ΚΕΔΕ: Θα συμβάλλει στην επίλυση θεμάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Θα συμβάλλει στην επίλυση θεμάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης

Τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 2015, ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Νικόλαος Γιαλλούρης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Ηλίας Μαργιόλας και ο επικεφαλής της Νεολαίας Τυφλών Ελλάδος και μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Βαγγέλης Αυγουλάς.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ικανοποίηση άμεσων αιτημάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης, με προτεραιότητα τη διασφάλιση της προσβασιμότητάς τους στη ζωή των πόλεων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) εξέφρασε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, «την αμέριστη στήριξή του στα αιτήματα που θίχθηκαν από τους συνομιλητές του», δηλώνοντας ότι «η ΚΕΔΕ θα συμβάλλει τα μέγιστα ώστε, τουλάχιστον σε ότι αφορά στους δήμους, να δρομολογηθούν άμεσα δράσεις και ενέργειες για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης, με στόχο την ένταξή τους στη ζωή των πόλεων».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε, όπως αναφέρεται, «την πάγια θέση του να γίνουν οι πόλεις πιο φιλικές σε Άτομα με Αναπηρία». Στο πλαίσιο αυτό, «η ΚΕΔΕ θα μεσολαβήσει ώστε οι δήμοι όλης της χώρας να συμπράξουν με την εξειδικευμένη υπηρεσία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τη σωστή και λειτουργική τοποθέτηση ηχητικών φωτεινών σηματοδοτών στους δήμους της χώρας, για άτομα με προβλήματα όρασης».

Παράλληλα ανέφερε ότι θα συστήσει σε όλους τους δήμους της χώρας, να μεριμνήσουν για τη διασφάλιση της ελεύθερης όδευσης των ατόμων με προβλήματα όρασης, και ως εκ τούτου να αποκλείσουν την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στα σημεία των οδηγών όδευσης τυφλών στα πεζοδρόμια.

Συμφωνήθηκε, ακόμη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης να συντονίσει, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, την καταγραφή στους δήμους των κενών οργανικών θέσεων, για χειριστές τηλεφωνικών κέντρων που μπορεί να υπάρχουν στον Οργανισμό κάθε δήμου, ώστε αυτές να διατεθούν σε τυφλούς τηλεφωνητές, με ειδική προκήρυξη που προβλέπει ο νόμος 2643/98.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη οι κοινοί προβληματισμοί αλλά και οι πιθανοί τρόποι ανάληψης πρωτοβουλιών για στήριξη ιδρυματικών δομών παροχής φροντίδας σε άτομα με Αναπηρία που υπάρχουν στους ΟΤΑ.

Αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας από μέλη της ΚΕΔΕ και εκπροσώπους του Αναπηρικού Κινήματος για την επεξεργασία ενιαίου πλαισίου εφαρμογής της μείωσης των δημοτικών τελών σε ΑμεΑ, με σταθερά κοινωνικά κριτήρια.

Τέλος, συζητήθηκαν οι τρόποι συνεργασίας της ΚΕΔΕ με το Ελληνικό Κέντρο Σκύλων Οδηγών, για άτομα με προβλήματα όρασης, ώστε, όπως αναφέρεται, «αυτή η αναγκαία υπηρεσία αυτονομίας, να μην πληγεί από την οικονομική κρίση και να διασφαλιστεί η παροχή της  με αξιοπρέπεια, στους τυφλούς της χώρας μας που την έχουν ανάγκη».

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών συνεχάρη, όπως αναφέρεται, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την προσωπική του απόφαση να ορίσει μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, έναν αιρετό εκπρόσωπο με αναπηρία κάτι που διασφαλίζει την καθημερινή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ του αναπηρικού κινήματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet