Η ανακύκλωση και η διαχείριση απορριμμάτων στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Η ανακύκλωση και η διαχείριση απορριμμάτων στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ

Την ανάγκη να αναλάβουν επιτέλους το κράτος και η Περιφέρεια τις ευθύνες τους και να δρομολογήσουν ριζικές λύσεις στα ζητήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασιών και τη διαχείριση απορριμμάτων προκειμένου να σταματήσει να είναι η χώρα μας ουραγός της Ευρώπης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Κατά τη σημερινή σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η Πολιτεία ζητά από την Αυτοδιοίκηση να εναρμονιστεί με τον νέο νόμο για την ανακύκλωση ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιους πόρους, ποιες διαδικασίες και σε ποιο χρονικό ορίζοντα.

«Κάποιοι θέλουν να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών επάνω μας. Εμείς έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι έχουμε τη βούληση να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός ζητήματος που αφορά στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ωστόσο δεν μας έχουν δοθεί τα εργαλεία που απαιτούνται και επιμένουν να αγνοούν βασικά μας προβλήματα όπως είναι οι ελλείψεις πόρων, προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Φυλή είναι ωρολογιακή βόμβα»

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης, επικαλούμενος την πρόσφατη επίσκεψή του στη χωματερή της Φυλής, καταλόγισε στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής απαράδεκτη αδράνεια και έλλειψη προγραμματισμού που έχει σαν αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων να έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Την αδιαφορία για την ορθή αντιμετώπιση του ζητήματος περιέγραψε και  το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Ν. Σακούτης, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Όπως αποκάλυψε, το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ έχει συνεδριάσει μόνο μία φορά, μέσα στο 2018.

Ακολούθως ο κ. Πατούλης σημείωσε:

«Αυτά που ακούσαμε από τον κ. Σακούτη είναι θλιβερά, αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο. Συνιστούν αντιδημοκρατική συμπεριφορά και αποτυπώνουν την αδιαφορία για ένα ζήτημα τόσο κρίσιμο.

»Μετά την πρόσφατη επίσκεψη μου στη Φυλή είμαι τρομερά ανήσυχος. Η απερχόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αφήνει κληρονομιά στην επόμενη Διοίκηση μια ωρολογιακή βόμβα. Είναι ορατός ο κίνδυνος να ζήσουμε σύντομα εικόνες που έζησε την προηγούμενη δεκαετία η Νάπολη και να κινδυνεύσει σοβαρά η δημόσια υγεία. Ενδιαφέρεται κανείς για την έξαρση των καρκινογενέσεων και την καταστροφή του περιβάλλοντος; Ενδεικτικό της αδιαφορίας τους είναι και το γεγονός ότι ο ΕΔΣΝΑ στον οποίο προΐσταται μάλιστα η κα Δούρου έχει συνεδριάσει και συζητήσει το θέμα μόλις μία φορά σε όλον τον χρόνο. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την επόμενη μέρα με δεδομένο ότι μετά τον Μάιο του 2019 δεν θα είναι σε θέση η χωματερή να δέχεται απορρίμματα; Πάλι οι πολίτες θα πληρώσουν τα ακριβοθώρητα σχέδια και την ανεπάρκεια τους;».

ΚΕΔΕ: Να αποσυρθεί ο νόμος γα τους ΦΟΔΣΑ

Τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης απασχόλησε και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο νόμος για τους ΦΟΔΣΑ.

Όπως επεσήμαναν ο πρόεδρος της Ένωσης, Γ. Πατούλης, και τα μέλη του Δ.Σ. «μετά από τρία χρόνια συζητήσεων και παρά τις ομόφωνα αποδεκτές θέσεις της ΚΕΔΕ και του δικτύου ΦΟΔΣΑ, το υπουργείο επιμένει στην εφαρμογή ενός νόμου ο οποίος οδηγεί σε βέβαιο αδιέξοδο, λόγω των νομικών του κενών. Παράλληλα, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν το χαοτικό περιεχόμενο του νόμου».

Η ΚΕΔΕ στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. ζήτησε με απόφασή της, την άμεση απόσυρση του νόμου και την εφαρμογή των προτάσεων της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, εξετάστηκε η πρόταση να υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος προκειμένου να τον ενημερώσουν για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το κράτος δεν καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων».

«Η διαχείριση των απορριμμάτων από την Περιφέρεια έχει οδηγήσει την κατάσταση σε απόλυτο αδιέξοδο. Είναι εμφανής η έλλειψη σχεδιασμού και υποδομών για ένα ζήτημα το οποίο έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Αν δεν δράσουν άμεσα θα είναι υπόλογοι στις επόμενες γενιές» επισήμανε ο κ. Γ. Πατούλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet