Μικρή νίκη της ΚΕΔΕ στο άρθρο 13, αλλά ο “πόλεμος” συνεχίζεται
Αυτοδιοίκηση

Μικρή νίκη της ΚΕΔΕ στο άρθρο 13, αλλά ο “πόλεμος” συνεχίζεται

“Η ενότητα της Αυτοδιοίκησης στα όσα προέβλεπε το άρθρο 13 του Ν.4337/2015 ΄Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων΄, όπως αυτή εκφράσθηκε τόσο με το ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μετά από πρόταση του προέδρου της Γ. Πατούλη, όσο και με την κινητοποίηση στη συνέχεια των δημάρχων είχε θετικό αποτέλεσμα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, τελικά έγιναν εν μέρει δεκτές οι απόψεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και περιορίσθηκε η δυνατότητα απαλλαγής των παραχωρησιούχων του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΟΤΑ από την καταβολή συλλήβδην των ανταποδοτικών τελών προς τους Δήμους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, στη διάταξη του άρθρου 13, περιόρισε τη δυνατότητα απαλλαγής μόνον όσον αφορά την καταβολή των τελών καθαριότητας και όχι των άλλων ανταποδοτικών τελών, όπως προέβλεπε αρχικά το σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίσθηκε προβλέπεται πλέον ότι  εφ’ όσον το Δημόσιο ή το ΤΑΙΠΕΔ αναθέσουν την εκτέλεση έργων ή παροχή υπηρεσιών με συμβάσεις παραχώρησης, θα είναι δυνατή εφ’ όσον προβλέπεται στη σύμβαση μόνον η απαλλαγή των παραχωρησιούχων από τα τέλη καθαριότητας. Και η απαλλαγή αυτή θα ισχύει μόνον εφόσον οι ίδιοι αναλαμβάνουν τη συλλογή, αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων με δικά τους μέσα,  χωρίς καμία επιβάρυνση των ΟΤΑ.

“Η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει ότι τουλάχιστον δεν θα επιβαρυνθούν με το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας οι υπόλοιποι πολίτες, όμως σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου”, συμπληρώνει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η οποία καταλήγει ως εξής:

“Η ξεκάθαρη θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι η αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα των Δήμων. Το περιεχόμενο του άρθρου 13 του Ν. 4337/2015, παρά τις αλλαγές που έγιναν, εξακολουθεί να μας βρίσκει αντίθετους”.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet