσει τις θέσεις της, όπως έχουν διαμορφωθεί στα ειδικά θεματικά συνέδρια της, για το θέμα το οποίο προσεγγίζει με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Την επεξεργασία των προτάσεων θα έχει ως αντικείμενο η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης της ΚΕΔΕ της οποίας πρόεδρος έχει οριστεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, κατόπιν εισήγησης του κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι στόχος της Αυτοδιοίκησης είναι να συμβάλλει, με επεξεργασμένες προτάσεις, στην κατάρτιση ενός σύγχρονου καταστατικού χάρτη της χώρας. «Χρειαζόμαστε ένα νέο Σύνταγμα λιτό, αλλά ουσιαστικό, που θα διασφαλίζει την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, καθώς και τη συνέχεια και αποτελεσματικότητα του κράτους μας» σημείωσε και διευκρίνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε ζητήματα όπως:

  • λογοδοσία στον πολίτη,
  • αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα,
  • διαρκής αξιολόγηση των υπηρεσιών του κράτους,
  • ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη.
«Απαραίτητη προϋπόθεση να ενισχυθεί η μητροπολιτική διακυβέρνηση»

Αναφερόμενος στον νέο ρόλο που θα πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση στο νέο Σύνταγμα ο πρόεδρος  της ΚΕΔΕ τόνισε ότι στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων, αλλά και ανακατανομής ρόλων που διεκδικούμε, υπάρχει ένα διαμορφωμένο σχέδιο θέσεων της Αυτοδιοίκησης, που μεταξύ άλλων θέτει:

  • Το ζήτημα της συνταγματικής κατοχύρωσης της μητροπολιτικής διακυβέρνησης,
  • Τη φορολογική αποκέντρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα της οικονομικής αυτονομίας των ΟΤΑ.
  • Τη συνταγματική κατοχύρωση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο περιφέρειας.
  • Την ισότιμη αντιμετώπιση των αιρετών εκπροσώπων του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
  • Την επανεξέταση των εκλογικών κωλυμάτων, ώστε να ενθαρρύνεται αντί να αποτρέπεται η συμμετοχή των έμπειρων στελεχών της αυτοδιοίκησης στις βουλευτικές εκλογές.
  • Την ενίσχυση της διαφάνειας και τη διασφάλιση της κοινωνικής λογοδοσίας.
Τοποθετήσεις

Ο πρόεδρος της  Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ν. Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ πρέπει και μπορεί να συμβάλλει δημιουργικά στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης και επισήμανε ότι είναι ανοιχτό το πεδίο για αρκετές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Την άποψη ότι η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση επιθυμεί περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ), δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Υποστήριξε ότι αυτή είναι μια από τι κόκκινες γραμμές που τραβά η Αυτοδιοίκηση, ενώ είπε, ότι θεωρεί δεδομένες τις ισχύουσες διατάξεις του Συντάγματος που καθιερώνουν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. «Ζητάμε περισσότερη θεσμική κατοχύρωση ως προς την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση να συγκλίνουμε με την ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση και όχι να αποκλίνουμε και θεσμικά και οικονομικά όπως γίνεται σήμερα στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, σημείωσε ότι η αποφασιστική αρμοδιότητα που ορίζεται από το Σύνταγμα για τις Περιφέρειες αποτελεί εμπόδιο για τον Α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης. «Πρέπει να υιοθετηθεί η αρχή της εγγύτητας, δηλαδή οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τον βαθμό διοίκησης που είναι πιο κοντά στον πολίτη και ακολούθως η αρχή της επικουρικότητας, να παραπέμπεται δηλαδή ένα ζήτημα σε ανώτερη βαθμίδα, εάν δεν μπορεί να επιλυθεί από τους Δήμους» σημείωσε. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι το  Σύνταγμα πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα των Δήμων να αντλούν έσοδα από τους φόρους, όπως τον φόρο ακινήτων κάτι που θα σημάνει την ουσιαστική αυτοτέλεια τους. Σημείωσε ακόμα την ανάγκη εφαρμογής νέου εκλογικού συστήματος από τις μεθεπόμενες εκλογές και την άρση της υποχρέωσης των Δημάρχων να υποβάλλουν παραίτηση , προκειμένου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές η ευρωνβουλευτικές εκλογές, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην περίπτωση των βουλευτών.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου χαρακτήρισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση κορυφαία στιγμή της πολιτικής ζωής, ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον αν εξελίχθηκε ομαλά. Υποστήριξε, ακόμη ότι η διασφάλιση της αυτονομίας της Αυτοδιοίκησης σημαίνει περισσότερη δημοκρατία, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, θίγοντας παράλληλα τον αναγκαίο επιτελικό ρόλο του κράτους.

Η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Κ. Μαραγκού, τόνισε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο προγραμματίζει σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και το υπ. Εσωτερικών, συναντήσεις με Δήμους με αντικείμενο ζητήματα που σχετίζονται με την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο κ. Δ. Καφαντάρης αναφέρθηκε στην ανάγκη θωράκισης της Αυτοδιοίκησης και προστασίας της από τις «ωμές παρεμβάσεις της κυβέρνησης» με συνέπεια να διαμορφώνεται μία τύποις αυτοδιοίκηση. Παράλληλα επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίζονται η αξιοκρατία, η νομιμότητα και η διαφάνεια και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει διακριτός βαθμός μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης και ότι πρέπει να ορίζεται ρητά ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων θα συνοδεύεται υποχρεωτικά και από τους αντίστοιχους πόρους.

Ο κ. Καραγιάννης από το βήμα του Συνεδρίου τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία διαδικασία που απαιτεί συναινέσεις και ευρύ διάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την επιφύλαξη για την επιτυχία της διαδικασίας καθώς, όπως ανέφερε, γίνεται σε προεκλογικό χρόνο και άρα δεν υπάρχει το περιθώριο για γόνιμη συζήτηση.

«Μία ουσιαστική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μία γενναία φορολογική μεταρρύθμιση» τόνισε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε πως ένα θέμα που όπως είπε χρήζει άμεσης αξιολόγησης είναι η εποπτεία και η καταστατική θέση των αιρετών.

Αναλυτικά ομιλίες και τοποθετήσεις θα αναρτηθούν στη σελίδα της ΚΕΔΕ στο Διαδίκτυο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet