Γ. Πατούλης: Οι Περιφέρειες χρειάζονται περισσότερα εργαλεία
Θεσμικοί Φορείς

Γ. Πατούλης: Οι Περιφέρειες χρειάζονται περισσότερα εργαλεία

Στην ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις από πλευράς της πολιτείας προς την κατεύθυνση μιας πραγματικά δυνατής Περιφερειακής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιώργος Πατούλης στην τοποθέτησή του στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που διεξάγεται στα Ιωάννινα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Γ. Πατούλης είπε: «Μετά από 25 χρόνια αδιάκοπης πορείας μου στην Αυτοδιοίκηση, έχω το χρέος, αλλά και το δικαίωμα να μιλήσω ανοικτά σε αυτή την αίθουσα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας: «όλα αυτά τα χρόνια έχω ακούσει – καλοπροαίρετες, πιστεύω – αναφορές στελεχών διαφόρων κυβερνήσεων σε μια δυνατή αυτοδιοίκηση στη χώρα, η οποία όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Είναι αλήθεια ζηλευτό αυτό που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχει θεσμοθετηθεί μια πραγματική αποκεντρωμένη διακυβέρνηση, με σαφείς εξουσίες, πόρους και αρμοδιότητες. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, και να γίνει τώρα. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση, αν δεν υπάρξουν όμως ταχείες διαδικασίες για τις απαραίτητες νομοθετικές διατάξεις, δεν πρόκειται αυτή η αλλαγή να γίνει ποτέ».

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις στο συνέδριο της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και του αναπληρωτή υπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου για την έναρξη της διαβούλευσης σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει η αναγνώριση της προσφοράς των Περιφερειών σε μείζονα θέματα, όπως η διαχείριση της πανδημικής κρίσης και η πολιτική προστασία, καθώς και να αξιοποιηθεί η πλούσια εμπειρία αυτών των ετών: «Δεν μπορεί οι Περιφέρειες να διαχειρίζονται με επάρκεια τις κρίσεις και να γίνονται αποδέκτες των όποιων αστοχιών παρατηρούνται σε τομείς που είναι εκτός των ευθυνών τους. Οι Περιφέρειες χρειάζονται αυξημένους πόρους, ξεκάθαρες αρμοδιότητες, σαφείς δικαιοδοσίες, πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό – όλα αυτά τα εργαλεία που μπορούν να δομήσουν ένα πραγματικά επιτελικό κράτος. Πολλοί είναι αυτοί που αποκαλούν τους περιφερειάρχες ως μικρούς πρωθυπουργούς. Χωρίς όμως τα κατάλληλα εργαλεία, δεν μπορούν να είναι ούτε μικροί υπουργοί, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τη γνώση, αλλά και την πρόθεση να προχωρήσει σε μια δυναμική επανεκκίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, στο πλαίσιο της άμεσης συνεργασίας με τους περιφερειάρχες της χώρας: «Είμαστε εδώ, για να συμβάλουμε με την εμπειρία μας στη γρήγορη και αποτελεσματική κατάληξη των σχετικών διαδικασιών. Η ατελείωτη διαβούλευση δεν οδήγησε ποτέ στα επιθυμητά αποτελέσματα, είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη να δώσει στις Περιφέρειες τα εργαλεία για τη νέα εποχή. Πιστεύω ότι στο επόμενο συνέδριο της ΕΝΠΕ θα έχουμε το ίδιο χαμόγελο, καθώς δεν θα διαψευστούν οι προσδοκίες μας».

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, τις οποίες συντόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, χαιρέτισαν o δήμαρχος Ιωαννιτών ∆ημήτρης Παπαγεωργίου, o πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Εμμανουήλ Κόνσολας, o πρόεδρος της ΚΕ∆Ε Λάζαρος Κυρίζογλου και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων. Επίσημοι ομιλητές ήταν ο προέδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος. Χαιρετισμό πραγματοποίησαν επίσης η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μ. Κεφάλα, ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ. Μαραβέλιας κ.ά.

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ στο Διοικητήριο των Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο της συνέλευσης ο περιφερειάρχης Αττικής ευχαρίστησε τα μέλη της Ένωσης για «την άψογη συνεργασία στα δύσκολα χρόνια που περάσαμε, με τη διαχείριση πρωτόγνωρων, αλλεπάλληλων κρίσεων, που ξεπεράσαμε με επιτυχία και βγήκαμε πιο δυνατοί». Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «στο κλείσιμο της 25ετούς θητείας μου στην αυτοδιοίκηση, μπορώ πια να πω ότι ο θεσμός αποκτά σιγά-σιγά τη δύναμη που του αξίζει» και πρόσθεσε: «Αυτό το καταφέραμε όλοι μαζί με μεγάλο αγώνα. Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι πολύ σημαντικά για τη νέα εποχή της αυτοδιοίκησης και πιστεύω ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα. Εγώ θα είμαι μαζί σας, από όποια θέση θα έχω τη χαρά να υπηρετήσω την κοινωνία μετά τη λήξη της θητείας μου». Απευθυνόμενος στον εκλεγμένο περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, που παρακολουθεί τις εργασίες του Συνεδρίου της ΕΝΠΕ ως παρατηρητής, ο κ. Γ. Πατούλης ανάφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη χαρά που ο Νίκος Χαρδαλιάς θα συνεχίσει το έργο που υλοποιήσαμε κατά τη θητεία μας, με ακόμα περισσότερο πάθος και αγάπη για την Αττική. Καλή επιτυχία, θα είμαστε πάντα κοντά σας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet