Δ. Παπαστεργίου: Ήρθε η ώρα να μπουν ξεκάθαροι κανόνες στην Ανακύκλωση της χώρα μας
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Ήρθε η ώρα να μπουν ξεκάθαροι κανόνες στην Ανακύκλωση της χώρα μας

«Είναι ζωτικής σημασίας για τους Δήμους η στήριξη της λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, στην οποία η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι είναι βασικός μέτοχος και διαχρονικός συνεργάτης».

Με τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε την ανάγκη να μπουν επιτέλους, με ευθύνη και πρωτοβουλία του κράτους, καθαροί κανόνες στην αγορά της ανακύκλωσης.

Επεσήμανε ότι αποτελεί διαχρονικό σκοπό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ενίσχυση της ανακύκλωσης στη χώρα και η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, γιατί μέσω αυτής οδηγούμαστε σε μείωση της παραγωγής αποβλήτων, σε ανάκτηση υλικών, πόρων κι ενέργειας, προστατεύουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και δημιουργούνται νέες «πράσινες» θέσεις απασχόλησης.

Ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ότι το προηγούμενο διάστημα συναντήθηκε με τη διοίκηση και στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στην οποία η ΚΕΔΕ είναι μέτοχος με 35%. Έκανε γνωστό ότι η ΕΕΑΑ πλέον βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση κι αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, λόγω την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από μη λήψη αποφάσεων για την αγορά ανακύκλωσης επί πολλά έτη. «Όλη αυτή η ασφυκτική κατάσταση αφορά όλους τους Δήμους, αφού ο μπλε κάδος είναι το κύριο σύστημα ανακύκλωσης των περισσότερων ΟΤΑ της χώρας», όπως υπογράμμισε.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Παπαστεργίου αναφέρει τα εξής:

«Ήρθε η ώρα να παρθούν μέτρα»

Η μακροχρόνια αδράνεια της Πολιτείας που δεν ήθελε ή αδιαφόρησε να ελέγξει την αγορά της ανακύκλωσης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η πτώση των τιμών των ανακυκλώσιμων υλικών στη διεθνή αγορά επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ενώ οι στρεβλώσεις εξαιτίας της απουσίας ελέγχου, αλλά και της «πειρατείας» των υλικών, έχουν πλέον γίνει κανόνας.

Η ανάγκη για δημιουργία ενός νέου, διαφανούς και σταθερού πλαισίου λειτουργίας είναι επιτακτική ώστε να μπει τέλος σε έναν «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει και ο οποίος δεν ωφελεί κανέναν, δεν βοηθάει το ίδιο το έργο της ανακύκλωσης.

Η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής την κατάσταση αυτή, γι’ αυτό ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς του Κράτους να πράξουν το αυτονόητο. Να αναλάβουν πρωτοβουλία άμεσα και να καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της αγοράς ανακύκλωσης.

Δεν μας αφορά και δεν είναι δική μας δουλειά εάν θα λειτουργούν ένα, δύο ή και περισσότερα συστήματα. Μας ενδιαφέρει αυτά που υπάρχουν, να λειτουργούν νόμιμα και με τους ίδιους όρους και κανόνες, έτσι ώστε στη συνέχεια οι Δήμοι, που θα σηκώσουν την επόμενη μέρα το κύριο βάρος της ανακύκλωσης, να γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που λειτουργούν νόμιμα, τι ακριβώς κάνουν, ποιο είναι το επιχειρησιακό τους σχέδιο, ποια είναι τα πραγματικά οικονομικά τους μεγέθη και αν είναι βιώσιμοι.

Η Αυτοδιοίκηση θέλει ένα καθαρό τοπίο στην ανακύκλωση, δεν θέλουμε μονοπώλια, αντίθετα, επιθυμούμε τον υγιή ανταγωνισμό.

Η ΕΕΑΑ θα έπρεπε την ώρα αυτή να είναι δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται στην αγορά, με βάση την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου.

Εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν είναι μακριά η μέρα που το σύστημα θα καταρρεύσει και τότε οι Δήμοι μας θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα. Και για την κατάρρευση του συστήματος ανακύκλωσης, οι μόνοι που δεν θα ευθύνονται θα είναι οι Δήμοι και οι τοπικές μας κοινωνίες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet