Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών για την Τ.Α.
Αυτοδιοίκηση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών για την Τ.Α.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, υπό τη διοργάνωση της ΚΕΔΕ, ο 1ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση City Challange Crowdhackathon Smartcity, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού».

Η δράση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Στον Μαραθώνιο συμμετείχαν πάνω από 200 διαγωνιζόμενοι σε 50 ομάδες. Το τριήμερο του Μαραθωνίου με τη βοήθεια 40 έμπειρων μεντόρων που προέρχονταν από τους Δήμους, την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα, υλοποίησαν πρωτότυπες εφαρμογές οι οποίες αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τη λειτουργία των πόλεων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου χθες, Κυριακή 14 Μαΐου 2017, οι ομάδες παρουσίασαν τις εφαρμογές τους στην επιτροπή αξιολόγησης και στο κοινό, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη δήμων, ακαδημαϊκούς και έμπειρα στελέχη της Ένωσης βράβευσε τις ακόλουθες:

  • 1ο βραβείο: 6.000 ευρώ στην ομάδα Needsa για την εφαρμογή της Happy Trees. Αφορά την απομακρυσμένη άρδευση χώρων πρασίνου με δυνατότητα συλλογής δεδομένων καιρού, υγρασίας εδάφους κ.ο.κ.
  • 2ο βραβείο: 4.000 ευρώ στην ομάδα MX2T για την εφαρμογή της social wallet για ευπαθείς ομάδες.
  • 3ο βραβείο: 2.000 ευρώ στην ομάδα City Hub για την εφαρμογή της API Dashboard για διασύνδεση υφιστάμενων εφαρμογών των δήμων.

Τα βραβεία στις τρεις πρώτες νικητήριες ομάδες απένειμε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου που αυτή η πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ έτυχε τόσο θερμής υποδοχής από τους νέους ανθρώπους. Αυτό το τριήμερο ζήσαμε μία γιορτή που φέρνει την Αυτοδιοίκηση μπροστά και υπηρετεί τον στόχο μας να συμβάλλουμε ως θεσμικός φορέας στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής ανάπτυξης, μέσω των νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, όμως, δώσαμε τη δυνατότητα να κινητοποιηθεί το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, να προωθηθεί η καινοτομία, αλλά και να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να μείνουν οι νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες στη χώρα μας, δηλαδή να αντιμετωπιστεί με πράξεις και όχι λόγια το φαινόμενο “brain-drain”».

Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, απένειμε το 4ο βραβείο, ποσού 1.000 ευρώ, στην ομάδα Hack Smart για την εφαρμογή τους Smartacus που σχετίζεται με την αναγνώριση εικόνας για τουριστικά σημεία.

Ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, απένειμε το 5ο βραβείο, ποσού 1.000 ευρώ, στην ομάδα City ++ για την εφαρμογή τους WeCycle που αφορά στους έξυπνους κάδους και μοντέλα ανακύκλωσης.

Η κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, που ήταν και χορηγός της διοργάνωσης, απένειμε το 6ο βραβείο, ποσού 1.000 ευρώ, στην ομάδα Park Guru για την εφαρμογή της για onstreet parking.

Η ομάδα Citizen 17 με την εφαρμογή της για πληρωμές στους δήμους με τη χρήση blockchain κέρδισε το χρηματικό βραβείο των 3.000 ευρώ που προσέφερε η Εθνική Τράπεζα για εφαρμογή σχετική με fintech.

Από ένα laptop κέρδισαν η ομάδα από το Λύκειο Νέου Μοναστηρίου Δομοκού ως η νεότερη – ηλικιακά – ομάδα που συμμετείχε για τον τουριστικό οδηγό για το Νέο Μοναστήρι που ανέπτυξαν και η ομάδα για άτομα με ειδικές ανάγκες vento volunteers για την πλατφόρμα εθελοντισμού που ανέπτυξαν.

Πλούσια δώρα, laptop, tablet και ρολόγια κληρώθηκαν στις υπόλοιπες ομάδες, καθώς και από έναν χρονογράφο πήραν οι εθελοντές για την πολύτιμη βοήθειά τους κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στην τελετή βράβευσης ανακοίνωσε την καθιέρωση του Crowdhackathon Smartcity σε ετήσια βάση, ως θεσμό για την καινοτομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και προανήγγειλε τη διοργάνωση του 2ου City Challenge Crowdhackathon Smartcity της ΚΕΔΕ για τον Ιούνιο του 2018.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι οι εφαρμογές των ομάδων θα εξελιχθούν περαιτέρω μέσω του City Challenge Accelerator που ετοιμάζει η ΚΕΔΕ για την ωρίμανση εφαρμογών, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν παραγωγικά σε δήμους. H ΚΕΔΕ θα δημιουργήσει στη συνέχεια ένα marketplace εφαρμογών από τις οποίες ο κάθε δήμος θα μπορεί να επιλέγει αυτές που χρειάζεται να εφαρμόσει.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, Γιάννης Τσιάμης, ανακοίνωσε την επίσημη ενεργοποίηση του δικτύου στελεχών των Δήμων City Challenge, υπό την ομπρέλα της ΚΕΔΕ, ως «ψηφιακών πρεσβευτών» για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών  στους δήμους της χώρας, με στόχο την επίλυση καθημερινών προβλημάτων με ηλεκτρονικά μέσα και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Το City Challenge Crowdhackathon παρακολούθησαν περισσότερα από 320 στελέχη δήμων στα τρία συνολικά workshops που διοργανώθηκαν, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων ομιλητών, εκπροσώπων δήμων και στελεχών του δικτύου City Challenge.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet