ΚΕΔΕ: Κάντε την αυτοκριτική σας κ. Βούτση
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Κάντε την αυτοκριτική σας κ. Βούτση

Να κάνει την αυτοκριτική του καλεί τον τέως υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με αφορμή σημερινές δηλώσεις του πρώτου σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με τη στάση της ΚΕΔΕ και του προέδρου της Γιώργου Πατούλη στο ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι «αισθάνεται δικαιωμένη που δεν επέτρεψε να χρησιμοποιήσει από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, όσο και από αυτούς που τον στήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά τώρα εμφανίζονται να διαφωνούν με τους χειρισμούς του».

Ακολουθούν οι επισημάνσεις της ΚΕΔΕ αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Βούτση:

Πρώτον, από την πρώτη στιγμή η ΚΕΔΕ εξέφρασε τη διαφωνία της με την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των δήμων και των δημοτών, για άλλους σκοπούς πέραν αυτών που προορίζονταν. Την άποψη αυτή υιοθέτησε η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων όλης της χώρας. Ήταν λοιπόν απόφαση όλης της Αυτοδιοίκησης να μην δοθούν τα ταμειακά μας διαθέσιμα, κι όχι μόνον της ΚΕΔΕ και του προέδρου της. Εφόσον η κυβέρνηση χρειαζόταν τα χρήματα αυτά, μπορούσε να εκδώσει και νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα της δινόταν η δυνατότητα να πάρει η ίδια απευθείας τα χρήματα από τα ταμεία των Δήμων, χωρίς τη συγκατάθεση των Δημοτικών Συμβουλίων. Γιατί δεν το έκανε; Φοβήθηκε το πολιτικό κόστος; Ή την έπιασαν ξαφνικά οι δημοκρατικές της ευαισθησίες;

Δεύτερον, αυτό που δεν είπε ο κ. Βούτσης, είναι ότι τελικά η Αυτοδιοίκηση δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Και δικαιώθηκε γιατί αποδείχθηκε ότι ήθελαν τα χρήματά μας για να στηρίξουν τις μπλόφες Βαρουφάκη σε όλη την περίοδο που δήθεν διαπραγματευόταν με τους δανειστές, όταν παράλληλα προετοίμαζε την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την ευρωζώνη. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι που δεν επιτρέψαμε να μας χρησιμοποιήσει τόσο ο κ. Βαρουφάκης, όσο και αυτοί που τον στήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά τώρα εμφανίζονται να διαφωνούν με τους χειρισμούς του.

Τρίτον, αισθανόμαστε επίσης δικαιωμένοι που δεν έχουν προστεθεί τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων μας στο επιπλέον χρέος των 90 δισ. ευρώ που φόρτωσε στη χώρα η αποτυχημένη διαπραγμάτευση της απελθούσας κυβέρνησης.

Ας φροντίσει λοιπόν ο κ. Βούτσης να κάνει πρώτα την αυτοκριτική του και να ζητήσει συγγνώμη που εμπιστεύθηκαν συνολικά ως κυβέρνηση τους χειρισμούς Βαρουφάκη, που μας έφεραν στο κατώφλι της εξόδου από την ευρωζώνη, ας αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν για το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, που τόσο ταλαιπωρούν σήμερα την πραγματική οικονομία, ας απαντήσουν γιατί πάγωσαν εκατοντάδες έργα των δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και αν θα υποχρεωθούν οι δημοτικές αρχές να επιστρέψουν τη μέχρι πρότινος χρηματοδότησή τους και μετά να ζητά ευθύνες από την ΚΕΔΕ και τον Γ. Πατούλη για τη στάση τους στο ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet