Τ. Μαυρίδης: Ένας Δήμος δεν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο που ορίζει το Σύνταγμα
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Τ. Μαυρίδης: Ένας Δήμος δεν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο που ορίζει το Σύνταγμα

Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που ξεκίνησε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 με κεντρικό μήνυμα «Ο κόσμος αλλάζει, η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά», συμμετέχει ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης και γενικός γραμματέας της Ένωσης, Τάσος Μαυρίδης.

Ο κ. Μαυρίδης δήλωσε σχετικά:

«Η Αυτοδιοίκηση της χώρας συναντήθηκε και πάλι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, τρία χρόνια μετά το προηγούμενο συνέδριο. Χρειάζεται μία ουσιαστική συζήτηση για τα σημαντικά θέματα και τα ζητήματα που απασχολούν τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους της χώρας.

»Όπως έχω ξαναπεί πρέπει να σταματήσει ο ασφυκτικός εναγκαλισμός του Κράτους με τους ΟΤΑ. Να αντικατασταθούν οι χρονοβόροι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει με μεγαλύτερη αυτονομία, απαλλαγμένη από μία σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που “της δένουν τα χέρια” και θέτουν χρονοβόρα πλαίσια πραγματοποίησης έργων και δράσεων στους ΟΤΑ. Έτσι θα μπορέσουν οι τελευταίοι να πάρουν ανάσα και να αποσκοπούν με καλύτερες επιδόσεις στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

»Θα πρέπει παράλληλα να αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων και
να σταματήσει η “ομηρία”, ιδιαίτερα των προσλήψεων που αφορούν υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, και για τις οποίες οι σχετικές δαπάνες δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Στη σημερινή μας θεσμικά δομημένη πραγματικότητα ένας Δήμος δεν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο που ορίζει το Σύνταγμα.

»Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους κεντρικού κράτους και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης ώστε το διοικητικό μοντέλο λειτουργίας κάθε φορέα να είναι ευανάγνωστο και αποτελεσματικό, με έναν νέο σύγχρονο κώδικα Δήμων που θα αντικαταστήσει την ξεπερασμένη στην πράξη νομοθεσία και θα διευκολύνει τη διοίκηση. Όλα αυτά και πολλά περισσότερα θέτουμε και ως ΠΕΔ Αττικής και έχουμε να συζητήσουμε στο συνέδριό μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet