Ρ. Δούρου στο συνέδριο της ΕΝΠΕ: Αντί για λύσεις, εκθέσεις ιδεών από την κυβέρνηση
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Ρ. Δούρου στο συνέδριο της ΕΝΠΕ: Αντί για λύσεις, εκθέσεις ιδεών από την κυβέρνηση

Η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Δύναμη Ζωής, Ρένα Δούρου, παρενέβη στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η κ. Δούρου ανέφερε:

«Την ώρα που εκκρεμούν κρίσιμα έργα υποδομών στις Περιφέρειες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία δυσλειτουργούν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ενώ η κυβέρνηση αδρανεί και αδιαφορεί, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κατέθεσαν στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών, όχι λύσεις, αλλά εκθέσεις ιδεών. Απέναντι στα υπαρκτά προβλήματα της υπονόμευσης σοβαρών χρηματοδοτικών εργαλείων, ακούσαμε αόριστες υποσχέσεις από μία κεντρική εξουσία που μιλά πολύ αλλά πράττει ελάχιστα».

Αυτά παρατήρησε μεταξύ άλλων κ. Δούρου η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Δύναμη Ζωής, Ρένα Δούρου, κατά την παρέμβασή της στο συνέδριο της ΕΝΠΕ. Η τέως περιφερειάρχης Αττικής, επίσης, χαιρέτισε την επιλογή να διεξαχθεί το συνέδριο στη δοκιμαζόμενη Βόρεια Εύβοια, τονίζοντας: «Επιλογή που στέλνει καθαρό μήνυμα αλληλεγγύης την ώρα που ο πρωθυπουργός δεν έχει βρει έστω λίγες ώρες στην ατζέντα του για να επισκεφθεί τους κατοίκους των χωριών που δοκιμάζονται».

Στην παρέμβασή της η τέως περιφερειάρχης έθεσε το πρόβλημα του «παγώματος» των πληρωμών έργων από ΕΣΠΑ που υλοποιούν οι Περιφέρειες, επισημαίνοντας ότι το θέμα έχει φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Απορία ψάλτου βηξ, ήταν η απάντηση» από την πλευρά της κυβέρνησης, υπογράμμισε η κ. Δούρου. Παράλληλα, στηλίτευσε την αντιμετώπιση των Περιφερειών από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «το οποίο η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της και τις μνημονιακού τύπου εμμονές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απουσιάζει η περιφερειακή κατανομή ενώ υπάρχει επιμερισμός του ποσού των επιχορηγήσεων, των 18,2 δισ. ευρώ, σε επίπεδο πυλώνα, επίπεδο άξονα, σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και επίπεδο κατηγορίας έργων. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε πώς θα κατανεμηθούν αρχικά, αυτά τα 18 δισ. ευρώ σε επίπεδο περιφερειών. Πρόκειται για όχι τυχαίες αοριστίες που μπορεί να διευρύνουν τις υπάρχουσες ανισότητες», είπε η κ. Δούρου και πρόσθεσε:

«Αυτές οι χρηματοδοτικές δυσκολίες δεν βοηθούν τον β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις όπως τις περιγράφει στις προτεραιότητές του το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης: την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης και για την κοινωνική αναζωογόνηση στην περίοδο μετά από την κρίση».

Η ίδια, επίσης, θύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για συνεκτική περιφερειακή αναπτυξιακή στρατηγική.

Τέλος, η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής υπογράμμισε: «Οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό λόγο και ρόλο στο Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετώπιση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ίδρυση Ταμείου Περιφερειακών και Τοπικών Αναπτυξιακών Σχεδίων με διακριτό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση Περιφερειών και Δήμων, όπου η κάθε Περιφέρεια θα μπορεί να καταθέτει ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο προς χρηματοδότηση, το οποίο θα αποτελεί προϊόν διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο και θα αφορά άξονες όπως υποδομές κυκλικής οικονομίας, περιβαλλοντικές, επιχειρηματικές, παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες, καινοτομίας, κ.ά. Με τον τρόπο αυτό οι Περιφέρειες μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικοί παράγοντες μιας σύγχρονης περιφερειακής διακυβέρνησης με επίκεντρο τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την προστασία του περιβάλλοντος».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet