«Εκτός» συζήτησης για την Πρωτοβάθμια Υγεία η ΚΕΔΕ – Διαμαρτύρεται ο Γ. Πατούλης
Αυτοδιοίκηση

«Εκτός» συζήτησης για την Πρωτοβάθμια Υγεία η ΚΕΔΕ – Διαμαρτύρεται ο Γ. Πατούλης

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, καθώς η κυβέρνηση δεν έκρινε σκόπιμο να ζητήσει τις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει τη μη πρόσκληση «θεσμικό ατόπημα» και συγκεκριμένα δηλώνει:

Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης:  Η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού έχει προσφέρει ουσιαστικά και έμπρακτα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και φροντίδα υγείας
Θεσμικό ατόπημα η μη πρόσκλησή μας κατά τη συζήτηση του σχεδίου που αφορά στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη  στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τη Βουλής

Παρά την ουσιαστική εμπειρία, τη γνώση, αλλά και το έργο που προσφέρουν οι δήμοι σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας (δημοτικά πολυιατρεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, κ.ά.), η κυβέρνηση δεν έκρινε σκόπιμο να ζητήσει τις θέσεις μας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης  στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τη Βουλής.  

Για άλλη μια φορά σημειώθηκε ένα θεσμικό ατόπημα από την κυβέρνηση σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού, καθώς ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ιατρός Ν. Μανιός, ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν κάλεσε την ΚΕΔΕ στη συζήτηση που πραγματοποιείται για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Μάλιστα, αργά χθες το βράδυ (σ.σ. Τετάρτη 26 Ιουλίου), στην προσπάθειά μας να μάθουμε για ποιο λόγο δεν προσκλήθηκε η ΚΕΔΕ, ενώ είχαν προσκληθεί από τη Δευτέρα εκπρόσωποι περίπου 40 φορέων, εισπράξαμε την προφορική απάντηση ότι «δεν κρίθηκε αναγκαίο να μας συμπεριλάβει στους φορείς που θα τοποθετηθούν επί του θέματος». Ωστόσο ο κ. Μανιός μας επισήμανε ότι αν θέλαμε «τόσο πολύ» θα μπορούσαμε να πάμε σήμερα το πρωί να καταθέσουμε τις θέσεις μας!  

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη για να είναι ολοκληρωμένη στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης όφειλε να ζητήσει της γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δήμων οι οποίοι μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου καλούνται να παράσχουν ακόμα και στέγη δωρεάν για τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας.  

Γνωρίζουμε ότι η κριτική μας απέναντι στο επίμαχο σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι αποδεκτή. Ακόμα και σήμερα μέσω της εν λόγω νομοθετικής πρότασης δεν νομιμοποιούν τα εκατοντάδες λειτουργούντα δημοτικά πολυιατρεία τα οποία εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας. Μπροστά στο εθνικό συμφέρον βάζουν το κομματικό, με συνέπεια να μη γίνει διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όχι μόνο δεν θα ενσωματώσουν τις προτάσεις μας, αλλά ούτε καν επιθυμούν να διαβουλευθούν μαζί μας.

Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να καταλάβει ότι ενώ οι δήμοι μέχρι σήμερα έχουν συμβάλει καθοριστικά στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, η απάντηση της κυβέρνησης απέναντι σ΄ αυτό το έργο είναι να βρίσκονται οι φορείς τους απρόσκλητοι ακόμα και στη διαβούλευση των ολίγων ωρών πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet