Με… άνοιγμα 370 εκατ. ευρώ θα «σπάσουν το ρόδι» το 2022 οι Δήμοι
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Με… άνοιγμα 370 εκατ. ευρώ θα «σπάσουν το ρόδι» το 2022 οι Δήμοι

Τρία κρίσιμα για την Αυτοδιοίκηση ζητήματα που αφορούν στην επιβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων από το 2022, στην αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους Δήμους, καθώς και στο οικονομικό άνοιγμα από τη διαχείριση της Covid, τέθηκαν από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακής συνάντησης, στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Τα θέματα θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα κοινής Επιτροπής που θα συσταθεί άμεσα και στην οποία θα συμμετέχουν ΚΕΔΕ, υπουργείο Εσωτερικών και υπουργείο Οικονομικών. Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η αναμόρφωση των ΚΑΠ, η οριστική λύση για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και η εξεύρεση βιώσιμου τρόπου είσπραξης των οφειλών προς τους Δήμους. Οι σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε τη μεγάλη αγωνία των Δήμων για την οικονομική κατάσταση τους το 2022. Εκτίμησε ότι πολύ δύσκολα θα απορροφήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, αφού το 2021 κατέβαλλαν για τον σκοπό αυτό περίπου 300 εκατ. ευρώ και τη νέα χρονιά θα κληθούν να επιβαρυνθούν λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας, με επιπλέον 120 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί το κόστος από την επιβολή του τέλους ταφής από 1/1/2022, που θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ, καθώς και το χρηματοδοτικό κενό από τη διαχείριση της πανδημίας που αγγίζει τα 170 εκατ. ευρώ, η χρονιά ξεκινά για τους Δήμους με άνοιγμα περίπου 370 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet