Τον οδικό χάρτη για τη φετινή αντιπυρική περίοδο παρέδωσε η ΓΓΠΠ στην ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Τον οδικό χάρτη για τη φετινή αντιπυρική περίοδο παρέδωσε η ΓΓΠΠ στην ΚΕΔΕ

Για την προετοιμασία και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και του Πυροσβεστικού Σώματος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο ενημέρωσε τη Δευτέρα 11/5, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, εντός των εγκαταστάσεων της ΓΓΠΠ.

Ο κ. Χαρδαλιάς παρέδωσε στον κ. Παπαστεργίου το Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τις Δασικές Πυρκαγιές προς διευκόλυνση και επιτάχυνση του έργου των δημοτικών αρχών στον τομέα της πυροπροστασίας και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΓΓΠΠ και του Πυροσβεστικού Σώματος για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι σκοπός του Πρότυπου Υποδείγματος Σχεδίου είναι πρωτίστως η συνδρομή προς τους Δήμους στην άμεση σύνταξη και ολοκλήρωση των Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τις Δασικές Πυρκαγιές σε τοπικό επίπεδο, στη βάση ενός συνεκτικού προτύπου, με αναλυτική δομή και περιεχόμενο, αλλά και η διασφάλιση ότι αυτά εναρμονίζονται με το αντίστοιχο Γενικό Σχέδιο «Ιόλαος» της ΓΓΠΠ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ από την πλευρά του δήλωσε:

«Η πετυχημένη συνεργασία της ΓΓΠΠ και της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της πανδημίας αποτελεί για μας μια καλή πρακτική στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, την οποία μπορούμε να επαναλάβουμε και στην περίπτωση της αντιπυρικής περιόδου.

»Το Πρότυπο Σχέδιο που σήμερα μας παραδόθηκε αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν οι Δήμοι για την αντιμετώπιση και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη κι όχι στην καταστολή και θα δοθεί σε όλους τους Δήμους, μαζί με οδηγίες, για την άμεση και ορθή συμπλήρωσή του.

»Σε συνεργασία με τη ΓΓΠΠ η Αυτοδιοίκηση θα δώσει κι αυτή τη χρονιά τη μάχη, για να διαφυλάξει το φυσικό πλούτο των τοπικών μας κοινωνιών».

Ο κ. Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων, έδωσε συγχαρητήρια στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τα στελέχη της ΓΓΠΠ για την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας που έφερε την Ελλάδα να αποτελεί διεθνές παράδειγμα, ενώ συμπλήρωσε ότι το πρότυπο υπόδειγμα σχεδίου που παραδίδεται σήμερα «αποτελεί μια εξαιρετική δουλειά και σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι την Πολιτική Προστασία πρέπει να διατρέχει μία κάθετη δομή σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά της και ο βέλτιστος συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων και αυτό επιτυγχάνεται με τον νέο νόμο για την Πολιτική Προστασία που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ο κ. Λιβάνιος, σημείωσε ότι η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας επανέφερε την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, τονίζοντας ότι «όλοι είμαστε συμμέτοχοι για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία», ενώ κλείνοντας σημείωσε ότι παραδίδεται σήμερα ένας πολύ σημαντικός «οδικός χάρτης» προκειμένου άμεσα οι Δήμοι να προχωρήσουν στην σύνταξη των Σχεδίων.

Όπως ενημερώνει η ΚΕΔΕ, από την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν τεχνικές συσκέψεις με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διευκρινιστούν τυχόν προβληματισμοί και απορίες, προκειμένου οι Δήμοι να προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση τοπικών σχεδίων και στην αποστολή προς την ΓΓΠΠ για έγκριση. Επίσης, η Ένωση σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης θα οργανωθούν ημερίδες για την καλύτερη ενημέρωση και καταγραφή τυχόν αποριών προκειμένου η ασπίδα για το φυσικό περιβάλλον να λειτουργήσει σωστά».

Το σχετικό Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου θα αναρτηθεί την Πέμπτη 14 Μαΐου, στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ και της ΓΓΠΠ και θα είναι διαθέσιμο για κατέβασμα.

Στην σύσκεψη επίσης, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Φοίβος Θεοδώρου, ο Β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτριος Κάρναβος, καθώς και στελέχη της ΓΓΠΠ και της ΚΕΔΕ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet